Σε περιόδους έντονης ανομβρίας, όπου οι αγροτικές καλλιέργειες κινδυνεύουν να καταστραφούν από την έλλειψη νερού, οι αγρότες καταφεύγουν στη αναζήτηση βοήθειας από το Θεό για να τους στείλει τη βροχή. 
Έτσι μαζεύονται στην εκκλησία όπου γίνεται ειδική δέηση, ενώ παράλληλα προσεύχονται και παρακαλούν το Θεό να τους λυπηθεί και να τους βοηθήσει να μην καταστραφούν.  
Μετά αφού πάρουν τους σταυρούς, μια εικόνα και τα εξαπτέρυγα, αρχίζουν να περιφέρονται στο χωριό, ακόμη και στα ξωκλήσια και στα ξωμονάστηρα με προπομπούς τον παπά και τους ψάλτες. Ο παπάς ραντίζει με αγιασμό καθ' όλη τη διαδρομή και προσεύχεται δεόντως. Στο τέλος επιστρέφουν στην εκκλησία. Με αγωνία αναμένουν τα αποτελέσματα, ενώ έχει παρατηρηθεί πολλές φορές να έρχεται βροχή μετά το τέλος της λιτανείας.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το ιστορικό της λιτανείας για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως τον Θεό τον επικαλούμαστε μόνο στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Μια τέτοια λιτανεία λοιπόν, η οποία χαρακτηρίστηκε ως Θαύμα έγινε στη Δράμα τον Ιούλιο του 1938.

Οι καπνοπαραγωγοί μας αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ανομβρίας και η ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής τους ήταν δεδομένη. Βρίσκονταν στα μέσα Ιουλίου και δεν είχα πέσει στάλα νερού από τον ουρανό.

Η μόνη λύση, η παράκληση προς τον Θεό να τους λυπηθεί και να τους στείλει  μια βροχούλα.

Έτσι παρακάλεσαν τον τότε Μητροπολίτη  Βασίλειο να κάνει μια λιτανεία προς τον Θεό για να βρέξει. Πράγματι ο Μητροπολίτης συμπάσχοντας με τον πόνο των αγροτών μας και με την συμπαράσταση ολόκληρου του κλήρου και των ιεροψαλτών έκανε την λιτανεία και το Θαύμα  έγινε.

Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης, ο ουρανός συννέφιασε, αρχικά λίγες σταγόνες και στη συνέχεια μια πυκνή βροχή που κράτησε επί δίωρο.

Ο κόσμος σταυροκοπήθηκε εκφράζοντας με κάθε τρόπο την πίστη του προς τον Πανάγαθο.

Το γεγονός, το οποίο μάλιστα ήταν πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα παρουσιάστηκε ως εξής:

«ΔΡΑΜΑ, 16. (Του ανταποκριτού μας). –Μέγα γεγονός έλαβε χώραν σήμερον εις την περιφέρειαν και την πόλιν της Δράμας, το οποίον χαρακτηρίζεται υπό των πιστών ως Θεού θαύμα.

Από μηνός και πλέον, ήτοι από της 8ης Ιουνίου μέχρι σήμερον πρωτοφωνής ανομβρία και καύσων εμάστιζε την καπνοφυτείαν και τον αραβόσιτον ολοκλήρου του νομού Δράμας εκινδύνευε δε ούτω να καταστραφή ολόκληρος η παραγωγή.

Προ της τοιαύτης καταστάσεως ο παραγωγικός κόσμος περιελθών εις απόγνωσιν ήρχισεν ευχόμενος νυχθημερόν εις τον Θεόν να προστατεύση την εφετεινήν παραγωγήν, παρεκάλεσε δε και τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Δράμας Βασίλειον όπως ψάλη λιτανείαν.

Πράγματι σήμερον την πρωίαν εψάλη η προαγγελθείσα λιτανεία ης μετέσχον ολόκληρος ο κλήρος, οι ιεροψάλται των ναών της πόλεώς μας και πλήθος κόσμου.

Εκ του μητροπολιτικού ναού το εκκλησίασμα κατηυθύνθη εις τους αγρούς, όπου ηυχήθη εις τον Θεόν  να προστατεύση την παραγωγήν εκ της καταστρεπτικής ανομβρίας. Παραδόξως όμως μετά την λιτανείαν επεκράτησεν υπερβολικός καύσων και το γεγονός τούτο εξελαμβάνετο υπό των πιστών ως δοκιμασία. Ω του θαύματος δε περί την 1.30 μ.μ. ήλλαξεν αιφνιδίως η καιρική κατάστασις και ήρχισε πίπτουσα εις ολόκληρον την περιφέρειάν μας βροχή, αραιά μεν κατ’ αρχήν, πυκνή δε βραδύτερον, διαρκέσασα επί δύωρον περίπου.

Μετά το γεγονός τούτο οι παραγωγοί μας έξαλλοι χαράς και πλήρεις θρησκευτικής ευλαβείας εξεδήλουν παντοιοτρόπως την πίστιν των προς τον Πανάγαθον και τον ενθουσιασμόν των δια την σωτηρίαν των προϊόντων των εκ της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Το εσπέρας από της 7ης ώρας ήρχισεν αισθητόν ψύχος. Θεωρείται δε βέβαιον ότι αι ευχαί της σημερινής λιτανείας θα έχουν τα ίδια προστατευτικά της παραγωγής αποτελέσματα και αύριον».