Eις Λονδινον ,η αντιδρασις κατα των γερμανικων προτασεων ητο ενιαιως αρνητικη. Η προσπαθεια των Βρετανων ητο να αναγκασουν τον Χιτλερ να διασκορπιση παντου τας δυναμεις του και να προκαλεση εναν αυξανομενον αριθμον εχθρων ,ωστε να βοηθηθη η Μ. Βρετανια να κερδιση τον πολεμον. Κατ' ακολουθιαν τουτων,το Λονδινον ητο αποφασισμενον να συντριψη καθε αποπειραν συναψεως χωριστης Ιταλοελληνικης ειρηνης.
Η ΕΛΛΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΜΠΟΛΕΜΟΣ,ακομη και εαν μεταφερθουν δυναμεις απο το αφρικανικον μετωπον.

...................
Δεν πρεπει να αποκλεισθη η πιθανοτης οτι οι Βρετανοι γνωριζοντες τας προτασεις ειρηνης της Γερμανιας και την εισαγωγην αυτων προς συζητησιν εις το ελληνικο υπουργικον συμβουλιον ,ειναι δυνατον να ανησυχησαν κατα τι μετρον. Καιτοι ο Τσωρτσιλ εξεδηλουτο μετ' εμπιστοσυνης δια τον Ιωαννην Μεταξαν ,ως κατωτερω αποδεικνυεται ,ομως εγνωριζε οτι η Γερμανια,μεταξυ των υπουργων και τινων στρατιωτικων ,ειχεν οπαδους,λογω της γερμανικης ισχυος την εποχην εκεινην. 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ 

Εξ' αλλου ,δεν πρεπει να παραβλεπεται οτι,εαν ο πολεμος επροκειτο να συνεχισθη δια μεταβασεως της ελληνικης κυβερνησεως εις το εξωτερικον και δη εις Αιγυπτον -ως εγενετο με αλλας συμμαχικας κυβερνησεις (Βελγιου,Ολλανδιας,Νορβηγιας,Πολωνιας κ.α.) -η παρουσια του Ιωαννη Μεταξα επι κεφαλης της ελληνικης κυβερνησεως θα απετελει ανεπιθυμητον εξελιξιν δια την Μ. Βρετανιαν- αποδειξις τρανη αι δυσχερενειαι της εξοριστου ελληνικης κυβερνησεως εν Αιγυπτω λογω της παρουσιας του Γεωργιου Β' και η επιρροη αυτης εις τας ενοπλους δυναμεις της Ελλαδος ως τας εκθετει ο τοτε πρωθυπουργος Ε. Τσουδερος -καιτοι βενιζελικος -εις το εργον του ''Ελληνικαι ανωμαλιαι εις την Μ. Ανατολην'' 1947 ,και εις το εργον του ''Απομνημονευματα'' (τομ. 6) .

Με αλλας λεξεις Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΝ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗΝ ΜΕΤΑΞΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΤΗΝ 29.1.1941 ΥΠΗΡΞΕ ΤΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΝ Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ''ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ'' ΙΩΑΝΝΗΝ ΜΕΤΑΞΑΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ,ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΑΙ ΑΙ ΛΟΙΠΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ,ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

Εξ' ετερου ο Ιωαννης Μεταξας εχων πλεον καταλαβει εις την συνειδησιν του ελληνικου λαου και στρατου την θεσιν εθνικου ηγετου και ηρωος και εχων συνδεθη πλεον με τον βασιλεα Γεωργιον Β' δεν θα ητο δυνατον να ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΘΗ ΕΥΚΟΛΩΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΟΣ ,ΩΣ ΥΠΕΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ. 
Δεν ητο αλλως τε γνωστον ,εαν ο Ιωαννης Μεταξας θα εδεχετο να μεταβη εις εξωτερικον -δηλαδη εκτος Ελλαδος ως θα ηθελεν η Μ. Βρετανια και ως εγενετο με τον βασιλεα Γεωργιον Β'- δια να συνεχιση τον αγωνα της Ελλαδος κατα της Γερμανιας .

Δι' ολους τους λογους τουτους και δια τον προσθετον λογον οτι τα εργατικα μελη της πολεμικης κυβερνησεως Τσωρτσιλ δεν θα εδεχοντο ασφαλως εκτος Ελλαδος ως πρωθυπουργον συμμαχικης κυβερνησεως τον Ιωαννην Μεταξαν ,η προσωπικοτης αυτου επροβληματιζε την Μ. Βρετανιαν,προβλεπουσαν και επιθυμουσαν ,ως εγενετο ,να συνεχιση η Ελλας τον κατα της Γερμανιας πολεμον και εκτος Ελλαδος.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΟΛΩΤΑΣ

Συνεχίζει, ένα μήνα αργότερα, ο Άγγλος στρατιωτικός ακόλουθος στην Αθήνα, αντισυνταγματάρχης Μπλαντ: 

«Μια μεταβολή του καθεστώτος θα ηδύνατο να λάβη χώραν κατά δύο τρόπους: Θα ημπορούσε να διευρυνθεί το παρόν καθεστώς, ώστε να καταστεί δυνατή μια περισσότερο αντιπροσωπευτική κυβέρνησις. Εγώ ο ίδιος δεν νομίζω τούτο δυνατόν, εφ’ όσον ο στρατηγός Μεταξάς θα ήταν απρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσίαν του ή να χαλαρώσει το ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΝ πρόγραμμά του. Ίσως η Αυτού Μεγαλειότης θα ημπορούσε να χειριστεί τα πράγματα με μίαν προσωπική και πατριωτικήν έκκλησιν σε στιγμήν κρίσεως …»

ΣΤΙΣ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Ο ''ΕΛΛΗΝ ΜΟΛΤΚΕ'' ,Ο ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΨΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ,Ο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ. Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΒΛΕΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΥ ΕΜΠΟΔΙΟΥ,ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ.

ΡΕΗΜΟΝ ΚΑΡΤΙΕ