Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήτο δεκαοκταετής μόλις φοιτητής εις τας Αθήνας, όταν επέρασεν από την ελληνική πρωτεύουσα και κατέλυσε εις το ξενοδοχείον της "Μεγάλης Βρετανίας" ο Άγγλος υπουργός Τσάμπερλαϊν πατήρ του σημερινού Σερ Ώστεν Τσάμπερλαϊν. Ο νεαρός Βενιζέλος, επικεφαλής επιτροπής Κρητών φοιτητών, μετέβη δια να αναπτύξη εις τον μεγάλον Βρετανόν τα δίκαια της Κρήτης. Τα Γαλλικά του ήσαν την εποχή εκείνη ολίγα και δια τούτο εχρησιμοποιήσε διερμηνέα. Επίσης δε και στενογράφον ο οποίος εκράτησε πρακτικά της διεξαχθείσας συνομιλίας.

Εις τον γηραιόν Άγγλον ευπατρίδην επροξένησε εξαιρετικήν εντύπωσιν η επιβλητικότης του νεαροτάτου Κρητός φοιτητού και ο τρόπος με τον οποίον ανέπτυξε τους αγώνας της Κρήτης, την τυραννίαν των Τούρκων και τα δίκαια του Κρητικού λαού. Όταν την επομένην, ο τότε δοιοκητής της Εθνικής Τραπέζης Δεικτάκης, Κρης επίσης, μετέβη όπως επισκέφθη τον Τσάπερλαϊν και υπό την ιδιότητα του ως Κρητός του ανέπτυξε τα δίκαια της Μεγαλονήσου, ήκουσε την εξής απρόοπτον απάντησιν :

- Αυτά που μου λέτε τα γνωρίζω και εγώ. Και σας λέγω με την σειρά μου ότι το Κρητικόν ζήτημα δεν πρόκειται να το λύσει ούτε η Ελλάς ούτε καμμία άλλη Δύναμις, αλλά ένας νεαρός φοιτητής συμπατριώτης σας, που εγνώρισα χθες, κάποιος Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η ανωτέρω απάντησις, προφητείας ως απεδείχθη εκ των υστέρων, του Τσάπερλαϊν προς τον Διοικητήν εδημοσιεύθη την εποχή εκείνην, προ σαραντα οκτώ επάνω-κάτω χρόνων εις την "Εφημερίδα" της οποίας το φύλλον ημπορεί να ιδή και ο σημερινός βουλόμενος.