Ένας νεολιθικός κυκλικός τάφος 5.000 χρόνων, που αποτελείται από έναν κύριο ορθογώνιο θάλαμο, που περιβάλλεται από έξι δωμάτια με καμπύλες πλάτες ανασκάπτεται στο κύριο νησί των Orkney(*), της Σκοτίας, από μια ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής τους κ. H. Anderson -Whymark (του National Museums Scotland) και V. Cummings (του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ).

Η κατασκευή, η οποία είχε διάμετρο περίπου 15,25 μ., είχε μια οροφή με κορμούς και ήταν προσβάσιμη μέσω ενός περάσματος / διαδρόμου μήκους περίπου 6,1 μ.

«Ο τάφος θα ήταν ένα τεράστιο χαρακτηριστικό του τοπίου, όταν κατασκευάσθηκε αρχικώς, και η λιθοδομή στο εσωτερικό θα ήταν πολύ εντυπωσιακή», είπε ο κ. Anderson-Whymark.

 

Τα μέλη της ομάδος βρήκαν επίσης 14 σκελετούς ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ένα από τα δωμάτια.

 

Η ανάλυση DNA θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για οποιεσδήποτε σχέσεις μεταξύ των ατόμων που θάφτηκαν εκεί, και ίσως συνδέσμους με άτομα που ήταν θαμμένα σε άλλους τάφους του Orkney.

 

«Είναι απίστευτα σπάνιο να βρεθούν αυτές οι καταθέσεις τάφων, ακόμη και σε καλά διατηρημένους θαλαμωτούς τάφους, και αυτά τα λείψανα θα επιτρέψουν νέες γνώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Anderson-Whymark.

 

Η αρχαία κατασκευή και τοποθεσία είχε αγνοηθεί μέχρι τώρα, καθώς ισοπεδώθηκε και κατεστράφη, σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να καταγραφεί, τον 18ο ή 19ο αιώνα, όταν οι πέτρες της χρησιμοποιήθηκαν για δομικό υλικό σε ένα κοντινό κτήριο, το οποίο κατεδαφίσθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία! Περαιτέρω σκάψιμο στα ερείπια, από τον γιο ενός αγρότη, το 1896, απεκάλυψε ίχνη τοιχοποιίας, μια «πέτρινη μπάλλα», καθώς και 8 σκελετούς. Αυτές οι ανακαλύψεις αναφέρθηκαν σε μια τοπική εφημερίδα από τον αρχαιολόγο, J. Walls Cursiter, ο οποίος υπέθεσε ότι ήταν ένας ερειπωμένος τάφος, αλλά δεν συνειδητοποίησε την σημασία ή την ηλικία του, έχοντας δει μόνο μέρος του.

 

ΠΗΓΗ: «”A Neolithic feat of engineering”: Orkney dig reveals ruins of huge tomb - Clues unearthed more than 100 years ago inspired archeologists to locate the 5,000-year-old site», The Guardian, 21.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.10.2023.

 

(*) Ορκάδες < σκοτικά γαελικά Arcaibh < Αρκάδες, στον 59ο παράλληλο [59°00′N 3°00′W].