Αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει. Δύο χρόνια πριν μία ομάδα Αμερικανών και Ελλήνων αρχαιολόγων συνέθεταν ένα τεράστιο χάρτη της Κρήτης ελπίζοντας να βρουν μικρά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν αυτοί οι θαλασσινοί άνθρωποι οι οποίοι ταξίδευαν μέσω θαλάσσης εδώ και 11.000 χρόνια πριν.

Αντί αυτού, ο αρχαιολόγος του Providence College Thomas Strasser και η ομάδα του ήρθαν μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη. Ένα γερό τσεκούρι μήκους 13 εκατοστών.

Φτιαγμένο από βότσαλο χαλαζία, το εργαλείο θύμιζε τσεκούρια που ανακαλύφθηκαν στην Αφρική και στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους μας πρόγονους εδώ και 175.000 χρόνια. Αυτή η πέτρινη τεχνολογία η οποία ήταν χρήσιμη για το σπάσιμο των κοκάλων και το κόψιμο των ψαριών έμεινε ίδια για πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Η Κρήτη περιτριγυρίζεται από θάλασσα εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη του τσεκουριού μας δείχνει πως οι τότε άνθρωποι, πιθανόν Homo heidelbergensis, περιφέρονταν στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε.
Πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει ότι οι τότε άνθρωποι δεν ήταν ικανοί να κατασκευάσουν σκάφη ή να κατευθυνθούν στη θάλασσα. Αλλά οι νέες ανακαλύψεις μας λένε πως εκείνοι οι πρόγονοί μας ήταν ικανοί για μια πολύ πιο έξυπνη συμπεριφορά από αυτή που προδίδουν τα σχετικά απλά λίθινα εργαλεία.

«Έμεινα έκπληκτος», είπε ο αρχαιολόγος και ειδικός στα λίθινα εργαλεία του Boston University Curtis Runnels. «Η ιδέα του να βρούμε εργαλεία αυτής της εποχής στη Κρήτη ισοδυναμεί με το να βρούμε ένα iPod στο τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.»
Έτσι Έλληνες και Αμερικανοί ερευνητές χτένισαν το νησί και οι αποδείξεις άρχισαν να συσσωρεύονται.

Η ομάδα βρήκε περισσότερα από 30 τσεκούρια όπως και άλλα λίθινα εργαλεία όμοιας ποιότητας ενσωματωμένα σε γεωλογικές εναποθήσεις σε εννιά διαφορετικές τοποθεσίες στη ΝΔ ακτή της Κρήτης κοντά στα Πλακιά. Η ομάδα των γεωλόγων χρονολόγησε με ραδιενεργό άνθρακα τα νεότερα από τα πετρώματα στα οποία βρέθηκαν τα λίθινα εργαλεία και βρέθηκαν να είναι τουλάχιστον 45.000 χρόνια παλιά  και εκτίμησε πως τα παλιότερα είναι τουλάχιστον 130.000 χρόνια παλιά (Σημ.: Aragorn : Για τις συζητήσεις που προκάλεσαν αυτές οι ανακαλύψεις δείτε στην Πηγή)