Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δήλωσε ότι «Στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία θα πάμε μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»!
Τι ακριβώς εννοεί ο πρωθυπουργός; Άλλαξε κάτι στην επίσημη γραμμή της χώρας; Το ξέρουν αυτό στο ελληνικό ΥΠΕΞ; Το γνωρίζουν οι έτεροι πολιτικοί αρχηγοί; Από που προέκυψε αυτό;
Η επίσημη θέση της Ελλάδας, όπως αναγράφεται ακόμα και σήμερα στην σχετική σελίδα του υπουργείου εξωτερικών, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και μόνο. Τίποτε άλλο.
Η Ελλάδα όπως έχει γίνει σαφές από το 2015, ΔΕΝ αναγνωρίζει δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης αναφορικά με την εθνική της κυριαρχία, μέρος της οποίας είναι και οι θαλάσσιες ζώνες, καθώς περιλαμβάνουν την αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, τα οποία θεωρούνται εθνικό έδαφος.
Συνεπώς, προαναγγέλλει κάτι ο Κ.Μητσοτάκης; Διαπραγμάτευση για παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Εδώ αξίζει να αναφερθεί και η πρόσφατη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν.Δένδια, η οποία χρήζει και αυτή διευκρινήσεων:
«Μετά τις εκλογές μπορεί να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά, αλλά για να συζητήσουμε σοβαρά πρέπει να υπάρχει και από τις δύο πλευρές αντίληψη του πλαισίου μέσα στο οποίο συζητάμε» υπογράμμισε.
Ειδικότερα, διατύπωσε την πεποίθηση ότι μόλις οι δύο νέες κυβερνήσεις σταθούν στα πόδια τους είναι καλό να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ, «διότι και αυτές οι περίοδοι, εάν δεν τις εκμεταλλευτείς, δεν κρατούν για πάντα».
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας είπε:.
«Συνήθως οι προεκλογικές τοποθετήσεις ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι φυσιολογικό, έχουν να κάνουν και απευθύνονται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο» ανέφερε επιπροσθέτως και επισήμανε ότι «είναι κρίμα να μην επιτρέψουμε στις κυβερνήσεις που θα προέλθουν από τις εκλογές να ξεκινήσουν από το εξαιρετικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα».
Δηλαδή ποιο είναι το εξαιρετικό σημείο το οποίο αναφέρει ο ΥΠΕΞ;
Αν δεν κάνουμε λάθος, η Τουρκία συνεχίζει να έχει τις ίδιες απαιτήσεις, δηλαδή να παραχωρήσει Ελλάδα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ αντιθέτως την ίδια στιγμή η Αθήνα συνεχίζει να μη ζητάει και να μη διεκδικεί τίποτα. Ποιο είναι το εξαιρετικό σημείο σε όλα αυτά;
Υπάρχει καλύτερη διάθεση για να προχωρήσουμε σε παραχωρήσεις;
Είπε μάλιστα ότι δεν θα ξανά έχουμε ποτέ τέτοια ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Δηλαδή τι είδους ευκαιρία είναι αυτή; Η Ελλάδα τι ακριβώς θα κερδίσει, τι διεκδικεί;
Με λίγα λόγια σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μία συμφωνία τύπου «Ελλάδας-Αιγύπτου» με την οποία η Αθήνα δέχτηκε μειωμένη επήρεια της Κρήτης και της Ρόδου;
Να σημειωθεί ότι μετά την τότε συμφωνία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα μένει σχεδόν ολοκληρωτικά εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», όπου υπολογίζονται ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Αν και πράγματι η επήρεια που «κόπηκε» από Κρήτη, (μισή) Ρόδο ήταν μικρότερη από αυτή που αναμένονταν αρχικά, ήταν αρκετή για να μειώσει σε ελάχιστο βαθμό τα δικαιώματα της χώρας μας σε υδρογονάθρακες αξίας, εκατοντάδων δισεκατομμυρίων έως και τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων εταιρειών και πανεπιστημιακών.
Η ακριβής αξία των υπολογιζόμενων κοιτασμάτων στη «λεκάνη του Ηροδότου» όπως αυτές υπολογίστηκαν με σεισμικές έρευνες τη δεκαετία του ’70 δεν έχουν αποκαλυφθεί στους Έλληνες πολίτες καθώς θεωρούνται κρατικό μυστικό.
Να μείνει η Ελλάδα εντελώς εκτός της «λεκάνης του Ηροδότου», ήταν και ο αρχικός στόχος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr
Γι’ αυτό ακριβώς και η επήρεια που πρότεινε αρχικά το Κάιρο στην Αθήνα ήταν 60-40 αντί για τη μέση γραμμή (50-50), παρ’ όλα αυτά με το 55-45 που συμφωνήθηκε ίσως μένουν κάποια «ψίχουλα» για τη χώρα μας, ανάλογα το πόσο βόρεια θα φτάνει το κοίτασμα.
Τα δικαιώματα της Ελλάδας στη «Λεκάνη του Ηροδότου» με την αρχή της μέσης γραμμής.
Φυσικά νέες παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυτή την φορά προς την Τουρκία θα αποκόψουν επιπλέον την πρόσβαση της Ελλάδα προς τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου.
Κ.Μητσοτάκης: «Μετά τις εκλογές θα πάμε με την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»!
Ημερομηνία: 14/04/2023
Καταχωριτής: Aragorn
Πηγή: https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/k-mitsotakis-meta-tis-ekloges-tha-pame-me-tin-tourkia-sto-dikastirio-tis-xagis-gia-tin-oriothetisi-ton-thalassion-zonon/
0 Σχόλια: