"Ένα δέντρο που πάει κόντρα ... ακόμη και στη φύση καλλιεργεί ένας Ρεθυμνιώτης! Ο πολιτικός μηχανικός Μανόλης Ηλιακής έχει ονομάσει το δέντρο "αντισυστημικό" και το φροντίζει ... σαν τα μάτια του, ενώ εκείνο ανταποδίδει παράγοντας πληθώρα και ... ποικιλία κηπευτικών!

Στον κήπο του κ. Ηλικάκη, σε κεντρικό σημείο του Ρεθύμνου, βρίσκεται το δέντρο - θαύμα, το οποίο παράγει από ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, βλήτα και στύφνο ... ως και πατάτες!



Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάκης με το δημιούργημά του αυτό έβαλε ουσιαστικά τα γυαλιά σε όλους εκείνους και κυρίως στους γεωπόνους που του έλεγαν πως δε θα πετύχει το εγχείρημά του.

Εξηγώντας περισσότερα ο κ. Ηλιάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να προλάβω ώστε να μην βιαστεί κανένας να σκεφτεί ότι για να καταφέρει κάποιος να καλλιεργήσει πατάτες πάνω σ' ένα δένδρο, είναι βιασμός της φύσης, ή μετάλλαξη ή έργα του διαβόλου. Το δένδρο αυτό είναι σωλανοειδές και είναι συμβατό με τις οικογένειες που έχουν μπολιασθεί πάνω του, όπως ακριβώς μπολιάζουμε μια άγρια αχλαδιά ή την ελιά κ.α., με διάφορες άλλες ποικιλίες. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και το αντισυστημικό δένδρο.

Οι εργαζόμενοι διαθέτουν φαντασία και μεράκι και δεν είναι τεμπέληδες και άχρηστοι όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Έτσι και εγώ προσπάθησα σε συνεργασία με τη φύση να καταφέρω αυτό που για την επιστήμη φαινόταν ακατόρθωτο.

Όταν σκέφτηκα σε αυτό το δένδρο, εκτός από ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, βλήτα, στύφνο κ.α., να έχω και παραγωγή πατάτας, τότε όλοι οι γεωπόνοι μου το απέκλεισαν. Ήθελα όμως να δοκιμάσω αν μπορούμε να κάνουμε πράγματα και πέρα από τη φαντασία μας. Ήθελα ν' αποδείξω πως οι εργαζόμενοι είναι χρήσιμοι διότι αυτοί παράγουν σκέψη και με την χειρονακτική και την πνευματική εργασία».

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως πέρα από το παράξενο αυτό δένδρο, ο κ. Ηλιάκης έχει μπολιάσει και μια συκιά, η οποία παράγει διαφόρων ειδών σύκα."

Στέλλα Μαθιουδάκη

Πηγή : rethemnosnews.gr