Μια αρχαία κατάρα κατάρα που βρέθηκε χαραγμένη πάνω σε ένα ποτήρι στην Πιερία έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχαιολόγων.

Η ανακάλυψη, που έχει εξάψει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, ήρθε στο φως στη Μεθώνη. Πρόκειται για ένα ποτήρι -ευβοϊκός σκύφος- πάνω στο οποίο βρέθηκε το αρχαιότερο συμποτικό επίγραμμα, σε τρίμετρο ιαμβικό. Περιέχει μια... κατάρα για όποιον πάρει το ποτήρι του Ακέσανδρου, η οποία είναι χαραγμένη πάνω του, και προφανώς απαγγέλθηκε σε ένα συμπόσιο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ποτήρι αυτό είναι το εντυπωσιακότερο μεταξύ των 191 ενεπίγραφων αγγείων της Υστερης Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου (730-690 π.Χ.), που φέρουν επιγραφές, εμπορικά σύμβολα και χαράγματα και συγκροτούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ευρημάτων.
Στη σπουδαία ανακάλυψη αναφέρθηκε, μιλώντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από το βήμα διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ο Ομηρος στη Θεσσαλονίκη. Ωδές, τόποι, εικόνες» ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής στο ΑΠΘ Γιάννης Τζιφόπουλος.
Ο καθηγητής κατάφερε να «διαβάσει» την επιγραφή του ποτηριού, ενώ σημείωσε πως αποτελεί το αρχαιότερο στο επίγραμμα ιαμβικού τρίμετρου. «Το κείμενο είναι χαραγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, αλλά σώζεται μόνο η αρχή και το τέλος και ενδιάμεσα μερικά ακόμη γράμματα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αρχίζει με τη δήλωση ιδιοκτησίας και καταλήγει με μια απειλητική φράση: “'Είμαι (το ποτήρι) του Ακεσάνδρου (και όποιος με πάρει) θα χάσει τα μάτια (ή τα χρήματά) του” γράφει» είπε ο κ. Τζιφόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η απόληξη του κειμένου σε ιαμβικό ρυθμό φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας άλλης επιγραφής, επίσης ιαμβικού ρυθμού, από την Κύμη της Κάτω Ιταλίας, που χρονολογείται μεταξύ 675-650 π.Χ. «Της Ταταίης είμαι η λήκυθος. Οποιος με κλέψει (ή μου την κλέψει) θα τυφλωθεί» έγραφε το κείμενο.