Τα ερωτηματικά για το τέλος των Ρότζερ Ντέιβις και Χένρι Τάσκα
Το καλοκαίρι του 1974 δύο άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις του Κυπριακού. Τόσο στο πραξικόπημα, όσο και στη τουρκική εισβολή. Και σίγουρα ήξεραν πολλά. Ήταν ο Ρότζερ Ντέιβις, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία και ο Χένρι Τάσκα, ο ομόλογός του στην Αθήνα.
Ο Ντέιβις, όταν ξέσπασε το πραξικόπημα, είχε συμπληρώσει δύο εβδομάδες στη θέση του. Μάλιστα μόλις πέντε μέρες πριν το πραξικόπημα είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του στον πρόεδρο Μακάριο. Εκεί του είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο μιας ανατροπής του από την ΕΟΚΑ Β’. Ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του επεσήμανε ότι πριν λίγες μόλις μέρες είχαν συλληφθεί κάποια μέλη της ΕΟΚΑ Β’ και η οργάνωση είχε δεχτεί ένα αποφασιστικό πλήγμα.
Σημαντική λεπτομέρεια: Το τηλεφώνημα στις αρχές είχε κάνει μέλος της οργάνωσης. Εκ των υστέρων ίσως αυτό το τηλεφώνημα και οι συλλήψεις του ακολούθησαν ενδεχομένως να ήταν μέρος του σχεδίου για να του ρίξουν… στάχτη στα μάτια.
Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία μετά τον Ατίλλα ΙΙ. Λίγο αργότερα από ελεύθερο σκοπευτή θα δολοφονηθεί ο Αμερικανός πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις
Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία μετά τον Ατίλλα ΙΙ. Λίγο αργότερα από ελεύθερο σκοπευτή θα δολοφονηθεί ο Αμερικανός πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις
Με την έκρηξη του πραξικοπήματος ο Ντέιβις προσπάθησε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Ενημέρωσε τον Χένρι Κίσινγκερ, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι ο Νίκος Σαμψών είναι «επικίνδυνη προσωπικότητα» και καλό θα ήταν να έπαιρνε τη θέση του ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γλαύκος Κληρίδης που με βάση το Σύνταγμα αναπλήρωνε τον πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας του. Την παραμονή μάλιστα της Τουρκικής εισβολής συναντήθηκε με τον Κληρίδη τον οποίο και προσπάθησε να πείσει να γίνει Πρόεδρος. Ο τελευταίος επέμεινε να αποσυρθούν στους στρατώνες τους οι πραξικοπηματίες για να αναλάβει!
Ο Χένρι Κίσινγκερ δεν τα πήγαινε καλά ούτε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ούτε με αυτόν στην Αθήνα. Και οι δύο πέθαναν με μυστηριώδη τρόπο
Ο Χένρι Κίσινγκερ δεν τα πήγαινε καλά ούτε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ούτε με αυτόν στην Αθήνα. Και οι δύο πέθαναν με μυστηριώδη τρόπο
Στις 19 Αυγούστου 1974, πέντε μέρες μετά τον Αττίλα ΙΙ, στη Λευκωσία έγινε μεγάλη διαδήλωση. Αποκλείστηκε η Αμερικανική πρεσβεία και ο Ντέιβις αντί να είναι στο γραφείο του ασφαλής ήταν στους διαδρόμους της πρεσβείας προσπαθώντας να επιβάλει τη τάξη και να προστατεύσει στο προσωπικό. Ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να πυροβολεί. Μια σφαίρα βρήκε τον ίδιο. Τον σκότωσε ακαριαία. Μια άλλη βρήκε τη γραμματέα του Αντουανέτα Βαρνάβα.
Εκ των υστέρων οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι ο ελεύθερος σκοπευτής ήταν μέλος της ΕΟΚΑ Β’. Ποτέ όμως δεν συνελήφθη κανένας.
Ο Χένρι Τάσκα έζησε περισσότερο. Ήταν πρέσβης στην Αθήνα από το 1969. Είχε αναπτύξει σχέσεις με τους χουντικούς, αλλά δεν τα πήγαινε καλά με τον Ιωαννίδη τον οποίο παρομοίαζε με τον Καντάφι. Προσπάθησε να μην κλιμακωθεί η κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Οι σχέσεις του με τον Κίσινγκερ δεν ήταν ποτέ καλές. Κάποια στιγμή ως συνταξιούχος άρχισε να λέει ότι θα γράψει βιβλίο για την ελληνοτουρκική κρίση και αυτά που έζησε. Το 1979 σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Λωζάνη, στην Ελβετία. Η κόρη του κατηγόρησε ανοιχτά τον Κίσινγκερ ότι οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του που έμοιαζε με ατύχημα.
Φυσικά απάντηση από την Αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε.
0 Σχόλια: