Το σχήμα του ουρανού ορίζεται ως "σφαιριδών ελισσόμενος περί γαιας". Δηλαδή σφαιρικό. Πως το ήξεραν; Δεν θα ήταν πιο λογικό να έλεγαν ημισφαιρικό αφού έτσι φαίνεται από τη γη; Πόσο μάλιστα που πολλοί λενε πως τα Ορφικά είναι γνώσεις τουλάχιστον από την 2η χιλιετία π.Χ. (Κάποιοι μιλάνε ακόμα και για το 11800 π.Χ.)

Επιπλέον δεν λογίζεται η γη σαν επίπεδη αφού περί αυτήν ελίσσεται ο ουρανός.

 

Μια άλλη παράξενη φράση των Ύμνων είναι η παρακάτω σε μετάφραση : "Δεν είναι εύκολο να καθησυχάσει κανείς εσένα, η οποία κινείσαι (στροβιλίζεσαι) αθορύβως, ώστε ούτε εμείς που σε πατάμε δεν αντιλαμβανόμεθα τον θόρυβό σου.

Ήξεραν την 2η χιλιετία π.Χ. ότι η γη κινείται;

Από την άλλη όμως τα Ορφικά μας μπερδεύουν. Στον ύμνο για την Γη, αποκαλούν τη Γη σαν "Θρόνο" ενώ τους αστέρες "περιθρόνιους κυκλόεντας", η μας λένε "ο ουρανός ελίσσεται περί γαίας" πράγμα που σημαίνει πως η γη είναι σταθερή και τα αστέρια κινούνται γύρω της

 

Μέρος των Ορφικών είναι και η Αργοναυτική εκστρατεία. Ένας από τους Αργοναύτες είναι και ο Αγκαίος ο οποίος γνώριζε τις κυκλικές πορείες των άστρων και των πλανητών και επιπλέον "δίδετο γαρ τ' έοντα τα τ' έεσομεν ανθρώποισιν". Δηλαδή ο Αγκαίος μελετούσε τις τροχιές των πλανητών και των άστρων γιατί αναζητούσε τα παρόντα και τα μέλλοντα που πρόκειται να συμβούν στους ανθρώπους. Άρα ο Αγκαίος ήταν ίσως ο πρώτος αστρολόγος αν τα Ορφικά κείμενα είναι τόσο παλιά.

 

Και όχι μόνο ο Αγκαίος. Αρκετοί στοίχοι των Ορφικών μας λένε πως υπήρχε σε προχωρημένο στάδιο η επιστήμη(;) της αστρολογίας εκείνη την εποχή. Ο Ορφέας συμβουλεύει πως όταν η σελήνη μπαίνει στην Παρθένο μπορείς να φυτελυεις τα πάντα εκτός από κλίματα. Όταν ο Δίας είναι στον Υδροχόο μην ξεκινάς ταξίδι με καράβι. Ή όταν ο Δίας είναι στους Ιχθείς γίνονται καλοί γάμοι.

 

Και συνεχίζουμε με τα Αργοναυτικά. Φέρεται να λέει ο Ορφέας : "Διότι τώρα πλέον μου είναι αρκετοί οι κόποι και οι ταλαιπωρίες που πέρασα διερχόμενος την απέναντη γη και τις πόλεις αποκαλύπτων στους ανθρώπους τα θέσφατα στην Αίγυπτο και στην Λιβύη." Διάφοροι ερευνητές μας λένε πως ο Ορφέας διδάχθηκε από τους Αιγύπτιους τις γνώσεις που στην συνεχεια δίδαξε. Μήπως ν' ανοίξουν τα στραβά τους και να διαβάσουν τα Αργοναυτικά;

 

Ο αργοναύτης ΛΥγκεύς ο οποίος με διαπεραστικά μάτια έβλεπε τα πλέον απομακρυσμένα βάθη του αιθέρος και της θαλάσσης και τα βάραθρα του Πλούτωνα που ζη κάτω από τη γη. Φαντασία του ποιητή; Τότε ο ποιητής γιατί δεν έδωσε και στους άλλους αργοναύτες υπερφυσικές δυνάμεις; Επίσης ο Αμφίων κσι ο Αστέριος πετούσαν με υποπόδια που είχαν κάτω από τις φτέρνες. Πτητικές συσκευές; Ίσως. Σαν τον Ερμή...

