Το παρακάτω κείμενο αφορά εταιρείες αλλά και κόμματα όπως η ΝΔ και το ΛΑΟΣ τα οποία έχουν αλλάξει τα λογότυπά τους. Εκτός από λόγους μάρκετινγκ μήπως είναι και ένας καμπαλιστικός τρόπος αλλαγής της πραγματικότητας; Για να δούμε τι λέει το κείμενο :

Οι μάγοι έλκονται προς το σεφιρόθ Yesod από την ιδέα πως αν η πραγματικότητα βρίσκεται σε ένα κρυμμένο υπόστρωμα τότε είναι δυνατόν αν αλλάξουμε αυτό το υπόστρωμα να αλλάξει και η πραγματικότητα. Η μαγεία του Yesod είναι η μαγεία της μορφής και της εμφάνισης όχι της ουσίας, είναι η μαγεία της ψευδαίσθησης, της λάμψης, της μεταμόρφωσης και της σχηματικής αλλαγής. Τα πιο εξεζητημένα παραδείγματα αυτής της κατάστασης μπορούν να βρεθούν σε σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ, διαφήμισης και image making. Το παρακάτω είναι παρμένο από "It's the Image Men We Answer To",  The Sunday  Times,  6th.
Jan 1991

«Παρόλο που οι αλλαγές φαίνεται να έγιναν για αισθητικούς λόγους, οι υπεύθυνοι για την εταιρική εικόνα ισχυρίζονται πως ένας επανασχεδιασμός της στολής του προσωπικού της εταιρείας ή του ονόματος είναι απλά το ορατό σημάδι μιας πολύ μεγαλύτερης μεταμόρφωσης. «Η πλειονότητα των ανθρώπων συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν και να νομίζουν ότι είναι απλά ένα λογότυπο, αντί να καταλάβουν ότι ένα εταιρικό πρόγραμμα ταυτότητας στην πραγματικότητα είναι αναμεμιγμένο με έναν εμπορικό στόχο ο οποίος είναι μία ισχυρή προσωπικότητα της εταιρείας και με ένα και μόνο ένα σκοπό κατά νου, την επικέντρωση της προσοχής για όλη την εταιρία», λέει η Fiona Gilmore διευθύντρια της σχεδιαστικής εταιρείας Lewis Moberly. «Είναι σαν να φυτεύεις ένα βελανίδι και στην συνέχεια να μεγαλώνει μια βελανιδιά. Αν δημιουργήσεις το σωστό θεμέλιο τότε χτίζεις μία ολόκληρη κουλτούρα για το μέλλον ενός οργανισμού».

Δεν ξέρω με τι έχει ασχοληθεί η κυρία Gilmore στον ελεύθερο της χρόνο αλλά η ιδέα ότι είναι δυνατόν να επηρεάσεις την πραγματικότητα επηρεάζοντας σύμβολα και εμφανίσεις είναι τελείως μαγική. Το ίδιο άρθρο για την εταιρική ταυτότητα συνεχίζει ως εξής :

«Η κλίμακα της επαναπροώθησης της ΒΤ είναι κολοσσιαία. Το νέο λογότυπο θα σχεδιαστεί σε περισσότερα από 72000 οχήματα και τρέιλερ όπως και σε 9000 ακίνητα. Τα 92000 δημόσια τηλέφωνα θα έχουν νέα λογότυπα και τα 90 καταστήματα θα πρέπει ν’ αλλάξουν έτσι ώστε να έχουν κίτρινα πόμολα. Περισσότεροι από 50000 υπάλληλοι θα χρειαστούν νέες στολές»

Η εν λόγο εταιρεία είναι η British Telecom η οποία έχασε το μονοπώλιο που είχε στη Μ. Βρετανία με τα σχετικά προβλήματα που συνεπάγεται αυτό έτσι ώστε να αλλάξει το χρώμα από τα πόμολα στις πόρτες! Αυτό είναι μία Yesod μαγεία τεράστιας κλίμακας.