Περνώντας κανείς από την πλατεία μεταξουργείου θα αναρωτηθεί ασφαλώς τι ακριβώς είναι η πυραμίδα και το περίεργο άγαλμα που είναι καρφωμένο στην κορυφή της.
Ο πεσμένος Lucifer;
Ημερομηνία: 02/02/2012
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://diadrastiko.blogspot.com/2012/02/blog-post_1613.html
3 Σχόλια:
Ο Αετός του... Δον Χουάν φύλακας του σατανικού αγάλματος;...
Αλλά αποτελεί επίσης, αν ιδωθεί από ψηλά («απ’ αέρος») ή και σε έναν απλό χάρτη των Αθηνών, το κομβικό εκείνο σημείο, που «δένει» το κέντρο με τις τριγύρω όμορες περιοχές. Κάτι, το οποίο στις νεωτερικές συνθήκες έχει σημασία πολύ ευρύτερη, μιας και συνδέεται με τη σύγχρονη εν πολλοίς εφιαλτική πραγματικότητα που επικρατεί στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας: με τη διακίνηση «πασών ειδών» νεωτεριστικών ρευμάτων, πρωτόγνωρων για πολλούς, που σχετίζονται με το νεοεποχίτικο-νεοταξικό μέλλον της Αθήνας και της Ελλάδας όλης.
«Μνημείο» λοιπόν του Εωσφόρου στην Αθήνα, και μάλιστα στο κέντρο της; «Μοντέρνας» μάλιστα τεχνοτροπίας (δηλ. «καλικάντζαρος», όπως λέει και ο σοφός μας λαός!), την ώρα μάλιστα που στα Σκόπια ανεγείρουν διαρκώς ομορφότατα αγάλματα και προτομές μεγάλων ηρωικών μορφών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ιστορίας, όπως π.χ. του Φιλίππου ή πρόσφατα (στο κέντρο μάλιστα των Σκοπίων) εκείνο του Μεγαλέξανδρου κτλ.; Ποιος άραγε θέλει να αφελληνίσει τον τόπο μας και να διαστρεβλώσει την ελληνική ιστορία και πραγματικότητα, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας και παραδίδοντας τα ελληνικά σύμβολα σε άλλους λαούς;...
Ένα άλλο σημείο, το οποίο εντείνει τον προβληματισμό μας πάνω σ’ αυτό το θέμα αφορά σε ένα άλλο «μνημείο», που βρίσκεται κι αυτό τοποθετημένο λίγο πιο πέρα από αυτό του διαβόλου, στην ίδια πλατεία. Πρόκειται για τις μαρμάρινες μορφές ενός αετού (μάλλον του είδους του γύπα, δηλ. αρπακτικού όρνιου) και ενός «παράξενου» αγγέλου (ή γυναίκας).
Το άγαλμα που βρίσκεται σήμερα στην πλατεία Καραϊσκάκη αντικατέστησε εκείνο του εθνικού ήρωα των Ελλήνων, του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε μάχη με τους Τούρκους λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κοντά στον Πειραιά και το σημερινό ομώνυμο στάδιο.
Ο Ίκαρος έπεσε στη θάλασσα αλλά θα μπορούσε το σύμπλεγμα να είναι μία καλλιτεχνική άδεια του καλλιτέχνη. Όμως η πυραμίδα είναι ένα μυστικιστικό σύμβολο και ο εωσφόρος για πολλούς αποκρυφιστές δεν είναι ο κακός της ιστορίας. Πως θα μπορούσε να είναι κακός όταν φέρνει την αυγή ή το φως. Αυτό σημαίνει εωσφόρος. Έωσ-φόρος
Και εδώ αρχίζουν οι παραλληλισμοί. Γιατί και ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά (το φως) και τιμωρήθηκε από τον Δία. Και αλυσοδέθηκε στον Καύκασο όπου τον ελευθέρωσε ο Ηρακλής. Όμως και ο Σατανάς (Εωσφόρος) θα αλυσοδεθεί σύμφωνα με την Αποκάλυψη (Αποκάλυψη 20:1,2).
Και οι παραλληλισμοί συνεχίζονται...
Ο Προμηθέας μόνο κακός δεν ήταν (Ο Εωσφόρος όμως είναι κακός τελικά ή όχι;). Δημιούργησε τους πρώτους ανθρώπους πλάθοντάς τους με πηλό (στη Θεογονία του Ησίοδου αναφέρεται σαν ευεργέτης της ανθρωπότητας κι όχι δημιουργός της). Σε ρωμαϊκές σαρκοφάγους εικονίζεται ο Προμηθέας να φτιάχνει αγάλματα και η θεά Aθηνά να τους στέλνει ψυχή, με φτερά πεταλούδας, για να τα κατοικήσουν και να τους δώσουν πνοή. (Λέγεται ότι στην πρώτη του προσπάθεια ο Προμηθέας δημιούργησε ένα τέλειο πλάσμα. O Eρμής το μετέφερε στον Όλυμπο, όπου ο Δίας το κέρασε το ποτό της αθανασίας, με αποτέλεσμα εκείνο να βρεθεί στον ουρανό και να γίνει ο πλανήτης "Φαίνων", ο σημερινός πλανήτης Δίας).
Eπειδή ήταν ο δημιουργός των ανθρώπων παρακολουθούσε πάντα με ενδιαφέρον την πορεία τους πάνω στη γη και πολλές φορές είχε παρακούσει τις εντολές του Δία ή τον είχε ξεγελάσει προς όφελός τους.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσημης θυσίας, ο Προμηθέας, χώρισε ένα βόδι σε δυο μέρη. Στο ένα μερίδιο έβαλε το δέρμα, τη σάρκα και τα εντόσθια σκεπασμένα με την κοιλιά του ζώου και στο άλλο έβαλε τα κόκαλα, από τα οποία είχε αφαιρέσει το κρέας, και τα είχε σκεπάσει με το λευκό λίπος. Έπειτα είπε στο Δία να διαλέξει το μερίδιο που θα αντιστοιχούσε στους θεούς, το υπόλοιπο προοριζόταν για τους ανθρώπους. Ο Δίας διάλεξε το λίπος κι όταν διαπίστωσε ότι το μερίδιο αυτό το αποτελούσαν μόνο κόκαλα θύμωσε και με τον Προμηθέα και με τους ανθρώπους κι αποφάσισε να μην τους ξαναστείλει ποτέ πια τη φωτιά.
Ο Προμηθέας έκλεψε σπίθες φωτιάς από τον τροχό του ήλιου ή από το καμίνι του Ηφαίστου και την έδωσε στους ανθρώπους, οι οποίοι βελτίωσαν έτσι τη ζωή τους, έφτιαξκαν εργαλεία, καλλιέργησαν τη γη κι εκπολιτίστηκαν. Ο Προμηθέας τους βοήθησε να αποκτήσουν ιατρικές γνώσεις, να παρασκευάσουν φάρμακα, τους δίδαξε αρχιτεκτονική, μαθηματικά, αστρονομία, μεταλλουργία, ναυσιπλοΐα.
http://www.theogonia.gr/iroes/hpi/promitheas.htm
Aragorn
Εγώ έχω ακούσει πως πρόκειται για τον Ίκαρο πάντως.