Το feng shui πηγάζει από την παρατήρηση της σχέσεως του ανθρώπου με το Σύμπαν. Οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα, του Σωκράτους, του Πλάτωνος, του Αριστοτέλους, μεταξύ πολλών άλλων Ελλήνων σοφών, αποτελούν μία διαχρονική γνώση και σοφία, η οποία προήλθε από αυτή την παρατήρηση και βαθιά γνώση για την σχέση και την ενεργειακή αλληλεπίδραση του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου
Οι έννοιες της ισορροπίας και της αρμονίας αποτελούσαν δύο από τις βασικότερες πεποιθήσεις των αρχαίων Ελλήνων και είναι θεμελιώδεις αρχές του feng shui.
Η εσωτερική φιλοσοφία, στην Δύση, η οποία είναι αλληλένδετη με το feng shui, προήλθε από τα αρχαία ελληνικά μυστήρια, όπως τα Ελευσίνια.
H αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδος είναι ένα τρανό δείγμα ιερής γεωμετρίας. Τα μνημεία της Ακροπόλεως, η τοποθεσία της πόλεως των Αθηνών, του Μαντείου των Δελφών, το περίφημο θέατρο της Επιδαύρου, επιδεικνύουν, μεταξύ άλλων ιερών και πόλεων, ότι κτίσθηκαν σύμφωνα με την αρχαία ελληνική επιστήμη της γεωμαντείας και της γεωδαισίας.
H πολεοδομία ήταν ιδεώδης και συνδύαζε την τέλεια λειτουργικότητα των πόλεων με την αισθητική.
Η έννοια των αριθμών, όπως την δίδαξε ο Πυθαγόρας, «o διδάσκαλος των αιώνων», παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το νόημα που συμβολίζουν οι αριθμοί στο μαγικό τετράγωνο, το οποίο γνωρίζουμε από τον Πυθαγόρα και από το οποίο προέρχεται το κινέζικο μπάγκουα.
Ο Ιπποκράτης μας έχει αφήσει μία λεπτομερή επιστημονική αναφορά για την επίδραση του νερού και του αέρα στους ανθρώπους, ανά περιοχή, όχι μόνο στην υγεία τους, αλλά και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Άλλωστε, feng shui, σημαίνει «άνεμος – νερό».
Η μελέτη της Γεωπαθητικής Εντάσεως, βασικός παράγοντας για να διαπιστωθεί η ενέργεια των χώρων, είναι η αρχαία ελληνική επιστήμη της Γεωπαθητικής.
Οι αρχαίες και οι σύγχρονες ελληνικές κατοικίες, όπως το αθηναϊκό σπίτι, είναι κλασικές κατασκευές σύμφωνα με αρχές του feng shui.
Οι ελληνικές λέξεις γεωμαντεία και Γη, είναι δύο ορισμοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ευρύτατα. Σήμερα, χρησιμοποιείται η ορολογία Gaia consciousness, «συνείδηση της Γης», από την λέξη Γαία, την ονομασία της Θεάς-Γης, για να προσδιορίσει την σχέση μας με το φυσικό μας περιβάλλον.
0 Σχόλια: