Λόφος του Αρδηττού
Ημερομηνία: 03/03/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://www.sitemaker.gr/gabrielm/assets/arditos.doc
Ο κεντρικός λόφος των Αθηνών πήρε το όνομά του από τον λόγιο φιλόσοφο Αρδήτη ο οποίος μύησε τους Αθηναίους να έχουν μεταξύ τους ομόνοια και αγάπη. Η υψηλότερη κορυφή του λόφου είναι 133μ.
Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στο κέντρο του Αρδηττού δεσπόζει ένα από τα ποιο όμορφα κτίσματα της Αθήνας το Παναθηναϊκό στάδιο. Κατασκευάσθηκε το 330-329 πΧ από τον Λυκούργο δεχόμενος την δωρεά του χώρου από τον Αθηναίο Δεινία. Είναι κατασκευασμένο από Πεντελικό μάρμαρο και η χωρητικότητα του υπολογίζεται στις 50000 θέσεις.
Χρησιμοποιούνταν για τους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων. Το 140-144 μΧ το στάδιο ανακατασκευάζεται από τον Ηρώδη τον Αττικό στην μορφή που ανεσκάφη το 1870. Στην είσοδο του σταδίου υπήρχε τοξωτή γέφυρα από όπου περνούσε ο Ιλισός. Τον 17-18 αιώνα πληροφορούμαστε ότι ο Τούρκος Βοεβόδας Χασική κατέστρεψε τα μάρμαρα του σταδίου για να οχυρώσει την πόλη. Μάλιστα στον στίβο του σταδίου είχαν στηθεί καμίνια που μετέτρεπαν τα μάρμαρα σε ασβέστη.
Το στάδιο ανακατασκευάζεται δεύτερη φορά και παίρνει την σημερινή του μορφή λίγο πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες του 1896, μετά από δωρεά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Το έργο ανατέθηκε στον εξαίρετο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά.
Σήμερα μπορούμε από την δεξιά πύλη να διακρίνουμε υπολείμματα μαρμάρων και καθισμάτων από την εποχή του Ηρώδη.
Βράχια της κουκουβάγιας.
Ακριβώς πίσω από την δεξιά σιδερένια πόρτα του σταδίου μπορεί κανείς να δει την είσοδο σπηλιάς που υπήρξε καταφύγιο του Βασιλιά Παύλου. Πολλοί νέοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι μία από τις εισόδους για τις υπόγειες στοές της Αθήνας. Για τον λόγω αυτό τα τελευταία χρόνια κάποιοι έκλεισαν την είσοδο με τσιμέντο φράζοντας την είσοδο στους επίδοξους εξερευνητές..
Η σπηλιά βρίσκεται στην βάση του βράχου της κουκουβάγιας. Ονομάζεται έτσι γιατί πιστεύεται ότι στο σημείο αυτό κάθισε για πρώτη φορά στην Αθήνα το πουλί της Σοφίας.
Ναός της Τύχης.
Στο λόφο δεξιά του σταδίου ορκίζονταν στον Αρδήτη οι Ηλιασταί (Πρόκειται για το ανώτατο δικαστήριο αφού μπορούσε να εκδικάσει προσφυγές πολιτών κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε από τον Σόλωνα.).
Στο σημείο αυτό υπήρχε ο ναός της Τύχης που δωρεά του Ηρώδη του Αττικού τμήματα του οποίου διακρίνονται ακόμη και σήμερα, εγκαταλελειμμένα βέβαια τους στην τύχη τους, χωρίς να υπάρχει έστω και μία πινακίδα που να υποδεικνύει τι υπήρχε εδώ σε μια άλλη εποχή. Χαρακτηριστικό του χώρου σήμερα είναι το τριγωνομετρικό σημείο που έχει τοποθετήσει η Γεωγραφική υπηρεσία στρατού.
Τάφος Ηρώδη του Αττικού.
Στον αριστερό λόφο από το στάδιο υπάρχει το μνημείο του Ηρώδη του Αττικού. Ο Ηρώδης ήταν σοφιστής και ρήτορας γεννημένος στον Μαραθώνα . Με καταπληκτική γενναιοδωρία προικοδότησε δημόσια κτήρια σε μεγάλη κλίμακα. Τέτοια υπήρξαν το στάδιο, το ωδείο, ο ναός της τύχης, το θέατρο στην Κόρινθο και την Αθήνα, υδραγωγείο στην Ολυμπία, ιπποδρόμιο στους Δελφούς, νοσοκομείο στις Θερμοπύλες.
Λέγεται ότι η βάση της περιουσίας του οφείλεται σε θησαυρό που είχε βρει ο πατέρας του στα κτήματά τους στον Μαραθώνα , και πιθανόν τον είχε κρύψει ο παππούς του για να τον γλιτώσει από την λεηλασία του Δομιτιανού (51-96 μΧ).
![](/img/loading.gif)
0 Σχόλια: