Άμεση αντικατάσταση του εντύπου ζήτησε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος
Μια κατά τα λοιπά υγιής Aναπτυξιακή «χρεώνεται» ένα καίριο λάθος, καθώς -χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα Leader- η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Αναπτυξιακή Δράμας-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ», στο πλαίσιο ανάδειξης των πλούσιων δράσεων που υλοποιεί μέσω Leader διένειμε οδηγό-βιβλίο, σε ξένη γλώσσα για τουριστικούς σκοπούς, στον οποίο στην τελευταία σελίδα παρουσιάζεται χάρτης των Βαλκανίων με τα Σκόπια ή ΠΓΔΜ (FYROM) ως «Μακεδονία».
Αυτό το λάθος δεν είναι αμελητέο, καθώς ο οδηγός έχει στόχο την προώθηση της Δράμας, της ΑΜ-Θ και της Ελλάδας γενικότερα στο εξωτερικό, ενώ διανέμεται και στις χώρες-εταίρους του εξωτερικού. Σε μια εποχή που ένα-ένα τα γειτονικά κράτη αδιαφορούν για την ονομασία των Σκοπίων, μια τέτοια κίνηση ενισχύει τις φωνές υπέρ του ονόματος «Μακεδονία».
Το παραπάνω λάθος, μάλιστα, εντόπισε όχι κάποιος περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ούτε κάποιος υπεύθυνος της Αναπτυξιακής, αλλά ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, Σωτήρης Μποταίτης, στο πλαίσιο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, αναφορικά με την έγκριση ή μη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής με την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
«Το έντυπο υλικό που μας μοιράστηκε είναι χρηματοδότηση από το Leader της Δράμας; Και το έχετε διαβάσει καλά;», αναρωτήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, σε διευκρινιστική ερώτηση που απηύθυνε προς τον γενικό διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλη Χατζόπουλο, και τον πρόεδρό της και χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Αργύρη Πατακάκη. «Αρκετά καλά», απάντησε με αυτοπεποίθηση ο κ. Χατζόπουλος. «Στο τέλος έχει έναν χάρτη. Τον βλέπετε; Εγώ κράτος Μακεδονία δεν ξέρω να υπάρχει. Κράτος FYROM ξέρω. Δεν είναι λίγο υπερβολικό να χρηματοδοτήσουμε μια εταιρία που τυπώνει χάρτες με το όνομα Μακεδονία; Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα», τόνισε λιτά. Οι υπεύθυνοι φάνηκαν …για πρώτη φορά να αντιλαμβάνονται το λάθος τους, «ρίχνοντας» τις ευθύνες στην εταιρία του εξωτερικού που ανέλαβε την εκπόνηση του οδηγού.
Παρόλα αυτά, η δικαιολογία δεν είναι πειστική. Ένα τέτοιο έργο που χαίρει σημαντικής χρηματοδότησης, οφείλει να τυγχάνει κι αντίστοιχου ελέγχου. Πριν την εκτύπωση, το λιγότερο που αναλογεί στους υπεύθυνους, είναι να διαβάζουν διεξοδικά το περιεχόμενο του οδηγού, προκειμένου να αποφύγουν μικρά ή και σημαντικά λάθη. Κι αυτό το λάθος έρχεται να «αμαυρώσει» το κατά τα λοιπά αξιέπαινο έργο που επιτελεί η Αναπτυξιακή Δράμας τα τελευταία χρόνια, με συνεργασία με 56 επιχειρήσεις, με ενίσχυση των μικρομεσαίων επαγγελματιών, με 8,5εκ ευρώ δημόσια δαπάνη το 2016 και 6,5εκ ευρώ προγραμματισμένη δημόσια δαπάνη για το 2017, έχοντας αξιοποιήσει τρία κοινοτικά πλαίσια και τρία προγράμματα Leader, με μετρήσιμα απολογιστικά κι όχι προϋπολογιστικά αποτελέσματα.
Ο περιφέρειαρχης έδρασε σωστά, όμως αυτή η κίνηση πρέπει να συνοδευτεί και με απόσυρση και ανατύπωση των βιβλίων σε όλες τις χώρες που αυτό έχει διανεμηθεί. Γιατί μέχρι στιγμής, από όσα εικάζουμε, αυτός ο οδηγός κυκλοφορεί κανονικά στα Βαλκάνια και δημιουργεί παρανοήσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΟΝ «Χ»
Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας, Μανώλης Χατζόπουλος, δικαιολόγησε την παρανόηση στο ότι δεν ενέπιπτε στο πεδίο ελέγχου της Αναπτυξιακής. «Ο εταίρος που ήταν υπεύθυνος για την εκτύπωση αυτού του εντύπου ήταν ένας εταίρος από την Τουρκία. Οι εταίροι του δώσαμε τα κείμενα του εντύπου, ένα από κάθε ποιοτικό σχέδιο και στο σύνολο δέκα πολιτιστικές διαδρομές. Αυτές τις εκτύπωσε ο εταίρος σε ένα ενιαίο έντυπο και συμφωνήσαμε ότι στο οπισθόφυλλο, θα έχει έναν χάρτη των περιοχών και των χωρών που ωφελούνται από το πρόγραμμα, δηλαδή οι χώρες γύρω από τη μαύρη θάλασσα που είναι ωφελούμενες του προγράμματος.
