Ξεναγήσεις σε σπηλιές με στοιχειά και ξωτικά
Ημερομηνία: 11/12/2009
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=85431
Δεν τις κάνουν τίποτα πειραγμένοι τύποι, που αρέσκονται στα σύγχρονα μάγια. Η Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είναι από αύριο η οδηγός μας στα μυστικά των λόφων Πνύκας, Νυμφών και Μουσών απέναντι από την Ακρόπολη. Η Ολγα Βογιατζόγλου, μάλιστα, μόλις ανακάλυψε και μια ανεξερεύνητη σπηλιά και τη βάφτισε «Του Κουφού».
Μια άγνωστη κατοικία ξωτικών, μια ανεξερεύνητη σπηλιά, που δεν την ανέφεραν ούτε οι περιηγητές, βρέθηκε αυτές τις μέρες στον λόφο των Μουσών, κοντά στην Πνύκα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το εύρημα αυτό αποκαλύφθηκε με την ευκαιρία των καθαρισμών των λόφων για τη συμμετοχή της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι αφιερωμένες στους «Μάγους, τα ξόρκια και τα φυλακτά: Τη μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο» (από αύριο έως και την Κυριακή).
Οι λόφοι Πνύκας, Νυμφών και Μουσών απέναντι από την Ακρόπολη υπήρξαν «το μεγαλύτερο κέντρο των ξωτικών». Νύμφες, νεράιδες, που ταυτίζονταν με τις Μοίρες στην αρχαιότητα, κατοικούσαν στα υγρά σπήλαια. Στοιχειά, αρρώστιες και επιδημίες μπαινόβγαιναν από τις τρύπες και τα λαξεύματα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ολγα Βογιατζόγλου, που είχε την τύχη να βρει τη «Σπηλιά του Κουφού», όπως την αποκάλεσε η ίδια, γιατί κάποιος ηλικιωμένος τής είπε ότι κάποτε εκεί κατοικούσε ένας κουφός.
Στο εσωτερικό της διαμορφώνονται δωμάτια λαξευμένα στον βράχο και στο δάπεδό της υπάρχουν έξι συλημένοι κιβωτιόσχημοι τάφοι. Το υπόσκαφο αυτό μνημείο βρέθηκε μπαζωμένο και η Ολγα Βογιατζόγλου αγωνίστηκε να το καθαρίσει σε ελάχιστο χρόνο για να το καταστήσει προσβάσιμο στο κοινό από αύριο, που αρχίζουν οι εκδηλώσεις (ξενάγηση και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τον Σπ. Μπιμπίλα 10 π.μ.-1 μ.μ. για παιδιά στον Αϊ Δημήτρη τον Λουμπαρδιάρη).
Οι γραπτές πηγές προσφέρουν πλούσιο υλικό για τις παραδόσεις που σχετίζονται με τα σπήλαια των λόφων. «Τα υπόσκαφα δωμάτια, διάσπαρτα στους τρεις λόφους των Μουσών, της Πνύκας και των Νυμφών αποτελούσαν για τη λαϊκή φαντασία ιδανικές κατοικίες για τις Νεράιδες, τις Μοίρες, τα Στοιχειά και τα Ξωτικά», αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Εφορείας. «Θάλαμοι καλολαξευμένοι στον φυσικό σκληρό ασβεστόλιθο προβληματίζουν μέχρι σήμερα για τη χρησιμότητά τους. Πιστεύεται ότι αρχικά χρησίμευαν ως χώροι λατρείας, αργότερα ως κατοικίες και μεταγενέστερα ως τάφοι προγόνων».
Βέβαια, το γνωστότερο «ενδιαίτημα των Καλοκυράδων, των Μοιρών» είναι το τρίχωρο σπήλαιο στο λόφο Φιλοπάππου, γνωστό ως «φυλακές του Σωκράτη». Ο Κυριάκος Πιττάκης υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των μαγικών πρακτικών στο σπήλαιο αυτό: «...τας Ευμενίδας καλοκυράδας καλεί ο λαός και ταύταις προσφέρει μέχρι τούδε μειλίγματα εκ πλακούντων και μέλιτος. Ιδον αυτός εγώ πριν της Επαναστάσεως ημών, το 1818 την εσπέραν, άνδρα και γυναίκα να φέρωσι τα μειλίγματα...».
Αλλη περιγραφή επιβεβαιώνει ότι κοπέλες πήγαιναν στο ίδιο σπήλαιο με μειλίγματα (γλυκίσματα) και τραγουδούσαν με μυστηριώδη φωνή προσπαθώντας να μαντέψουν μέσω κάποιου οιωνού το όνομα του μέλλοντος συζύγου τους.
Αλλά και πρόσφατα η κ. Βογιατζόγλου βρήκε σε σπήλαιο της οδού Απ. Παύλου σύγχρονα μάγια. Ηταν ένας δίσκος με κρέας, γλυκά, πλακούντα και ένα χαρτί από πάνω με μαγικούς χαρακτήρες.
Η κ. Βογιατζόγλου θα ξεναγήσει τους ενήλικες την Παρασκευή (5.30 μ.μ.) και το Σάββατο (11 π.μ.) ξεκινώντας από την πλατεία της Αγ. Μαρίνας (Απ. Παύλου και Οτρυναίων). Στην περιοχή του Αστεροσκοπείου υπάρχει η στοιχειωμένη σπηλιά των «Κακών αδελφάδων» (Πανώλης, Χολέρας, Ευλογιάς), που σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση έσπερνε θανατικό. Η ξενάγηση θα συνεχιστεί στο Ιερό του Πανός (στην Απ. Παύλου), στην Κρήνη Καλλιρρόη, στη «Σπηλιά του Κουφού» και θα καταλήξει στη «Φυλακή του Σωκράτη», όπου θα δοθεί χοροθεατρικό δρώμενο από την Ομάδα Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Ορχησης.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις οργανώνονται αυτό το τριήμερο σε όλη την Ελλάδα. Η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.
0 Σχόλια: