Ένα συναρπαστικό θρίλερ γεμάτο αγωνία και μυστήριο, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Παναγιώτη Παναγόπουλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μπαρτζουλιάνος». Είναι βασισμένο σ' ένα πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν από δεκαετίες, αν και παραμένει ανεξιχνίαστο μέχρι και σήμερα!

Μια ομάδα εννέα ορειβατών με επικεφαλής τον Ιγνάτιο Δρυ αγνοείται στις παγωμένες πλαγιές του Ολύμπου. Η ομάδα διάσωσης που συγκροτείται για την ανεύρεσή τους, σύντομα θα βρεθεί μπροστά σ' ένα απίστευτα μακάβριο εύρημα.

Ο Γιώργος Πελασγός, διασώστης και αδελφικός φίλος του Ιγνάτιου, στην επίμονη αναζήτησή του για την απαγορευμένη αλήθεια πίσω από τα γεγονότα στο Βουνό των θεών, θα τρυπήσει το πέπλο της άγνοιας που κάλυπτε με ψεύτικη ασφάλεια τη ζωή του και θα βρεθεί επικίνδυνα κοντά, στο επίκεντρο μιας προαιώνιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις του Φωτός και του Σκότους!

Το βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «ορειβατικό» θρίλερ με φόντο το Βουνό των Θεών! Στις 2 Φεβρουαρίου 1959, εννέα έμπειροι ορειβάτες με επικεφαλής τον Ιγκόρ Ντιάτλοφ κατασκήνωσαν σε μια δύσβατη περιοχή στα βόρεια Ουράλια όρη. Η ιστορία που θα διαβάσετε βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη τη νύχτα.



Μυστικές υπηρεσίες σπεύδουν να συγκαλύψουν μια υπόθεση, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής τρομοκρατούνται από ανεξήγητα φαινόμενα!



Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα ένα χειμωνιάτικο πρωινό το 1975. Ο πρώτος του έρωτας ήταν τα επιστημονικά βιβλία και ο νυχτερινός ουρανός αλλά κατά τη διάρκεια της εφηβείας τον κέρδισε η μουσική. Συμμετείχε μάλιστα σε διάφορα ροκ συγκροτήματα και συνέθετε δική του μουσική. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Strange».

«Παρότι πρόκειται για ένα έργο που κινείται στο χώρο του φανταστικού, το βιβλίο αυτό, χαριτολογώντας θα 'λεγα, είναι "βγαλμένο μέσα από τη ζωή". Τα γεγονότα που αφορούν το περιστατικό με τους ορειβάτες είναι πέρα για πέρα αληθινά, δεν θα ήθελα όμως να επεκταθώ περισσότερο και να χαλάσω την αίγλη του μυστηρίου. Υπάρχουν μέσα στο βιβλίο οι σχετικές παραπομπές για όσους αναγνώστες επιθυμούν να εμβαθύνουν την αναζήτησή τους στην αληθινή ιστορία πίσω από το "Πέρασμα του Ιγνάτιου"», αναφέρει ο συγγραφέας.

Η ενασχόληση του Παναγιώτη Παναγόπουλο με τη συγγραφή ήταν και για τον ίδιο... μια έκπληξη! Ανέκαθεν υπήρξε βιβλιοφάγος, αλλά χωρίς ποτέ να φανταστεί πως θα διέθετε την έμπνευση και την επιμονή που απαιτείται, προκειμένου να ολοκληρώσει ένα δικό του βιβλίο. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «σημαντικό ρόλο για την αυτοπεποίθησή μου ως συγγραφέας έπαιξε η θετική ανταπόκριση που έλαβα, όταν έστειλα προς δημοσίευση κάποια άρθρα μου στο περιοδικό "Strange". Υποθέτω πως, σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της έρευνας και της ενασχόλησής μου με το "ανεξήγητο", όλη αυτή η πληροφορία που συσσωρεύτηκε μέσα μου, αναζήτησε μια δημιουργική διέξοδο, και χαίρομαι ιδιαιτέρως γι' αυτό».

Στην πρώτη του προσπάθεια, τον δέχεται κάθε είδους κριτική, καλή ή κακή: «Χαίρομαι, όταν παίρνω εύσημα για το έργο μου, αλλά χαίρομαι ακόμα περισσότερο, όταν έχω την ευκαιρία να ακούσω και μια κακή κριτική... γιατί αυτή είναι που θα φανερώσει τα αδύνατα σημεία μου και θα με αναγκάσει να προσπαθήσω περισσότερο ώστε να βελτιωθώ. Ναι, με επηρεάζει, και πολύ θετικά μάλιστα!».

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι για το... βουνό των Θεών. Απ' όλα τα μέρη στην Ελλάδα που, όπως λένε και οι παλιοί... «κρατάνε», είναι βέβαιο ότι ο Όλυμπος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. «Είναι τυχαίο, άραγε, το γεγονός πως οι αρχαίοι τον θεωρούσαν κατοικία των Θεών; Όσον αφορά τους θρύλους που τον συνοδεύουν, αυτοί κυμαίνονται από παράξενα ηλεκτρομαγνητικά και αντιβαρυτικά φαινόμενα, μέχρι υπόγειες σπηλιές με κρυμμένους αμύθητους θησαυρούς από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Επίσης θεωρείται ο τόπος με τις περισσότερες θεάσεις ΑΤΙΑ πανελληνίως», παρατηρεί ο Πατρινός συγγραφέας και συμπληρώνει: «Σίγουρα πολλές απ' αυτές τις ιστορίες είναι υπερβολικές ή και σκόπιμα διαδεδομένες. Από την άλλη, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, και στην περίπτωση του Ολύμπου, ο καπνός δεν λέει να σβήσει τα τελευταία 3000 χρόνια!».

Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος έχει ήδη ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου του, το οποίο θα είναι επίσης μυθιστόρημα. Παράλληλα, ετοιμάζει την παρουσίαση για το «Πέρασμα του Ιγνάτιου» στην Πάτρα.





Η γοητεία του ανεξήγητου

Στην ιστορία που θα διαβάσετε, μυστικές υπηρεσίες σπεύδουν να συγκαλύψουν μια υπόθεση, την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής τρομοκρατούνται από ανεξήγητα φαινόμενα! Ένας διασώστης είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από το θανάσιμο μυστικό που στοιχειώνει το βουνό...

Τι είναι αυτό, όμως, που κεντρίζει το ενδιαφέρον στα ανεξήγητα φαινόμενα, στο «άγνωστο» και το «παράξενο»; Ο Παναγόπουλος σημειώνει: «Μα, υπάρχει κάποιος που να μην γοητεύεται από το "άγνωστο"; Η πασίγνωστη τηλεοπτική σειρά X-Files λάνσαρε την κλασική φράση: "Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω...". Εγώ απεναντίας πιστεύω πως η όποια αλήθεια δεν βρίσκεται "εκεί έξω" αλλά "εδώ μέσα". Παντού! Ρώτα οποιονδήποτε να σου διηγηθεί ένα περιστατικό που του έχει συμβεί στη ζωή του και που να παραμένει ανεξήγητο και παράξενο, και θα διαπιστώσεις πως σχεδόν όλοι έχουν να πουν μια τέτοια ιστορία. Απλώς ο δισταγμός τους μην τυχόν και τους περάσουν για εκκεντρικούς, γραφικούς, ή ακόμα χειρότερα... τρελούς, τους αποτρέπει από το να το αναφέρουν σε μια καθημερινή, τυπική συζήτηση».

Αυτό είναι και το γεγονός που θέλει ο συγγραφέας να καταδείξει στο «Πέρασμα του Ιγνάτιου». Μπορεί μέσα στη σύγχρονη πεζή καθημερινότητά, με τα προβλήματα και τα άγχη της, να περνά απαρατήρητο, το «παράξενο», όμως, εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας, σαν ένα παράλληλο συμπάν που μας προσκαλεί να αφυπνιστούμε σε μια καινούργια διάσταση. Το θέμα είναι αν θα το ανακαλύψουμε εμείς, πριν μας ξαφνιάσει αυτό!