Όπως αναφέρει ο καθηγητής- αρχαιολόγος κ. Θεοδ. Σπυρόπουλος, ο τάφος του Οιδίποδα βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του στον λόφο “Μεγάλο Καστέλι” της Θήβας, στην περιοχή όπου η παράδοση τοποθετούσε τους τάφους των ηρώων του Θηβαïκού κύκλου. Εκεί ο Παυσανίας μνημονεύει τους τάφους του Τυδέα, του Μελάνιππου και τα “Οιδίποδος παίδων Μνήματα”.
Οι τάφοι που ανασκάφτηκαν ανήκουν σε προσωπικότητες της Μυκηναïκής εποχής ( 1500-1200 π.χ.). Οι ηγεμονικοί τάφοι της Μυκηναïκής εποχής έχουν το χαρακτηριστικό να είναι κτιστοί ή λαξευτοί θόλοι ή μεγάλοι θαλαμωτοί τάφοι. Στον τελευταίο τύπο ανήκουν οι ηγεμονικοί τάφοι, που βρέθηκαν στη Θήβα. Στο μυκηναïκό ηγεμονικό νεκροταφείο στο Μεγάλο Καστέλι βρέθηκαν αρκετοί λαξευτοί, κατά κανόνα διπλοί, θαλαμωτοί τάφοι, τους οποίους η παράδοση απέδωσε στους ήρωες του θηβαïκού κύκλου. Ο μεγαλύτερος ήταν αυτός της βόρειας πλευράς του λόφου, που είναι κι ο μεγαλύτερος λαξευτός τάφος που έχει βρεθεί στην Ελλάδα ( διαστ. 11x 7x 4 m ), κι αυτόν ο Παυσανίας ονομάζει “Οιδίποδος παίδων Μνήματα”. Έδωσε μάλιστα την ακριβή και πιστοποιημένη απόστασή του από την “Οιδιποδεία Κρήνη”, την οποία ανακάλυψε ο Αντ. Κεραμόπουλος στην πλατεία των Αγ. Θεοδώρων, ενός προαστίου της Θήβας. Σ’ αυτήν λέγεται πως έπλυνε τα πατροκτόνα χέρια του ο Οιδίποδας μετά το φόνο του Λάιου.
Στην τραγωδία του Σοφοκλή “Αντιγόνη”, η ηρωίδα περιγράφει τον τάφο, στον οποίο θα ταφεί ζωντανή

Ω τύμβος, ώ νυμφείον, ώ κατασκαφής
οίκησις αείφρουρος, οί πορεύομαι
προς τους εμαυτής, ων αριθμόν εν νεκροίς
πλείστον δέδεκται Φερσέφασσ’ ολωλότων» ( Στ. 891-894 )
Μετάφρ. : «Ώ τύμβε, νυφική μου παστάδα, κατοικία σκαμμένη στον βράχο, που φυλάσσεται συνεχώς. Εκεί έρχομαι για να συναντήσω τους δικούς μου που είναι πολλοί και τους έχει πάρει η Περσεφόνη στον Άδη».
Βλέπουμε να περιγράφει τον ίδιο τάφο, που ανακαλύφτηκε στο λόφο της Θήβας, που είναι ο οικογενειακός τάφος του Οιδίποδα.

http://vagiablog.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html