Tα τελευταία χρόνια, όταν στρωνόταν η «τράπεζα» στο Βατοπέδι, στο κύριο γεύμα που προσφέρεται μετά τη Θεία Λειτουργία, δίπλα από το μαρμάρινο τραπέζι του ηγουμένου και των γηραιών μοναχών βρισκόταν πάντοτε η «ρωσική» παρέα.

 

Οι μοναχοί έσπευδαν να εξυπηρετήσουν το τραπέζι που ήταν αποκλειστικά ρωσόφωνο, ώστε να μην του λείψει τίποτα. Ένας μοναχός αναλάμβανε πάντοτε χρέη διερμηνέα. Για να εξηγεί τα λόγια του «γέροντα» (σ.σ.: του ηγουμένου Εφραίμ).

 

Συνδαιτυμόνες του ρωσικού τραπεζιού ήταν κυρίως μεγαλοεπιχειρηματίες από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, ακόμη και τη μακρινή Σιβηρία. Με παρόμοια ισχύ και επιρροή όπως του Konstantin Malofeyev, του ισχυρού ολιγάρχη που το FBI κατηγορεί πως έστησε στην Ελλάδα ένα ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο.

 

Οι ισχυρές προσωπικότητες που κατέφθαναν ιδιωτικώς στο Άγιον Όρος και κυρίως στο Βατοπέδι στάθμευαν τα ιδιωτικά τους τζετ στη Θεσσαλονίκη, άφηναν τις συζύγους και τα παιδιά στη Χαλκιδική και αφιέρωναν λίγες μέρες στην πνευματική ανάπαυση.

 

Η Μονή Βατοπεδίου αποτέλεσε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια τον σύνδεσμο της Ελλάδας με τους «αδελφούς» ορθόδοξους Ρώσους. Περισσότερο ακόμη και από το «ρωσικό» μοναστήρι στο Άγιον Όρος. Το Βατοπέδι ήταν πάντοτε σημείο συνάντησης Ρώσων που οι Αμερικανοί ονομάζουν «ολιγάρχες» και ισχυρών προσώπων της ρωσικής κοινωνίας. Πρόσωπα που σχεδόν λάτρευαν τον ηγούμενο Εφραίμ. Και του είναι πιστοί, σχεδόν όσο και στον Βλαδίμηρο Πούτιν. Άλλωστε κανένας άλλος κληρικός δεν είχε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον «τσάρο», όπως ο ηγούμενος Εφραίμ. Και αυτό οι Ρώσοι το σέβονταν. Μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο πανίσχυρος Πούτιν παρενέβη δημόσια όταν ο Εφραίμ προφυλακίστηκε για την υπόθεση Βατοπεδίου και σχεδόν απαίτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση την αποφυλάκισή του.

 

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, με τον Π. Παυλόπουλο και τον Ν. Κοτζιά στη φωτογραφία

 

Δεσμοί με το Κρεμλίνο

Οι σχέσεις της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και άλλων μητροπόλεων, με το Πατριαρχείο Μόσχας και κατ’ επέκταση το Κρεμλίνο δεν κρατήθηκαν ποτέ κρυφές. Το αντίθετο μάλιστα. Οι Ρώσοι αναγνώριζαν το πολυσχιδές έργο της Μονής Βατοπεδίου, του ηγουμένου Εφραίμ και τον στήριζαν πάντοτε με κάθε τρόπο. Και το Βατοπέδι με τη σειρά του δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο. Με την ισχυρή οικονομική του επιφάνεια -ακόμη και την περίοδο που λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ήταν δεσμευμένοι, λένε άνθρωποι που έχουν βάλει στόχο να ξετυλίξουν το ρωσικό δίκτυο προπαγάνδας- το Βατοπέδι στήριζε αφειδώς και με εντυπωσιακούς αριθμούς για μοναστήρι, όπως λέγεται, μητροπόλεις, αρχιερείς και εκκλησιαστικά μέσα. Μοναδική υποχρέωση; Να λέγεται ένας καλός λόγος -και ποτέ κακός- για το Πατριαρχείο Μόσχας και τους Ρώσους «αδελφούς». Ακόμη και όταν η διένεξη ανάμεσα σε Μόσχα και Οικουμενικό Πατριαρχείο έφθασε στα άκρα με αφορμή την παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, το Βατοπέδι -παρότι πνευματικά ανήκει στο Πατριαρχείο ως αγιορείτικη μονή- επέμενε να αναπαράγει με σθένος τις ρωσικές θέσεις.

 

Σε δεκάδες μητροπόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο το Βατοπέδι διένειμε κάθε μήνα ανθρωπιστικό υλικό αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τον φτωχό λαό. Όταν τα μνημόνια πέρασαν και η κατάσταση βελτιώθηκε, το Βατοπέδι χρηματοδοτούσε μέσω του Ινστιτούτου «Μάξιμος ο Γραικός» πανάκριβες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές (όπως π.χ. για τον Άγιο Νεκτάριο, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη), αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έστησε στο κέντρο της Αθήνας τηλεοπτικά στούντιο τελευταίας τεχνολογίας για το εκκλησιαστικό του πρακτορείο ειδήσεων (orthodoxianewsagency.gr), μεταδίδοντας ειδήσεις στα ελληνικά και τα ρωσικά. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το… εκκλησιαστικό πρακτορείο του Βατοπεδίου κατακεραύνωνε (!) τη «δυτική προπαγάνδα των ΜΜΕ» (sic), όπως αναφέρει συχνά πυκνά στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του Βατοπεδίου η διευθύντρια του πρακτορείου ειδήσεων του Βατοπεδίου, δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη.

 

Φυσικά, οι θέσεις της ρωσικής πρεσβείας, που έβαλε ευθέως κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αναπαράγονται ως έχουν από τα μέσα της Μονής Βατοπεδίου. Οι Αρχές γνωρίζουν πως το Ινστιτούτο που το Βατοπέδι αναπτύσσει τις διάφορες δραστηριότητες (άλλες σεβαστές και άλλες προπαγανδιστικές υπέρ των Ρώσων) χρηματοδοτούνται από ρωσικά κεφάλαια. Κάποιοι ονομάτισαν μάλιστα ως μέγα χορηγό τον Konstantin Maloveyev, τον Τζακ Χάνικ που συνελήφθη ως «μπροστινός» του Ρώσου ολιγάρχη στην Ελλάδα και του κουμπάρου του Ρώσου ολιγάρχη, Γιάννη Καραγιώργη.

 

Οι ιδιαίτερες σχέσεις τού Μaloveyev με το Βατοπέδι αποδεικνύονται περίτρανα από την ιδιαίτερη προβολή που τυγχάνει από τα «εκκλησιαστικά μέσα Βατοπεδίου». Επίσης, ο ηγούμενος Εφραίμ έχει υποστηρίξει δημόσια το think tank με τον ελληνόφωνο τίτλο Katehon, στο οποίο προεδρεύει ο Ρώσος ολιγάρχης.

 

 

Προπαγάνδα μέσω της πίστης

Μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρίως βρήκαν έναν εύσχημο τρόπο να διαδώσουν στην Ελλάδα και την Κύπρο τις θέσεις του Κρεμλίνου. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας και του Κρεμλίνου ταυτίζονταν απόλυτα. Όχι τόσο ο Πατριάρχης Μόσχας αλλά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αναπαρήγαγε άκριτα τις θέσεις του συστήματος Πούτιν. Γι’ αυτό και ποτέ το Κρεμλίνο και το Πατριαρχείο Μόσχας δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν την κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη να δώσει την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να «απογαλακτιστεί» από την Εκκλησία της Μόσχας. Ένας δεσμός-κατάλοιπο της Σοβιετικής Ενωσης σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία που ανέκαθεν υπήρχε ιστορικά και δεν «ανακαλύφθηκε» λόγω παρέμβασης των ΗΠΑ, όπως διατείνονται οι Ρώσοι. Ουδέν μεμπτόν αν οι θέσεις που αναπαρήγαγαν τα συγκεκριμένα μέσα ήταν πνευματικές. Όμως πάντοτε εξυπηρετούσαν, λένε αρχιερείς, μία συγκεκριμένη εθνική ατζέντα των Ρώσων και όχι εκκλησιαστικά θέματα. «Όταν η υπερ-ορθόδοξη εφημερίδα ''Ορθόδοξος Τύπος'' καταδίκαζε την εποχή έξαρσης της πανδημίας την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να τηρούνται μέτρα υγιεινής στα κουταλάκια που τελείται η Θεία Κοινωνία. Σε πιο ρηξικέλευθη πρόταση που έκανε ο Πατριάρχης Μόσχας, να … απολυμαίνονται με οινόπνευμα, δεν έβγαλαν άχνα!», λέει μητροπολίτης.

 

