Τον Ιανουάριο του 1928, οι ελληνικές εφημερίδες ασχολούνταν με ένα παράξενο περιστατικό, μια καταπληκτική προαίσθηση, όπως την αποκαλούσαν.

Συγκεκριμένα, δεκαπέντε περίπου ημέρες πριν από τον θάνατο του Ανδρέα Πεσμαζόγλου, μια παρέα επιφανών Αθηναίων της εποχής, αποτελούμενης από την κυρία Λίνα Μαυρομιχάλη, τον κύριο Χαλκοκονδύλη, τον δικηγόρο κύριο Ταβουλαρίδη και τη δεσποινίδα Παλμύρα Χονδροδήμου, περνούσαν μαζί ξέγνοιαστα το απόγευμά τους.

Κάποια στιγμή, η δεσποινίδα Παλμύρα προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στην κυρία Ασπασία Χαλκοκονδύλη, για να μάθει γιατί είχε καθυστερήσει να έρθει στη συνάντησή τους. Αλλά την ώρα που βαστούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, άκουσε μια αλλόκοτη φωνή να την ενημερώνει με τόνο αυστηρό και άτεγκτο, δίχως καμιά συγκίνηση στη χροιά της, πως πέθανε ο κύριος Πεσμαζόγλου.

Η νεαρή γυναίκα, ξαφνιασμένη, ρώτησε τη φωνή να μάθει περί τίνος Πεσμαζόγλου επρόκειτο, αλλά δεν έλαβε καμία απολύτως απάντηση. Τότε, κατάπληκτη από το σοκαριστικό μαντάτο, που το έλαβε με τον πλέον αφύσικο τρόπο, πέταξε κάτω το ακουστικό και ενημέρωσε την ομήγυρη για το περίεργο συμβάν, τη στιγμή που εισερχόταν στο σαλόνι και η κυρία Ασπασία Χαλκοκονδύλη.

Ευθύς, ο κύριος Χαλκοκονδύλης έφυγε βιαστικά, φανερά αναστατωμένος και μετέβη στα γραφεία της εφημερίδας “Νέα Ημέρα”, που ανήκε στον αδελφό του, για να ρωτήσει αν είχε καταφτάσει κάποια έκτακτη είδηση που αφορούσε στον θάνατο του Πεσμαζόγλου. Εκεί πληροφορήθηκε πως δεν υπήρχε τίποτε το σχετικό.

Το τραγικό ήταν πως πράγματι δεκαπέντε μέρες αργότερα, ο Ανδρέας Πεσμαζόγλου πέθανε εντελώς ξαφνικά από οξεία περιτονίτιδα.

Στα αθηναϊκά κοσμικά σαλόνια της εποχής όλοι μιλούσαν για την τρομακτική φωνή που είχε ακούσει στο τηλέφωνο η δεσποινίδα Παλμύρα Χονδροδήμου και που είχε προμηνύσει τον αναπάντεχο, τον πρόωρο θάνατο του Ανδρέα Πεσμαζόγλου.

Επρόκειτο άραγε για προαίσθηση ή για κάποιο άλλο μεταφυσικό φαινόμενο, αναρωτιούνταν…

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΣΚΡΙΠ”, στις 18/01/1928…