Για το συγκεκριμένο θραύσμα αγγείου έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη στο internet. Το θραύσμα βρίσκεται στο νέο Μουσείο Ακρόπολης(εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4). Τηλεσκόπιο ή αυλός;
Τηλεσκόπιο ή αυλός;
Ημερομηνία: 25/06/2010
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://1.bp.blogspot.com/_08kDyBSw4e0/Sc0jDNMxIQI/AAAAAAAAAOo/F_XjuBxh2cw/s1600-h/tileskopio.png
4 Σχόλια:
Ομιλία με τίτλο «Σύνθετα αρχαία ελληνικά οπτικά συστήματα, Φακοί και Κάτοπτρα» έδωσε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ξενοφών Μουσάς, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η διάλεξη βασίστηκε σε μελέτη του καθηγητή που αφορά αρχαία ελληνικά οπτικά όργανα, κάτοπτρα, φακούς και πιο σύνθετα οπτικά συστήματα που αποτελούνται από περισσότερα του ενός κάτοπτρα. Ο κ. Μουσάς ανέφερε ότι «φακοί πρέπει να χρησιμοποιούνταν από καλλιτέχνες για να σχεδιάζουν και να κατασκευάζουν σφραγιδόλιθους και κοσμήματα, όπως αυτά που θαυμάζουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», συμπληρώνοντας επίσης ότι «η μελέτη του περίφημου σφραγιδόλιθου του πολεμιστή της Πύλου που έχει απίστευτες λεπτομέρειες, όπως τα δάκτυλα των πολεμιστών, δείχνει ότι ο κατασκευαστής μάλλον πρέπει να είχε χρησιμοποιήσει φακούς».
Η μελέτη του κ. Μουσά βασίζεται σε μετρήσεις φακών από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, καθώς και στην ύπαρξη φακών σε άλλα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και το Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα. Επίσης βασίζεται και σε αρχαία ελληνικά, κυρίως, κείμενα, αλλά και αραβικά και λατινικά. «Τα κείμενα αναφέρονται στη χρήση σύνθετων οπτικών συστημάτων με περισσότερα του ενός κάτοπτρα ή ίσως και φακούς ήδη από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους. Οπτικές διατάξεις χρησιμοποιούσαν οι φιλόσοφοι για τη μελέτη του Κόσμου. Αναφέρεται ότι ο Θαλής είδε τη Σελήνη με κοίλο κάτοπτρο και διαπίστωσε ότι είναι ουράνιο σώμα παρόμοιο με τη Γη», σημειώνει ο καθηγητής.
Και συνεχίζει: «Με τις παρατηρήσεις των ουρανίων φαινομένων ανέπτυξαν την αστροφυσική και την κοσμολογία οι οποίες έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην αλλαγή θεώρησης του Κόσμου, στην αντίληψη της αιτιοκρατίας και τελικά στη γέννηση και ανάπτυξη της φιλοσοφίας και των επιστημών γενικότερα και φυσικά του πολιτισμού όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Επιστημονικά θεμελιωμένη οπτική ήταν μέρος της διδασκαλίας στις φιλοσοφικές σχολές, όπως φαίνεται από τα αρχαία κείμενα».
Η διάλεξη δόθηκε στο πλαίσιο των ομιλιών που διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
https://ellas2.wordpress.com/2018/01/28/%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE/
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Είχαν και παραείχαν τηλεσκόπια. Δείτε τι γράφει ο Πρόκλος :
(«Προοίμια» 4.71) : Ἵππαρχος δὲ διὰ διόπτρας αὐτῷ κατασκευασθείσης, ἣν ποιεῖ κανόνα τετράπηχυν (=δίμετρο) σωληνοειδῆ, πρισμάτια (!) ἔχοντα πρὸς ὀρθὰς δι’ ὧν διοπτεύει φωστῆρας». Μία πλήρης περιγραφὴ τηλεσκοπίου.
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Ήξεραν οι αρχαίοι το ηλεκτρικό ρεύμα ή δημιούργούσαν τους φακούς με άλλο τρόπο; Οι φακοί σήμερα σήμερα μόνο με τη χρήση οξειδίου του καισίου μπορούν να κατασκευασθούν, άλλά και το οξείδιο του καισίου μόνο με ηλεκτροχημική επεξεργασία κατασκευάζεται.
Βρείτε μας και εδώ : https://twitter.com/Paranormap
Στο βιβλίο του Αριστοτέλη "Μετεωρολογικά", ίσως ο Αριστοτέλης να περιγράφει τηλεσκόπιο.
Στην περίπτωση που το αντικείμενο που θέλουμε να παρατηρήσουμε βρίσκεται σε ηρεμία, (σχεδόν ακίνητο) εφόσον όλα βρίσκονται σε ηρεμία,
Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ότι με την λέξη ΕΝΟΠΤΡΟΝ την οποία ο Αριστοτέλης χρησιμοποιεί κατ' επανάληψη, αναφέρεται στην χρήση κάποιου οργάνου που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι είτε ένα διοπτρικό είτε φασματικό ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ.Στην συνέχεια μάλιστα αναφέρεται στον απαραίτητο συγχρονισμό που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του τηλεσκοπίου και της «κίνησης του ουρανού» προκειμένου να έχουμε συνεχώς μέσα στο σκόπευτρό μας το ίδιο αστέρι.
Το γεγονός αυτό επιτυγχάνεται σήμερα με τα λεγόμενα «τηλεσκόπια με μοτέρ».
ἐν τῷ αὐτῷ σημείῳ τοῦ ἐνόπτρου τὸ αὐτὸ φαίνοιτ' ἂν μέροςτῆς ἐμφάσεως·
Στο ίδιο σημείο του ουρανού που κατοπτεύει το τηλεσκόπιο, παρατηρούμε το ίδιο ουράνιο σώμα.
εἰ δὲ κινοῖτο τὸ ἔνοπτρον καὶ τὸ ὁρώμενον ἐν τῷ αὐτῷ μὲν ἀποστήματι πρὸς τὸ ὁρῶν καὶ ἠρεμοῦν,
Στην περίπτωση που τόσο το τηλεσκόπιο, όσο και το παρατηρούμενο σώμα κινούνται με την ίδια ταχύτητα, τότε βρίσκονται και τα δύο σε ηρεμία.
πρὸς ἄλληλα δὲ μήτε ἰσοταχῶς μηδ' ἐν τῷ αὐτῷ ἀεὶ διαστήματι,
Αν όμως το αντικείμενο και το τηλεσκόπιο κινούνται με διαφορετική ταχύτητα δεν μπορούμε να κατοπτεύσουμε σωστά το αντικείμενο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
ἀδύνατον τὴν αὐτὴν ἔμφασιν ἐπὶ τοῦ αὐτοῦ εἶναι μέρους τοῦ ἐνόπτρου.
Τότε είναι αδύνατον να έχουμε την σωστή κατόπτευση με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.
http://www.astrology.gr/ENALLAKTIKI-GONIA/item/39498-o-aristotelis-kai-to-tileskopio