Ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, σε έλεγχο ρουτίνας, αστυνομικοί εντόπισαν ένα αγροτικό όχημα σταθμευμένο έξω από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στη Θεσσαλονίκη. Στην καρότσα είχε φορτωμένες γεννήτριες και πλάι στο όχημα περίμενε ένας κάθιδρος άντρας. Δεν ήταν μόνος. Λίγο πιο πέρα, εντός αρχαιολογικού χώρου, σε όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων βρέθηκε ο συνεργός του. Για περισσότερους από επτά μήνες έσκαβαν εκεί παράνομα αναζητώντας έναν ανύπαρκτο –όπως αποδείχτηκε– θησαυρό.

 

Οι επίδοξοι χρυσοθήρες, ηλικίας 34 και 42 ετών, δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Aρχές. Ο ένας είναι άνεργος και ο άλλος δουλεύει περιστασιακά σε αγροτικές καλλιέργειες. Η περιοχή στην οποία έσκαβαν βρίσκεται εντός του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου Κόδρα, σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, καθώς σε κοντινή απόσταση έχει βρεθεί μακεδονικός τάφος. Οπως αναφέρει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., το κυνήγι του θησαυρού ξεκίνησε από τους δύο άντρες το περασμένο φθινόπωρο έπειτα από υπόδειξη μιας 66χρονης. «Τους είπε ότι βλέπει οράματα και ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα έβρισκαν λίρες και κοσμήματα», λέει ο αξιωματικός.

 

Οι τρεις τους φέρονται να παραβίασαν την εξωτερική περίφραξη και να επισκέφτηκαν το σημείο της ανασκαφής τουλάχιστον 40 φορές – πάντα στη διάρκεια της νύχτας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο κομπρεσέρ, σχοινί ορειβασίας και οικοδομικά εργαλεία. Στο όρυγμα είχαν τοποθετήσει και μια ξύλινη σκάλα, ενώ το σκέπαζαν με παλέτες, μουσαμά και κλαδιά όποτε σταματούσαν τη λαθρανασκαφή. Μέχρι και τον τυχαίο έλεγχο από το πλήρωμα του περιπολικού, κανείς δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία τους στην περιοχή. Σε έρευνα που έγινε από την αστυνομία, βρέθηκαν στο σπίτι της 66χρονης χάρτες θησαυρού. Πρόκειται για 18 σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr, 28/07/2015