Το 1838 ο Dr. E. von Baer, ενώ βρισκόταν αποκομμένος λόγω κακοκαιρίας στο ακατοίκητο νησί Wier, νότια του Hochland στον Φιλανδικό κόλπο, παρατήρησε ένα περίεργο σχέδιο δημιουργημένο στο έδαφος από μεγάλα βότσαλα. Επίσης παρατήρησε αρκετούς παρόμοιους σχηματισμούς στη νότια ακτή της χερσονήσου του Lappland και παρουσίασε μία μελέτη πάνω ατο θέμα στην ακαδημία του St. Petersburg.

Σε κάποια από τα σχέδια οι πέτρες που το αποτελούσαν ήταν μικρά βότσαλα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν μεγάλα σαν το κεφάλι ενός παιδιού και σε μία περίπτωση ήταν τόσο μεγάλες που χρειάζονταν αρκετοί δυνατοί άντρες για να τους σηκώσουν. Κάποια από τα σχέδια είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από τις δυνάμεις της φύσης.

Το 1877 ο Dr. J. R. Aspelin, του Helsingfors, ανακάλυψε την ύπαρξη παρόμοιων σχηματισμών στη Φιλανδία και στην ανατολική ακτή της Σουηδίας. Το ίδιο επίσης και σε ένα νησί όχι μακριά από το Borgo της Φιλανδίας.

Περίεγραψε κάποια από τα σχέδια να έχουν ένα "κέντρο", άλλα δύο και άλλα κανένα. Το μέγεθος τους ήταν από 10 μέχρι 15 γιάρδες σε διάμετρο. Ένα μεγάλο σχέδιο ήταν σχεδόν 20 γιάρδες σε μήκος στο Wisby στο νησί του Gothland και το σχέδιο του έμοιαζε πάρα πολύ με τον κυκλικό λαβύρινθο ο οποίος εμφανίζεται σε συγκεκριμένα νομίσματα της Κνωσσού. Τα σχέδια αυτά βρίσκονται κυρίως σ νησιά ή κοντά σε ακτές και είναι γνωστά με διάφορα ονόματα αναλόγως τη περιοχή

Αντίστοιχα σχέδια έχουν βρεθεί στην Ισλανδία και παρόμοια, τα οποία αποτελούνται από ομόκεντρους κύκλους βοτσάλων με ένα σταυρό στο κέντρο (κάποιες φορές) στην περιοχή του Βραδενβούργου της Γερμανίας.

 

Σημ. Aragorn : Στο βιβλίο MAZES AND LABYRINTHS, W. H. MATTHEWS, CHAPTER XVII υπάρχουν και οι σχετικές εικόνες