Μητροπόλεις στην υπηρεσία της Μόσχας

Το Πατριαρχείο Μόσχας την τελευταία δεκαετία στήριξε ενεργά κυρίως τέσσερις μητροπόλεις: Πατρών, Μεσογαίας, Βεροίας και Κερκύρας. Οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες επισκέπτονταν με ιερές εικόνες και λείψανα αγίων τις μεγάλες ρωσικές πόλεις και μέσα από τον ρωσικό οβολό ενίσχυαν τις μητροπόλεις και το έργο τους. Από την άλλη, ήταν οι άνθρωποι που ποτέ δεν άκουγες κακό λόγο για το Πατριαρχείο Μόσχας ή κάποια καταδίκη για τις ενέργειες του Κρεμλίνου, ειδικά για το θέμα της Ουκρανίας. Ένα «γαλατικό» χωριό φίλων του Πούτιν εντός της ιεραρχίας, που υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συντάχθηκε απόλυτα στη γραμμή της Δύσης και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες αποτέλεσαν, «αφελώς ίσως πάνω στην αγωνία τους να κάνουν έργο και να βρουν πόρους», σημειώνουν μητροπολίτες, μέρος του μηχανισμού ρωσικής προπαγάνδας. Διαδικτυακά μέσα με «εθνικές ευαισθησίες» και σεβασμό στην Ορθοδοξία, όπως διατείνονται, (orthodoxianewsagency.gr, romfea.gr, pentapostagma.gr, τηλεόραση 4E κ.λπ.) ενίσχυσαν τη ρωσική προπαγάνδα. Σε μερικά από αυτά γίνεται ήδη έρευνα για τον τρόπο χρηματοδότησής τους, τα έσοδα και τα έξοδα που κάνουν και το ρόλο που έπαιξαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

 

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός, στο Άγιο Όρος έχουν θορυβηθεί και αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις.

 

Τι απαντά ο Γιάννης Καραγιώργης -Η επιστολή στο iefimerida.gr

To iefimerida.gr έλαβε και δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή που μας έστειλε ο κ. Γιάννης Καραγιώργης.

 

 

«Διαβάζοντας  το άρθρο σας στην ιστοσελίδα iefimerida.gr σχετικά με τη διωξη του Τζακ Χανινγκ, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα σημεία που αφορούν την εταιρεια Hellasnet, η οποία τελεί υπό τον έλεγχό μου.

 

Πράγματι ο Τζακ Χανινγκ ανέλαβε το έτος 2015 τεχνικός διευθυντής του Δικτύου μας για χρονικό διάστημα 12  μηνών, καθώς αναζητήσαμε ένα στέλεχος διεθνώς αναγνωρισμένο και με την κατάλληλη εμπειρία στα τηλεοπτικά Δίκτυα της διεθνούς αγοράς με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια μας για την δημιουργια μιας  πρωτοποριακης, για τα ελληνικά δεδομένα, τηλεοπτικής  πλατφόρμας.

 

Καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ο συγκεκριμενος δεν είχε καμία απολύτως πρόσβαση -και πολύ περισσότερο επιρροή - στο περιεχόμενο των εκπομπών του Δικτύου.

 

Εάν συνδέεται, τη συγκεκριμένη ή κάποια άλλη χρονική περίοδο,με άλλες -πιθανόν παράνομες- δραστηριότητες εκτός της εταιρείας και του Δικτύου μας,τότε αυτό είναι θέμα αποκλειστικά των αρμόδιων διωκτικών Αρχών,οι οποίες πρέπει να το διερευνήσουν.

 

 

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό,ότι το Δίκτυο μας, από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα,ουδέποτε είχε οποιαδήποτε «φιλορωσική » τάση και επιρροή. Προς απόδειξη ενημερώνουμε τους πάντες ότι τα αρχεία των εκπομπών και των τηλεοπτικών δελτίων των καναλιών μας είναι στη διάθεση οποιου επιθυμει να σχηματίσει πρωτογενή γνώμη και άποψη.

 

Ένα σημαντικό παράδειγμα αρκεί για να πείσει. Όλα μας τα κανάλια, από την πρώτη στιγμή, υπήρξαν σταθερά στο πλευρό του Οικουμενικου Πατριαρχείου με πληθώρα ρεπορτάζ και ερευνών,το οποίο είναι γνωστό ότι βρίσκεται επί χρόνια σε έντονη αντιπαραθεση με το Πατριαρχειο της Μοσχας.

 

Επιπρόσθετα,ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος έχει φιλοξενηθεί πολύ συχνά στο Δίκτυο μας είτε με αφορμή την οργάνωση φιλανθρωπιών και αποστολών στην Κωνσταντινούπολη είτε στην δημοσιογραφική κάλυψη για σημαντικά γεγονότα της Μητρός Εκκλησίας και του  Ελληνισμού της Πόλης.

 

Όσον αφορά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις,από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απροσχημάτιστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία,υπερασπίζοντας ταυτόχρονα την ειρήνη και την ελευθερία του Ουκρανικού λαού.

 

 

Ως υστερόγραφο να αναφέρουμε ότι η σχέση του ιδιοκτήτη της Hellas net  με τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ, ουδέποτε επηρέασε ή πολύ περισσότερο «καθοδήγησε» την δημιουργία και την περαιτέρω πολιτική του Δικτύου, ούτε την προσέγγιση των ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων μας. Ηταν μία σχέση καθαρά προσωπική, με αμοιβαία εκτιμηση και σεβασμο, η οποία επιπροσθέτως έχει λήξει προ πολλού.

 

Με εκτίμηση

Γιάννης Γ. Καραγεώργης».