Το στοιχειωμένο σπίτι στο Σούνιο, αποτελεί ένα από τα αινίγματα του χώρου! Υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση μιας φασματικής γυναίκας, στεκούμενη στην είσοδο του σπιτιού, με ρούχα παλιάς εποχής ή άλλοτε σταματά οδηγούς, που όταν τη ρωτάνε που πάει, τους λέει με δαιμονική φωνή: "Δεν μπορώ να πάω πουθενά! Δεν μπορώ να φύγω από εδώ!" Κάποιοι έχουν συνδέσει το παλιό οίκημα με σατανιστικές τελετές και κάποιο ενεργειακό κατάλοιπο, που έμεινε από αυτήν στον χώρο. Κοινώς θεωρούν την γυναικεία μορφή δαιμονική.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι το πνεύμα της γυναίκας, φυλάει ένα κρυμμένο θησαυρό. Μάλιστα σε σχετικά κοντινό σημείο, υπάρχει μια εκκλησία του περασμένου αιώνα που έχουν εντοπιστεί λαθρανασκαφές. Ο Θησαυρός του παλιού σπιτιού λένε κάποιοι ότι φυλάσσεται και από ένα μαύρο αράπη, (κλασικό αρχέτυπο των φασματικών φρουρών των λιρών), που όποιος πάει να σκάψει τα βράδια τον τιμωρεί με βουρδουλιές. Άλλοι λένε ότι αν δώσουν την σωστή απάντηση στις ερωτήσεις του φασματικού αράπη, δεν τους ενοχλεί. Αλλά κανείς δεν έχει καταφέρει να βρει τις λίρες μέχρι σήμερα, αυτό μπορεί να το καταλάβει ο επισκέπτης από τα συχνά σκαψίματα στον χώρο.

 

Κάποιοι λένε ότι το φάντασμα της κοπέλας ανήκει σε έναν από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού ,που όταν έφυγε για τον πόλεμο, η κοπέλα ορκίστηκε να τον περιμένει. Όμως ο άνδρας πέθανε και το πνεύμα της κοπέλας παραμένει στον χώρο αλλά περιμένει αδίκως τον αγαπημένο της και την επιστροφή του. Αυτός είναι ο λόγος που η δύστυχη κοπέλα και το πνεύμα της δεν ησυχάζει και παραμένει δεμένο με το οίκημα. Το σημείο ανήκει σε ένα ευρύτερο τόπο δύναμης αφού είναι σχετικά κοντά με τον ιερό χώρο του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

 

Εμείς επισκεφτήκαμε τον χώρο, ώστε να πιούμε από το κρασί των μύθων και των αινιγμάτων. Στην επίσκεψή μας, όντως εντοπίσαμε ίχνη λαθρανασκαφών. Φαίνεται πως ο μύθος συνδέεται με το σημερινό κομμάτι της πραγματικότητας, αφού κάποιοι ακόμα και σήμερα ψάχνουν τον μυθικό θησαυρό. Ίχνη θα βρει κάποιος και στην κοντινή εκκλησία. Όπως και να έχει, είναι ένα κομμάτι του μυστηριώδες χάρτη των λαογραφιών, μία πηγή που περιμένει να ξεδιψάσει τόσο τους απλούς περιέργους, όσο και εκείνους που ανήκουν στην κάστα των ανθρώπων που κυνηγούν την μυστηριώδη πλευρά αυτού του κόσμου.