 

Και ενώ οι αργοναύτες έχουν πάρει το χρυσόμαλλο δέρας κατά την επιστροφή τους κάτι πάει στραβά και χάνονται. Και εδώ τα Ορφικά μας μιλάνε για τους Υπερβόρειους, για τον Κρόνιο Ωκεανό στον οποίο βγήκαν οι αργοναύτες αφού πέρασαν "δια μέσω στενού ρείθρου"(Γιβραλταρ), μας λένε πως ο Αγκαίος, πλοηγός της Αργούς, έχασε τον έλεγχο της Αργούς διότι την εκινούσε ένα ισχυρό ρευμα (Gulf stream;). Πως έγιναν όλα αυτά; Πως από τον Εύξεινο Πόντο η Αργώ βρέθηκε στον Κρόνιο Ωκεανό που όπως φαίνεται είναι ο Ατλαντικός; Δεν ξέρουμε. Το συγκεκριμένο κομμάτι των Ορφικών είναι χαμένο.

 

Και μέσα στις περιπλανήσεις τους στον Ατλαντικό ωκεανό συναντούν την Κίρκη στο νησί της, από της οποίας "το ωραίο πρόσωπο ακτινοβολούσε φλογώδεις καπνός". Τι σημαίνει αυτό πάλι; Τι προσπαθούν να μας περιγράψουν τα Ορφικά; Η Κίρκη όπως φαίνεται ήταν μάγισσα ή είχε κάποιες παραψυχολογικές δυνάμεις αφού καταλαβαίνει τις ανομίες της Μήδειας σε σχέση με τον Ιάσωνα και με τον φόνο του αδελφού της Αψύρτου. Μα αν ήταν η Κίρκη μάγισσα, μάγισσα ήταν και η Κίρκη στην Οδύσσεια. Μέρος της Οδύσσεια λοιπόν αναφέρεται στον Ατλαντικό Ωκεανό; Όπως φαίνεται ναι, αφού στην εξέλιξη του ταξιδιού της Αργούς οι αργοναύτες προσαράζουν στην "Ιερά Κέρκυρα", χώρα των Φαιάκων, όπως λέει το κείμενο, όπου βασιλιάς είναι ο Αλκίνοος. Από τα παραπάνω βγάζουμε εκ πρώτης άποψης και ένα ακόμα συμπέρασμα. 'Οτι η Αργοναυτική εκστρατεία δεν απείχε πολύ από τον Τρωικό πόλεμο. Εδώ πάλι μπερδεύονται τα πράγματα. Αν το διάστημα της Αργοναυτικής εκστρατείας με τον Τρωικό πόλεμο είναι μικρό γιατί κανένας από τους Αργοναύτες δεν συμμετείχε σε αυτόν; Αν πάλι είναι μεγάλο πως εξηγείται στην αρχή του κειμένου ο αποχαιρετισμός του αργοναύτη Πηλέα στον γιο του Αχιλλέα, στην συνάντησή τους στο σπήλαιο του Χείρωνα; Ίσως τα Ορφικά να έχουν γίνει μεταγενέστερες προσθήκες που μπερδεύουν τα πράγματα

 

Πιο κάτω στο κείμενο βεβαιωνόμαστε πως η Αργώ βρίσκεται στον Ατλαντικό αφού όταν έφυγαν από το νησί της Κϊρκης και δίπλευσαν τη θάλασσα προσέγγισαν όπως λέει το κείμενο στης Στήλες του Ηρακλέως (Γιβραλτάρ).

 

 

Τυχόν νέες παρατηρήσεις πάνω στα Ορφικά θα καταχωρηθούν στην φόρμα των σχολίων του site