Η Ιερά Μονή Γηροκομείου είναι από τις αρχαιότερες στην Ελλάδα (10ος αιώνας). Στον τόπο που είναι χτισμένη η Μονή κατά την Προχριστιανική εποχή πιθανότατα υπήρξε  ναός της Θεάς Αρτέμιδος(αχ αυτοί οι αρχαίοι ειχαν γεμίσει την
πατρίδα με ναούς και έτσι η νέα θρησκεία αναγκάστηκε
να χτίσει πανω τους, ντροπή σας αρχαίοι )

Η ονομασία της οφείλεται στο ότι, στο χώρο που ιδρύθηκε η Μονή, προϋπήρχε γηροκομείο που διέθετε και Ναό, ή κατ' άλλους στο ότι, όταν οι Μοναχοί ίδρυσαν το Μοναστήρι έκτισαν ταυτόχρονα και συντηρούσαν Γηροκομείο, πράγμα άλλωστε όχι άγνωστο για τα Μοναστήρια της Βυζαντινής εποχής. Μία όμως παλιά παράδοση, που δέχεται και ο ιστορικός Θωμόπουλος, συνδέει την ίδρυση και το όνομα της Μονής με τον Άγιο Αρτέμιο, τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και το υδραγωγείο της πόλεως.
Επίσης στο Ναό φυλάσσεται ο πάνσεπτος θησαυρός της Μονής, η αξιόλογης τέχνης εικόνα της Παναγίας, που φέρει την επιγραφή "Μήτηρ Θεού, η Αληθινή" (η μόνη διασωζομένη εικόνα με την ονομασία αυτή), η οποία είναι έργο του 14ου αιώνα, καθαρίσθηκε δε και συντηρήθηκε επιμελώς από το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών το 1988-1989.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται και το θαύμα της εμφάνισης της Παναγίας της Γηροκομήτισσας, όπου σύμφωνα με αυτό, στις 2 Μαΐου του έτους 1969 (ημέρα Παρασκευή και ώρα 3 μ.μ. περίπου) δύο παιδία ο Ν.Κ. και ο Π.Δ. ηλικίας 9 περίπου ετών, ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό προαύλιο της Ι.Μονής, είδαν μια λάμψη να κατευθύνεται στο προαύλιο, και εκεί που κατέληξε αυτό είδαν σε πλάκα του εδάφους ευδιάκριτα χαραγμένη την μορφή της Παναγίας. Η πλάκα αυτή βρίσκεται σήμερα σε προσκυνητάρι στην είσοδο της Μονής.