ι συμφώνησαν στις κρυφές συναντήσεις τους Μητσοτάκης και Σημίτης;

 

Ούτε μία ούτε δύο… αλλά τρεις τουλάχιστον, για την ώρα, συναντήσεις είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης.

 

Προκειμένου να συμφωνήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις και να δρομολογήσουν ακόμα και κυβερνητική σύμπλευση της ΝΔ με στελέχη του άλλοτε ισχυρού εκσυγχρονιστικού ρεύματος αλλά και στο μέτρο του δυνατού με ολόκληρη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή με ένα τουλάχιστον τμήμα της, που θα προέλθει από μεθοδευμένη διάσπασή της ή αποστασία βουλευτών της ακόμα και τη βραδιά των εκλογών, αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία της ΝΔ.

 

Η πρώτη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Σημίτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, ενώ η τρίτη (τουλάχιστον μέχρι τώρα) έλαβε χώρα την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, στη Σίφνο.

 

Για την τελευταία αυτή συνάντηση υπήρξε μια χλιαρή διάψευση -και μάλιστα με 24 ώρες καθυστέρηση- από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπήρξε συνάντηση Μητσοτάκη – Σημίτη στη Σίφνο, σε δείπνο που οργάνωσε, την παραμονή της αναχώρησης του προέδρου της ΝΔ από το νησί, στην οικία του ο Βασίλης Καρατζάς, γιος του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά, στενού συνεργάτη του Κώστα Σημίτη και πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σημίτης ήταν συνδαιτυμόνες σε εκείνο το δείπνο και εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν εκ νέου τις εξελίξεις, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου όσο και κατά τη διάρκεια ενός τετ α τετ, λίγο πριν παρακαθίσουν στο τραπέζι σε έναν διπλανό από το σαλόνι χώρο.

 

Μητσοτάκης και Σημίτης συνέχισαν τη συζήτηση που είχαν αρχίσει από τους Δελφούς και φαίνεται, όπως λένε οι πληροφορίες, να συμφώνησαν στη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου και στο πρόσωπο που θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών και αυτό το πρόσωπο, όπως λένε οι πληροφορίες, θα είναι ο οικοδεσπότης του δείπνου της Σίφνου, ο Βασίλης Καρατζάς.

 

Κόντρα με τη Διαμαντοπούλου!

 

Ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκειμένου να τρέξουν τα πράγματα, άδειασε το «αγαπημένο του παιδί», την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς πλέον δεν πρόκειται να της παρέχει καμιά στήριξη (επίσημα ή ανεπίσημα) για να κάνει το παιχνίδι της, εκτός και αν συμπορευτεί άμεσα και συντονιστεί με το παιχνίδι που γίνεται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Η κ. Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι εξακολουθούσε να επιμένει σε ένα εγχείρημα που θα έχει τη δική της σφραγίδα, αποσυντονίζο­ντας την κεντρική προσπάθεια για σύμπραξη όλου του κύκλου επιρροής του Κ. Σημίτη και της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας, ώστε να ελεγ­χθούν πλήρως οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά και να σχηματιστεί ένα κόμμα που θα μπορεί να συμπράξει σε κεντροδεξιό εγχείρημα, να συμπλεύσει δηλαδή με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν το δείπνο στη Σίφνο, όπου φαίνεται ότι μπήκαν οι τελευταίες πινελιές της προσέγγισης του Κ. Μητσοτάκη με τον Κ. Σημίτη και τους «εκσυγχρονιστές, είχαν μια ακόμα συνάντηση (που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ), στην Αναγνωστοπούλου, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, όπου εκεί η συζήτηση προχώρησε σε βάθος.

 

Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Κώστα Σημίτη είναι η συγκρότηση ενός οικονομικού επιτελείου που θα τρέξει μια σειρά από θέματα και, όπως γράφουμε παραπάνω, θα ηγείται ως υπουργός Οικονομικών ο Βασίλης Καρατζάς.

 

Ο κ. Σημίτης επέμεινε σε έναν ρόλο-κλειδί και για τον Γιάννη Στουρνάρα (με τον οποίο είχε επίσης δειπνήσει, παρουσία και άλλων εκσυγχρονιστικών στελεχών, στην οικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στην Αθήνα, όταν και συζητήθηκε ο κ. Στουρνάρας να μπει μπροστά ως πρωθυπουργός). Για την ώρα, τουλάχιστον, φαίνεται πως οι κ. Μητσοτάκης και Σημίτης συναίνεσαν όχι μόνο στην παραμονή του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και σε μια δεύτερη θητεία του σε αυτό το πόστο, ώστε να έχει λόγο και ρόλο και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά και στον οικονομικό σχεδιασμό.

 

Φοβάται εμπλοκή με τη δικαιοσύνη για το C4I

 

Ο κ. Σημίτης έχει όμως στον νου του και μια αποτελεσματική πολιτική και νομική άμυνα σε περίπτωση που επανέλθουν -και διά της δικαστικής οδού- θέματα που αφορούν τη θητεία του ως πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο Τάσος Μαντέλης, άλλοτε στενός του συνεργάτης, προσήλθε και πάλι στη δικαιοσύνη για τη Siemens θορύβησε τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Σημίτης έχει επίσης θορυβηθεί και για την επανεξέταση από τη δικαιοσύνη της περιβόητης υπόθεσης του C4I, του πανάκριβου συστήματος ασφαλείας που προμηθεύτηκε η χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα γνωστά προβλήματα.

 

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ο κ. Σημίτης, που έχει πυκνώσει τις επαφές του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συμφώνησε σε περίπτωση που ανοίξει δικαστικά η υπόθεση του C4I να αναλάβει όλο το νομικό βάρος ο κ. Βενιζέλος, με ένα επιτελείο διακεκριμένων νομικών που θα επιλέξει.

 

Ποιοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ!

 

Παρά την προσέγγιση και την κατ’ αρχήν συμφωνία Μητσοτάκη – Σημίτη, για την ώρα τουλάχιστον, και παρά την πληθώρα υποψηφίων, δεν φαίνεται ότι μπορούν να ελεγχθούν απόλυτα οι εξελίξεις και η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Ακόμα και υποψήφιοι για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βλέπουν ήδη προς τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, από τη στιγμή που θα είναι πρώτο κόμμα. Επιθυμούν δε την άνευ όρων διάλυση του ΠΑΣΟΚ ώστε να αφομοιωθούν άπαντες σε ένα σχήμα άνευ προοδευτικών χαρακτηριστικών και προοδευτικής ταυτότητας, που θα μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΝΔ.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του τόσο δημόσια όσο και στις συναντήσεις του με τη Φώφη Γεννηματά, δείχνει να κινείται στη λογική του προοδευτικού Κέντρου, ενώ κάπου εκεί κινούνται ο Σταύρος Θεοδωράκης και -με πιο προσεκτικό τρόπο όμως- ο Γιώργος Καμίνης.

 

Παράλληλα, υπάρχουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούν την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθε­νται μόνιμα και μάλιστα με πολύ σκληρή φρασεολογία κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, αδυνατίζοντας εκ των προτέρων οποιαδήποτε συζήτηση. Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η σκληρή γραμμή του Ανδρέα Λοβέρδου (που επιβεβαίωσαν οι βαριές κουβέντες που είπε στη Βουλή κατά του Κατρού­γκαλου), του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου κ.ά.

 

Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι υπάρχει -τουλάχιστον για την ώρα- μια πρώτη προσέγγιση Μητσοτάκη – Σημίτη αλλά και συμφωνία για τις εξελίξεις όσον αφορά την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

 

Τέλος, όπως λένε οι πληροφορίες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, οι κ. Μητσοτάκης και Σημίτης θα βρεθούν εκ του σύνεγγυς, για μια ακόμα φορά, προκειμένου όχι μόνο να αποτιμήσουν τις εξελίξεις αλλά και για να βάλουν και άλλα κομμάτια στο παζλ της συμφωνίας / συνεργασίας τους.