Όπως μας πληροφορούν ο Όμηρος και ο Ησίοδος η Δωδώνη βρίσκεται πιο "κάτω" από την Θεσσαλία, και όχι "πίσω" όπως σήμερα. Χρησιμοποιώ επίτηδες αυτούς τους χαρακτηρισμούς γιατί με τα σημεία του ορίζοντα θα είχαμε όλοι μπερδευτεί.
Η περιοχή έχει και μεγάλες πεδιάδες και βουνά, όχι μόνο βουνά και κάνει, τουλάχιστον στην περιοχή του μαντείου πολύ κρύο. Για την ακρίβεια η Δωδώνη βρίσκεται στην μέση ενός μεγάλου ορεινού συγκροτήματος σε πάνω από 2000 μέτρα ύψος. Από την περιοχή της πηγάζει ο Τιταρησσός. Ακόμη για την περιοχή αυτή μας λέει, ο μεν Όμηρος, ότι κατοικούν οι Ενιήνες και οι Περαιβοί ενώ ο Ησίοδος μας λέει ότι η περιοχή (μετά από αυτήν)ονομάζεται και Ελλοπία.
Εκείνο όμως που κάνει την διαφορά είναι ότι η Δωδώνη δημιουργήθηκε από τον Δία ως το κέντρο πληροφοριών του κόσμου για το μέλλον του όπως μας δίνει να καταλάβουμε. Λένε και άλλα σημαντικά αλλά αυτά θα τα κρατήσω για τον εαυτό μου προς στιγμήν.
Όπως εύκολα καταλαβαίνεται η Δωδώνη που γνωρίζουμε δεν ανταποκρίνεται σε καμιά από αυτές τις περιγραφές μια και φυσικά δεν είναι αυτή.