Όταν έγραψαν στα βιβλία τους οι Ανέστης Κεραμιδάς, Γεώργιος Ράπτης για το γεγονός ότι οι πρώτες πόλεις του κόσμου ιδρύθηκαν στη Πιερία, αμέσως παρουσιάζονταν κάποιοι «ορθολογιστές» και τους διέψευδαν. Εν τούτοις, ανακαλύφθηκαν στη Πιερία πολλά πανάρχαια αντικείμενα που αποδεικνύουν ότι η περιοχή αυτή κατοικήτο πριν από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος. Άλλωστε, ο Δευκαλίων είναι ο ιδρυτής του Δίου. Πρόκειτο για μια υπόθεση της 10ης χιλιετίας π.Χ.

Η Πιερική γη λοιπόν φέρνει στο φως τα χιλιόχρονα μυστικά της. Ο νεολιθικός οικισμό του Μακρύγυαλου και η περιοχή Παλιάμπελα φανερώνουν την ύπαρξη ενός οργανωμένου νεολιθικού οικισμού.

Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν την οικονομική υποστήριξη του δήμου Κολινδρού. Παράλληλα οι επιστήμονες δήλωσαν σε μέλη του συλλόγου «Ιερά Ελλάς – Ελλάνιον Κέλευσμα», ότι στις έρευνες των αρχαιολόγων, που ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου 2000, συμμετέχει μια πολυπληθής ομάδα ειδικών του Α.Π.Θ.,  της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών και του πανεπιστημίου του Σέφιλντ της Αγγλίας (με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Κώστα Κωτσάκη). Τα ευρήματα όμως έχουν χρονολογηθεί στο 7000 π.Χ. ενώ κάποιο είπαν, με χαμηλή φωνή, ότι είναι πέρα της 10ης χιλιετίας.