Η "Πέτρα του Θησέα και οι λίθινες ξιφολόγχες
Ημερομηνία: 31/01/2011
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://visaltis.blogspot.com/2011/01/t.html
Δεκάδες αρχαίες πέτρινες ξιφολόγχες ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει στο κτήμα του στη Τραχειά ο κ. Κυριάκος Μπατζιάβαλης, Όλες τους βρέθηκαν σε απόστασταση μερικών μέτρων από έναν τετραγωνισμένο βράχο που εδώ και δυο δεκαετίες επιμένει πως είναι η πέτρα κάτω από την οποία είχαν θαφτεί τα σανδάλια και το σπαθί του Θησέα, από τον πατέρα του τον Αιγέα
Την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ναυπλίου κάποια από τα πέτρινα αντικείμενα και περιμένει να εξετασθούν από τους ειδικούς και να προσδιορισθεί η περίοδος στην οποία ανήκουν.
Ο κ. Μπατζιάβαλης αναφέρει πως ανακάλυψε τις περίπου 40 ξιφολόγχες θαμένες, λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης, ενώ έκανε αγροτικές εργασίες. Είναι φτιαγμένες από πέτρα οι οποίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές στο πέρασμα των χιλιετιών. "Ο χρόνος δεν μπορεί να τις αλλοιώσει. Διατηρούνται και σήμερα στην ίδια κατάσταση", ανέφερε πριν από ένα χρόνο στα "Αργολικά",
Το μήκος τους κυμαίνεται από 12 έως 20 εκατοστά περίπου και έχουν διαφορετικό όγκο. Καθεμία από αυτές λαξευόταν διαφορετικά, για να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Με κάποιες από αυτές μπορούσαν να σκοτώσουν ακόμη και λιοντάρια, τα οποία ζούσαν στην περιοχή. Άλλες τις έφτιαχναν με ειδική λαβή ώστε να τις κρατούν στο χέρι και σε άλλες σκάλιζαν εσοχές για να τις
δένουν στα ξύλινα κοντάρια τους.
Η "Πέτρα " και οι Μασόνοι
Ο κ. Ματζιάβαλης εδώ και 19 χρόνια προσπαθεί να πείσει τους υπεύθυνους του Υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηριστεί η τεράστια πέτρα που βρίσκεται στο χωράφι του στην Τραχεία αρχαιολογικό μνημείο. Αλλά μάταια.
Ο πρώην λατόμος και νυν αγρότης έχει διαβάσει εκατοντάδες τόμους αρ
χαιοελληνικής ιστορίας και μυθολογίας και έχει πολλά επιχειρήματα για να αποδείξει πως αυτή είναι η πέτρα. Όπως λέει, αρχαιολόγοι που έχουν ερευνήσει το χώρο συμφωνούν μαζί του. Όμως, υπάρχει άνωθεν εντολή για κουκούλωμα της υπόθεσης. Η μασονική στοά της Αγγλίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, δεν θα ήθελε να αναγνωριστεί το μνημείο.
Ο βράχος έχει σχήμα κύβου με ύψος περίπου ενός μέτρου και βάση 1,70 x 1,70 μέτρα. Στη μια πλευρά υπάρχουν αποτυπώματα από το προσωπείο ενός τράγου. Βρίσκεται στον αρχαίο δρόμο που ένωνε την Τροίζηνία και την Ερμιονίδα με την Κόρινθο, στην περιοχή Μαυροβούνι της Τραχείας.
"Κατά την αρχαιότητα δεν ήταν μια τυχαία πέτρα όπου ο Αιγέας έκρυψε τα σανδάλια και το σπαθί του. Ήταν χώρος λατρείας όλων των ουράνιων σωμάτων. Βωμός του Ήλιου Δία και των τεσσάρων ανέμων" λέει ο Κυριάκος Μπατζιάβαλης. Ο τράγος που υπάρχει σκαλισμένος είναι το αρχαιότερο έμβλημα της Ελλάδος. Συμβόλιζε τη δύναμη του Δία. Από το βωμό της Τραχειάς σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάβαλη, ξεκίνησε η ιδέα της τραγωδίας αλλά και οι εορτές των απόκρεων.
"Στο μουσείο του Λονδίνου υπάρχει η αναπαράσταση ενός τράγου σε πήλινο ρωμαϊκό ανάγλυφο. Δε συμφέρει κάποιους να αποκαλυφθεί το αυθεντικό σημείο λατρείας" λέει.
0 Σχόλια: