Μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη 2.500 ετών κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας, ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και του Μπόρνμουθ της Βρετανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Η περιοχή είναι γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα ωστόσο τα ερείπια στην κορυφή του λόγου είχαν απορριφτεί από περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα διότι θεωρήθηκαν κτίσματα ενός άσχετου οικισμού." είπε σε δήλωση του, στο τοπικό μέσο "The Local" , ο επικεφαλής των επιστημόνων Robin Ronnlund.

"Το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ερευνήσει το λόφο παραμένει μυστήριο" πρόσθεσε, εξηγώντας πως ο ίδιος μαζί με έναν συνάδελφό του που προσέγγισαν το σημείο το περασμένο έτος και αμέσως κατάλαβαν την ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν.

Εικόνα


Η ομάδα των Αρχαιολόγων που ερεύνησαν την περιοχή με τη βοήθεια μελών της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, ανακάλυψαν τείχη, πύλες, και απομεινάρια πύργων πάνω και πέριξ του λόφου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αποφύγουν την εκσκαφή θέλοντας να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους με ραντάρ "σκανάροντας" το λόφο για περισσότερα ευρήματα.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων το Σεπτέμβριο οι ερευνητές βρήκαν ένα κομμάτι αρχαίου αγγείου και και νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στο 500 π.Χ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής η πόλη άκμασε κατά τον τέταρτο και τρίτο π.Χ. αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί πιθανώς εξαιτίας των ρωμαϊκών επιδρομών στην περιοχή.


Εικόνα«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις στην περιοχή και πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν υποβαθμισμένη περιοχή την περίοδο της αρχαιότητας. Γι’ αυτό η έρευνά μας γεμίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και δείχνει πως πολλά ερείπια μένει να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος». υπογραμμίζει.


http://img-s-msn-com.akamaized.net/tena ... x=555&y=72

Περισσότερα αναμένεται να γίνουν γνωστά τον Αύγουστο του 2017, όταν έχει προγραμματιστεί το δεύτερο μέρος των ερευνών.

Εικόνα


Πηγη.
http://www.msn.com/el-gr/news/culture/% ... ailsignout
http://www.thelocal.se/20161212/swedish ... -in-greece

 

(Σημ. Aragorn : Επίσης η ίδια πηγή αναφέρει : Υπάρχει αναφορά ότι εκεί στον Βλοχο έχει βρεθεί ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός της Ευρώπης)