Η σπηλιά της Πεντέλης
Ημερομηνία: 13/11/2005
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: Γιώργος Μπαλάνος, Το αίνιγμα της Πεντέλης
Κάποιος της ΕΠΕΑΝ χημικός νομίζω, που εργαζόταν ή εκπαιδευόταν στο «Δημόκριτο» μας έφερε τη πρώτη ενδιαφέρουσα πληροφορία… Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη μας, στη περιοχή της σπηλιάς είχα παρατηρηθεί «κινούμενες μαγνητικές πηγές», ή κάτι σχετικό, καθώς και ακαθόριστα οπτικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ΑΤΙΑ.
Τώρα το αν ήταν αλήθεια ή ψέματα δεν είχε καμία σημασία για ένα πολύ απλό λόγο. Αυτή ήταν βασικά η πρώτη μας δουλειά : Να εξακριβώσουμε αν ήταν αλήθεια ή ψέματα. Αν βρίσκαμε πως ήταν αλήθεια η δεύτερη δουλειά μας θα ήταν να προσπαθήσουμε να βρούμε την πιθανή αιτία του φαινομένου και ίσως κάποια θεωρία ή εξήγηση.
Φτάσαμε στη σπηλιά μετά από μια κουραστική ανηφορική πορεία με όλα τα εξερευνητικά σύνεργα. Στολές, κράνη, μετρητές Γκάιγκερ, πυξίδες, φωτογραφικά και διάφορα άλλα άχρηστα πράγματα. Γιατί άχρηστα; Θα το καταλάβετε σύντομα.
Η σπηλιά ήταν μια τεράστια αίθουσα σε σχήμα νεφρού με πολύ μεγάλη είσοδο, απ’ όπου το φως της μέρας φώτιζε σχεδόν τη μισή της έκταση.
Από τη μεγάλη αίθουσα ξεκινούσαν διάφορα μικρά ή μεγάλα τούνελ που πήγαιναν άγνωστο που. Είχαμε βέβαια ακούσει τις πιο απίθανες ιστορίες. Η πιο συντηρητική παράδοση επέμενε ότι υπήρχαν τούνελ που οδηγούσαν στο ανάκτορο της Πλακεντίας, αρκετά χιλιόμετρα χαμηλότερα στη πόλη της Πεντέλης. Η πιο ενθουσιώδεις παράδοση επέμενε ότι τα τούνελ έβγαιναν στον Υμηττό ή και στη Σαλαμίνα!
Στο μεταξύ οι αποστολές διαδέχονταν η μία την άλλη και πάντα όταν φτάναμε, όλοι εκδήλωναν μια ασυνήθιστη αδιαφορία να εξετάσουν ότι τυχόν μας είχε τραβήξει τη προσοχή στις προηγούμενες έρευνες. Δεν γινόταν καν κουβέντα για τον βασικό αντικειμενικό σκοπό μας. Ο Γκάιγκερ δούλευε τόσο ανώμαλα που τελικά πάψαμε να τον παίρνουμε μαζί. Ο ανιχνευτής μετάλλων μας δαιμόνισε όταν άρχισε να σφυρίζει μακριά από μέταλλα και να μένει σιωπηλός όταν πλησιάζαμε σε μέταλλα! Λάθος στο συντονισμό; Ναι, αλλά αυτά τα λάθη ήταν αφύσικα πολλά. Ένα-ένα θα μπορούσε πολλές φορές να εξηγηθεί. Όλα μαζί ήταν το πρόβλημα. Όταν βγάζαμε αναμνηστικές φωτογραφίες οι μηχανές δούλευαν θαυμάσια. Όταν προσπαθούσαμε να φωτογραφήσουμε σημαντικά ευρήματα ήταν αδύνατο. Ή τα φλας δεν λειτουργούσαν, ή το φιλμ μπλόκαρε, ή η μηχανή δεν όπλιζε, ή οι μπαταρίες τέλειωναν, ή… ή… τίποτα το μυστηριώδες από μόνο του, αλλά οι συμπτώσεις παρατραβούσαν…
2 Σχόλια: