Στις 15 Μαρτίου του 1957, η εμφάνιση στον ορίζοντα της Αιγιαλείας ενός ανεξήγητου ουράνιου φαινομένου μονοπωλούσε τις συζητήσεις στο Αίγιο και στην Πάτρα.

 

Κανένας απολύτως, ειδήμων ή μη, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει και να προσδιορίσει περί τίνος ακριβώς επρόκειτο. Το μυστηριώδες ουράνιο φαινόμενο πέρασε πάνω και από το χωριό Κουνινά του Νομού Αχαΐας, αφήνοντας έντονα τα ίχνη του πάνω σ’ έναν βράχο, όπως ισχυρίζονταν οι χωρικοί, αλλά και στο σπίτι του Παπά-Κώστα, στο Αίγιο.

 

Ιδού, λοιπόν, πώς αφηγήθηκε το παράδοξο περιστατικό ο Γεώργιος Φλώρος, κάτοικος του χωριού Κουνινά της Αιγιαλείας:

 

“Εκείνο το βράδυ, κατά τις δέκα η ώρα, ήμουν πάνω στο βουνό με τα πρόβατά μου. Σε μια στιγμή, είδα στον ουρανό ένα πράγμα πρωτόφαντο, αλλόκοτο! Ήταν φωτισμένο και έκανε έναν περίεργο θόρυβο, που δεν είχα ξανακούσει. Μα, ύστερα από λίγα λεπτά, άκουσα έναν μεγάλο κρότο και χάθηκε από τα μάτια μου.

 

Την άλλη μέρα το πρωί, ενώ περνούσα από τη θέση “Κρύα”, είδα με έκπληξη έναν μεγάλο βράχο, που είναι κοντά στο μονοπάτι, να είναι ραγισμένος κατά έναν αδιανόητο τρόπο, ενώ πολλές πέτρες ήταν πεταμένες δεξιά και αριστερά, σε αρκετή απόσταση. Το σπάσιμο του βράχου δεν υπήρχε την προηγούμενη μέρα”.

 

Τα λόγια του βοσκού τα επιβεβαίωσαν και πολλοί άλλοι κάτοικοι του χωριού.

 

Σχετικά με την παρατήρηση του ανεξήγητου ουράνιου φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, η Χωροφυλακή Αιγίου απέστειλε το κάτωθι τηλεγράφημα προς τη Διοίκηση Χωροφυλακής Αχαΐας:

 

“Περί την 9η νυκτερινή της 15ης Μαρτίου, η Μαρία Π. Μαγκλάρα, κάτοικος στο χωριό Διγελιώτικα Αχαΐας, αντελήφθη έναν παράξενο αντικείμενο στον ουρανό, που έμοιαζε με διάττοντα αστέρα. Το αντικείμενο αυτό είχε σχήμα ημισελήνου.

 

Αρχικά, κατέβαινε κάθετα προς το έδαφος, ενώ στη συνέχεια άρχισε να κινείται οριζόντια και κατόπιν, κατευθύνθηκε ταχύτατα προς το Αίγιο.

 

Πίσω του διαγραφόταν μια φωτεινότατη τροχιά. Σε διάστημα τριών ή τεσσάρων δευτερολέπτων, το φωτεινό αντικείμενο ή ίσως ένα μικρό μέρος από αυτό, κατέπεσε και αποτεφρώθηκε στην οικία του ιερέα Κωνσταντίνου Ντρέκη, η οποία βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Αποστόλων του Αιγίου.

 

Κατά την πτώση του, μάλιστα, κατέστρεψε πολλά κεραμίδια της στέγης του σπιτιού. Επίσης, αντήχησε ένας σφοδρός κρότος, που κατ’ άλλους ακούστηκε σαν χειροβομβίδα, ενώ, κατ’ άλλους, σαν συνεχή ριπή πολυβόλου”.

 

Το ανεξήγητο ουράνιο φαινόμενο, με την ανορθόδοξη τροχιά, στον ορίζοντα της Αιγιαλείας, προκάλεσε μεγάλες αντεγκλήσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής για την προέλευση, αλλά και για την ίδια του τη φύση. Ήταν άραγε ένα φυσικό φαινόμενο ή μήπως όχι;

 

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 22/03/1957…