Σε ερώτησή μας για το αν έπρεπε να το ελέγξουν στο τέλος, έστω και τυπικά, απάντησε «όχι, γιατί έτσι λειτουργούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα».
ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Παρά το ατυχές περιστατικό, η έγκριση μετοχικού κεφαλαίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους μόνο τις κυβερνώσας παράταξης. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συμμετέχει στην Αναπτυξιακή Δράμας, διατηρώντας μειοψηφικό μετοχικό πακέτο περίπου του 20% των συνολικών μετοχών της ΑΕ.
Εκτός από την ένσταση «Μακεδονία», η αντιπολίτευση είχε κι άλλες βάσιμες ενστάσεις για τη μη χρηματοδότηση της ΑΕ.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Καραλίδης, επεσήμανε ότι πράγματι η Αναπτυξιακή πρέπει να χρηματοδοτηθεί, γιατί παράγει έργο, όμως αυτή η χρηματοδότηση πρέπει να έρθει από μετόχους της πλειοψηφίας κι όχι από την περιφέρεια. Επιπλέον, ο περιφερειακός σύμβουλος Μενέλαος Μαλτέζος αναφέρθηκε στο ότι αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, ο περιφερειακός σύμβουλος Γεώργιος Ζιμπίδης μίλησε για απόφαση που έχει ληφθεί, αναφορικά όχι μόνο με την αποχή της περιφέρειας από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τον τοπικών Αναπτυξιακών, αλλά και την σταδιακή αποχώρηση από αυτές. «Το θέμα δεν είναι μόνο η αναπτυξιακή Δράμας, αλλά γενικά η στάση της περιφέρειας προς τις Αναπτυξιακές. Αν ενισχύουμε τις τοπικές, σημαίνει ότι αποδυναμώνουμε την περιφερειακή», είπε. «Είναι οξύμωρο να ζητάμε αύξηση, ενώ υπάρχουν αποφάσεις για αποχώρηση», τοποθετήθηκε και ο Παύλος Δαμιανίδης.
Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς ο όγκος ύλης είναι πολύ μεγάλος, το κρίσιμο διάστημα 2011-2012 απόφαση περιφερειακού συμβουλίου για αποχώρηση από τις αναπτυξιακές δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο απόφαση εκτελεστικής επιτροπής.
Παρόλα αυτά, ακόμη και πολιτική δέσμευση να ήταν, επί Γεώργιου Παυλίδη, ο αείμνηστος αντιπεριφερειάρχης είχε πράγματι αναδείξει τον ώριμο προβληματισμό του, αναφορικά με την ανάγκη της περιφέρειας να δυναμώσει την Αναπτυξιακή της ΑΜ-Θ, και σιγά-σιγά να αποχωρήσει από τις τοπικές Αναπτυξιακές.
Ο Χρήστος Μέτιος πήρε το λόγο, στηρίζοντας την συμμετοχή της περιφέρειας. «Η πολιτική απόφαση ήταν …κάποια στιγμή να απέχουμε, όχι να απέχουμε από τη στιγμή που συζητήθηκε. Προσωπικά εκφράζω την άποψη ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως και στη Ροδόπη είχαμε συμμετάσχει», είπε.
Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι η υπόθεση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης και -συνακόλουθα- η αναγκαία συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε αυτή, δε μπορεί να συγκριθεί ως «καθρέπτης» με την περίπτωση της Αναπτυξιακής Δράμας. Η πρώτη (:Ροδόπης) θεωρούνταν αναγκαίο να ενισχυθεί, προκειμένου να καλύψει και την περιοχή της Ξάνθης, ενώ η δεύτερη (:Δράμας) αυξάνει μεν μετοχικό κεφάλαιο δεν αυξάνει δε και πεδίο δράσης σε έκταση.
Συγκεφαλαιωτικά, δεν ήταν η μέρα της Δράμας …όμως κατόρθωσε να πάρει την χρηματική ενίσχυση.
Αναδημοσίευση απο το xronos.gr
0 Σχόλια: