Τον Ιανουάριο του 1890, μια παράξενη είδηση κατέφτανε από το ορεινό χωριό Γραίκας του νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο.

Μερικοί βοσκοί, λοιπόν, ανακάλυψαν στο δάσος ένα νεκρό ζώο, εντελώς παράδοξο και ως προς τη μορφή και ως προς το είδος.

Ήταν τετράποδο, με οπλές δισχιδείς και ενωμένες μεταξύ τους με παχιές μεμβράνες. Έφερε αρθρώσεις γόνατος υπερμεγέθεις, ενώ δεν είχε ουρά. Ήταν τραχύδερμο και το δέρμα του ήταν καλυμμένο με μαλλί σαν του προβάτου, αλλά εξαιρετικά διαφορετικό στην όψη.

Το εντυπωσιακό ήταν πως είχε φτερούγες περιβεβλημένες με πούπουλα λεπτά και στενά, ενώ ο λαιμός του ήταν μακρύς, τοξοειδής, λεπτότατος και έφερε τρίχωμα που έμοιαζε με μαύρου αγριόχοιρου.

Το κεφάλι του, δε, έφερε παράξενα κέρατα και τα μικρά αυτιά του ήταν κολλημένα στην κροταφική του χώρα. Τα μάτια του ήταν μεγάλα και προεξέχοντα, με βλέμμα αγριεμένο, με πεπλατυσμένη μύτη και με δόντια κοφτερά. Τα μουστάκια του ήταν αραιά, αλλά μακριά, με μήκος περίπου δεκαπέντε εκατοστών.

Το τερατόμορφο πλάσμα είχε ύψος γύρω στα εβδομήντα πέντε εκατοστά και το μήκος του ανερχόταν σε ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά. Έφερε και άλλα διακριτικά και εξόχως περίεργα σημεία στα γεννητικά του όργανα.

Οι ζωολόγοι, που κλήθηκαν να αποφανθούν για το είδος του πλάσματος αυτού, απάντησαν πως μέχρι τότε κανένα γνωστό ζώο τέτοιας μορφής δεν είχε καταγραφεί ποτέ στο ζωικό βασίλειο.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”, στις 26/01/1890…