Ο υπερβόρειος Άβαρις
Ημερομηνία: 08/07/2007
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: http://www.alito.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1052&mode=thread&order=0&thold=0
Ο Άβαρις ( α+βάρος=αβαρής!) ήταν ένας υπερβόρειος ιερέας που λέγεται ότι επισκέφτηκε την Ελλάδα στα χρόνια του Πυθαγόρα. Μάλιστα από τις πηγές που έχουμε προκύπτει ότι ο Άβαρις ήταν και δάσκαλος του Πυθαγόρα (σε ποια γλώσσα άραγε μιλούσαν;..). «Αυτοί λοιπόν θεωρούν ότι αυτή είναι η πίστη των δικών τους αντιλήψεων, γιατί ο πρώτος που διακήρυξε αυτά δεν ήταν κανείς τυχαίος, αλλά ο θεός, και ένα από τα Ακούσματα είναι αυτό: ποιος είσαι Πυθαγόρα;. Επειδή ισχυρίζονται πως ήταν ο Απόλλωνας ο Υπερβόρειος. Απόδειξις δε αυτού είναι ότι σε αγώνα αφού σηκώθηκε, έδειξε το μηρό του χρυσό και τον Άβαρι τον Υπερβόρειο φιλοξενούσε και πήρε από αυτόν ένα ακόντιο (βέλος) με το οποίο αυτός ταξίδευε μέσα στον αιθέρα» , αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιάμβλιχος .Και συνεχίζει «(Ο Άβαρις) χάρισε στον Πυθαγόρα ένα βέλος το οποίο κρατούσε όταν βγήκε από το ιερό. Αυτό θα ήταν χρήσιμο σε αυτόν για όσες δυσκολίες θα συνέβαιναν κατά την τόσο μεγάλη περιπλάνηση. Πάνω σε αυτό λοιπόν ιππεύοντας θα μπορούσε να διαβεί τα αδιάβατα.». Επίσης:
«Αιθεροβάτης είναι το επίθετο του Άβαρι, γιατί σε αυτόν δωρίθηκε ακόντιο (βέλος) από τον Υπερβόρειο Απόλλωνα και μεταφερόμενος πάνω σε αυτό... διάβαινε τα αδιάβατα, βαδίζοντας, κατά κάποιον τρόπο, στον αέρα, πράγμα το οποίο υπέθεσαν μερικοί ότι είχε κάνει και ο Πυθαγόρας...». Τώρα λογικά όλα τα παραπάνω θα σας θυμίζουν κάποια πράγματα που ακούμε και σήμερα ,αλλά καλύτερα κρατηθείτε γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας; Συνεχίζοντας τη γνωριμία μας με τον μυστηριώδη Άβαρι ,μαθαίνουμε ότι ήταν ένας μυθικός θαυματουργός γιατρός ,αλλά και μάντης του Απόλλωνα. Ο θεός τον είχε διδάξει την τέχνη της μαντικής .Η πιο παλιά παράδοση τον θέλει να ταξιδεύει στον αέρα καβάλα σε μια θεϊκή σαγίτα που του είχε δώσει ο θεός (βλ. Nilsson 616). Aπό άλλη πηγή μας γίνεται γνωστό πως όταν ο Άβαρις έφτασε στην Ελλάδα ανανέωσε τη φιλία και τη συγγένεια του ( ! ) με τους Δήλιους .Φυσικά και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός του ότι στη Δήλο γεννήθηκε ο Απόλλωνας , έτσι κατά κάποιο τρόπο βλέπουμε σιγά σιγά να σχηματίζεται το παζλ Υπερβόρειοι- Απόλλωνας- Δελφοί- Δήλος.
2 Σχόλια:
Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν πρόκειται για φανταστικό "αστικό" μύθο της εποχής του Ηρόδοτου, δεν πιστεύω ότι κυριολεκτεί. ΠΡοφανώς είχαν αρκετά μεγαλύτερο προσδόκημο όριο ζωής απ' τους υπόλοιπους και ο Ηρόδοτος χρησιμοποιεί την υπερβολή για να δώσει έμφαση, ή αναφέρεται στη διάρκεια ζωής της φυλής και όχι των μελών της για να τονίσει την αρχαιότητά τους. Προφανώς πρόκειται για κάποιο πολύ ανεπτυγμένο χαμένο πολιτισμό που για μένα τουλάχιστον, θα ήταν κάτι σαν το Grail της αρχαιολογίας. Ένας τέτοιος πολιτισμός θα είχε αναπτυγμένες επιστήμες και ιατρική, συνεπώς θα ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε ασθένειες (νόσους) και με το μεγαλύτερο όριο ζωής θα έδειχναν απαλαγμένοι και από "γήρας". Κάποιος που ζει 150 χρόνια (ίσως) μπορεί να θεωρηθεί γέραστος σε σχέση με κάποιον που το προσδόκιμό του έιναι 50-60. Μάχες και Νέμεσις (τιμωρία) δεν τους απειλούν ακριβώς γιατί έχουν την τεχνολογία να κυριαρχούν και άρα οι άλλοι λαοί αποφεύγουν τη σύγκρουση μαζί τους.
Το παράξενο πάντως είναι ότι κανένα ίχνος δεν έχει βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη, ή κάπου αλλού βόρεια. Αν βέβαια σκεφτεί κανείς ότι τα Ορφικά γράφτηκαν περίπου στα 2000 π.χ. και λέγεται ότι είναι αντίγραφα από παλιότερα κείμενα και μνήμες, πιθανώς να μας πάει πολύ πίσω. Ίσως οι πάγοι του Βόρειου Πόλου να κρύβουν μυστικά.
Πραγματικά το Grail της ιστορίας ακόμη και απαλλαγένο από θεωρίες εξωγήινων...
Την υπερανθρωπη φυση των Υπερβορεων αποδεικνυει και η αναφορα του Ηροδοτου οτι, ο Αβαρις δεν ετρωγε καθολου.
http://www.youtube.com/all_comments?v=0EsOd3h1kwY
Επίσης :
Βασει της ανωτερω αναφορας των Αργοναυτικων των Ορφικων οτι, οι Υπερβορεοι ζουν επι 12.000 ενιαυτους.
ενιαυτός απ' ότι γνωρίζω σημαίνει έτος αν και στην πηγή αναφέρει ότι ο ενιαυτός αποτελείται από εκατοντάδες μήνες. 12000 χρόνια πάντως είναι πολλά. Μήπως δεν ήταν γήινοι; Από τη μια έχουμε τονΑβαρι που ταξιδεύει πάνω σε ένα χρυσό βέλος, από την άλλη ζούνε 12000 χρόνια τουλάχιστον και επιπλέον έχουμε και αυτό :
...Ούτε με πλοίο πηγαίνοντας, ούτε πεζός, μπορείς να εύρης την θαυμαστή οδό δια τον αγώνα των Υπερβορέων». 41-46:«Ούτε οι νόσοι, ούτε το ολέθριο γήρας, επικρατούν εις την ιερά γενεά. Ζούν χωρίς πόνους και μάχες, αποφεύγοντες την υπέρδικο Νέμεσιν. Κάποτε, με καρδιά πνέουσα θάρρος έφθασε εις τον όμιλο των μακαρίων ανδρών ο παίς της Δανάης (Περσεύς), καθώς τον οδηγούσε η Αθηνά» ΠΙΝΔΑΡΟΣ.