"Τελείωσαν" τον Γράψα επειδή επέμενε σε πειστική αντίδραση κατά της Τουρκίας;
Ημερομηνία: 12/08/2009
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://klassikoperiptosi.blogspot.com/
Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που μόλις ανακοινώθηκε, αντικαθίσταται ο νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας, με τον μέχρι τώρα αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, που προάγεται σε Πτέραρχο.
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, ήταν μέχρι σήμερα, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 26 Ιανουαρίου 2007, προερχόμενος από τη θέση του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητού του CAOC7.
Η αντικατάσταση του Γράψα εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Φήμες που άρχισαν ήδη να διαρρέουν τόσο στο Πεντάγωνο όσο και σε πολιτικούς κύκλους, αναφέρουν μεγάλη κόντρα που υπήρξε ανάμεσα στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κύριο Γράψα και την κυβέρνηση.
Μάλιστα, "κακές γλώσσες" αναφέρονται υποτιμητικότατα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, λέγοντας πως "η κόντρα είχε να κάνει με το ότι δεν δεχόταν ο Γράψας να σκύβει το κεφάλι του στην επιθετικότητα της Τουρκίας και είχε πολλές φορές προτείνει σειρά δραστικότατων μέτρων αντιμετώπισης του θράσους της Άγκυρας".
Ο κύριος Γράψας αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά υπό ανοιχτή αίρεση πλέον τίθεται όλη η ηγεσία του πολιτικού σκέλους του ΚΥΣΕΑ (δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή) η οποία ψιθυρίζεται πως δεν έχει την διάθεση να αποτρέψει την υφαρπαγή κάποιων μικρών Ελληνικών νησιών!!!
Τα υποτιμητικά σχόλια για την κυβέρνηση Καραμανλή είναι ιδιαίτερα δυσμενή, επειδή προχώρησε σε αλλαγή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πρωτόγνωρα υψηλή και θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως θα υπάρξει "θερμό επεισόδιο". Άλλοι παρατηρητές, περισσότερο ήρεμοι, αναφέρουν πως ήταν επιβεβλημένη η αποχώρηση του "θερμού" κυρίου Γράψα, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ηρεμίας προς την Τουρκία, η οποία έχει προχωρήσει και αυτή σε αλλαγές των ανώτατων στρατιωτικών και του στρατιωτικού της επιτελείου. Μόνο που η Τουρκία πρόσθεσε έναν βοηθό στον γενικό αρχηγό, δημιουργώντας εύλογες απορίες σε πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά: "περιμένουν να έχουν πολύ δουλειά και προσθέτουν πρόσωπα;"
Όπως και να έχει, ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, μάλλον θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία δείχνουν να είναι λιγότερο σοβαρά από την πλευρά του Αιγαίου και περισσότερο επικίνδυνα στην Αθήνα. Εξάλλου, από πολλούς ο νέος ΓΕΕΘΑ θεωρείται άνθρωπος του κυβερνητικού περιβάλλοντος και θα είναι "υπάκουος" στις εντολές που θα του στέλνουν τόσο το Μαξίμου όσο και το ΥΠΕΞ...
Πάντως, από χθες το απόγευμα που ακούστηκε η "παραίτηση" Γράψα και η αντικατάστασή του, πολλοί συζητούν πλέον για παρωδία εφαρμογής πολιτικής στο στράτευμα και δεν διστάζουν να την παρομοιάσουν με την παρέμβαση της πολιτικής στον στρατό της Μικράς Ασίας και την αλλαγή των έμπειρων στρατηγών λίγο πριν την κατάρρευση του μετώπου και την στροφή προς την Μικρασιατική καταστροφή...
Κι επειδή η λάσπη είναι γνώρισμα ανθρώπων που θέλουν να κρύψουν τις βρωμιές τους, ήταν λογικό να αρχίσουν τον δικό τους αγώνα τα "παπαγαλάκια" της εξουσίας, διαδίδοντας πως ούτε λίγο ούτε πολύ "το ΓΕΕΘΑ διέρρεε μυστικά σχέδια"!!! Και τα δυστυχή παπαγαλάκια δεν τολμούν φυσικά να πούνε τι διέρρευσε, από ποιόν και πότε!!! Και τι να πούνε άλλωστε; Εκτός εάν φροντίσουν να διαρρεύσουν μερικά μυστικά ετεροχρονισμένα, προκειμένου να δημιουργήσουν το άλλοθι της λάσπης... Μέχρι και υπόνοιες για φόβο πραξικοπήματος άρχισαν να διαρρέουν, μέσα από τους γνωστούς αλλά και νέους (διαδίκτυο) κύκλους, τα διάφορα φερέφωνα της εξουσίας, τολμώντας να εμπαίζουν τους έλληνες πολίτες αλλά και να κατηγορούν (εκ του ασφαλούς) τον απερχόμενο Γράψα, τοποθετώντας μπροστά από τα αίσχη που διαδίδουν, την λέξη "φήμη"...
Ίσως η κυβέρνηση Καραμανλή να ετοιμάζει μία μίνι "Μικρασιατική καταστροφή", το μόνο βέβαιο πλέον είναι πως η απομάκρυνση Γράψα στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλλον θα αποτελέσει και την έναρξη της οριστικής απομάκρυνσης της σημερινής κυβέρνησης...
1 Σχόλια:
Γιατί η Ντόρα απαίτησε την απομάκρυνση του Γράψα;
Wikileaks
, αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο – Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.
Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών –τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009– ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.
Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται “σωστός στρατιώτης” και “πιστός φίλος”, ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!».
αρχηγός ΓΕΕΘΑ, λίγους μήνες αργότερα το καλοκαίρι του 2009 είχε προβεί σε πλήρη πολεμική προετοιμασία στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι η Τουρκία, ετοιμαζόταν για "θερμό" επεισόδιο.
Ένα επεισόδιο που παραλίγο να γίνει όταν κάποιοι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρευσαν την αποστολή ειδικών δυνάμεων σε βραχονησίδες του Αιγαίου και τουρκικό τηλεοπτικό συνεργείο έσπευσε να κινηματογραφήσει την αλλαγή φρουράς σε μικρό νησί ανατολικά της Ρόδου για να "τεκμηριώσει" την αποστολή ελληνικού Στρατού σε νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών.
Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναφέρεται ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για λογαριασμό της Τουρκίας, συνοδεία μάλιστα και τουρκικής φρεγάτας.
Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά.
Λίγες ημέρες μετά τις προκλήσεις υπήρξε συνάντηση του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Χαϊντάρ Μπερκ με τον αμερικανό επιτετραμένο στην Άγκυρα Ντάγκλας Σίλιμαν. Στη συνάντηση σύμφωνα με το Wikileaks o τούρκος υφυπουργός “κατήγγειλε” ότι το ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει.
Βέβαια ο Στρατηγός ειχε και ενα άλλο εχθρό και μάλιστα πολύ ισχυρό τον καθηγητή Παυλόπουλο και υπουργό Εσωτερικων της Κυβέρνησης Καραμανλή όταν αρνήθηκε ο Στρατηγός σε σύσκεψη να αναλάβει ο Στρατός την ... Στα Δεκαμβριανά και έιχε ο Παυλόπουλος συμβούλους τον Τριανταφυλόπουλο Μάκη κατα δήλωση στην εκπομπή του Ιδίου του Τριανταφυλόπουλου .
Ο Καθηγητής δεν συγχώρεσε ποτέ στον Στρατηγό που τόλμησε να αρνηθεί στον τότε (πανίσχυρο Κουνέλα )
πηγές: toparon/defencenet /Βετεράνος
http://www.promitheasblog.com/