Το Μινωικό Μενταγιόν που Βρέθηκε στην Αμερική

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ομάδα Ορφέας

Το 2006 ο κ. D. Byers βρήκε ένα αρχαίο τεχνούργημα χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κλέβελαντ του Οχάιο. Σε βάθος περίπου 45 εκ. ανακάλυψε ένα χάλκινο μενταγιόν με παράξενες εικόνες και στις δύο πλευρές.

Πιθανολογείται πως το χώμα που βρέθηκε το αντικείμενο μεταφέρθηκε από αλλού για βελτιστοποίηση της ομαλότητας του εδάφους. Το μενταγιόν έχει τριγωνικό σχήμα ύψους 4,7 εκατοστών και πλάτους 3,8 εκατοστών ενώ το πάχος είναι 0,33 εκατοστά.Η συνολική του μάζα μετρήθηκε σε 40 γραμμάρια, ενώ το αντικείμενο δείχνει μια ηλεκτρική αγωγιμότητα όμοια με αυτή του χαλκού.

Η χρονολογία κατασκευής του σύμφωνα με μετρήσεις ανάγεται στο 1690 π.Χ!

ΑΥΤΟ το Μινωικό Μενταγιόν που Βρέθηκε στην Αμερική ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΗ μπροστινή όψη του μενταγιόν
(Cleveland, Ohio, c.1690 BC, Courtesy D.Byers)

Η μπροστινή πλευρά του μενταγιόν απεικονίζει μια γυμνασμένη αντρική φιγούρα που πραγματοποιεί μια θρησκευτική ή χορευτική στάση, με μακριά μαλλιά στολισμένα με ένα είδος καλύμματος κεφαλής και ένα είδος ενδύματος με ζώνη στη μέση.

Η πίσω πλευρά του μενταγιόν είναι διακοσμημένη με ένα διπλής κεφαλής τσεκούρι. Τα βασικά συμπεράσματα από αυτές τις επιφανειακές παρατηρήσεις είναι ότι το μενταγιόν απεικονίζει βαθιά θρησκευτικές σκηνές αλλά και το ότι κατασκευάστηκε στη νήσο Κρήτη κατά τη Μινωική περίοδο (2207-1458 π.Χ.).

ΑΥΤΟ το Μινωικό Μενταγιόν που Βρέθηκε στην Αμερική ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΗ πίσω όψη του μενταγιόν
(Cleveland, Ohio, c.I690 BC, Courtesy D.Byers)

Η ανδρική φιγούρα του μενταγιόν ταιριάζει απόλυτα με τον αποκαλούμενο «Πρίγκιπα των Κρίνων», μια ζωγραφισμένη τοιχογραφία στα τείχη των ανακτόρων στην Κνωσό, η οποία ήταν η κύρια πόλη της Κρήτης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

ΑΥΤΟ το Μινωικό Μενταγιόν που Βρέθηκε στην Αμερική ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΟ ”Πρίγκιπας με τα Κρίνα”, τοιχογραφία στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού στην Κρήτη

Η ανδρική μορφή της τοιχογραφίας βαδίζει προς τα αριστερά σε απροσδιόριστο ερυθρό φόντο και φοράει το τυπικό μινωικό περίζωμα με φαρδιά ζώνη, περιδέραιο στο λαιμό και πλούσιο κάλυμμα κεφαλής διακοσμημένο με κρίνα και φτερά παγωνιού όπως ακριβώς απεικονίζεται στο μενταγιόν!

Η στάση των χεριών του δείχνει ότι ίσως έσερνε με το αριστερό του χέρι ένα ζώο ή κάποιο μυθικό τέρας, γρύπα ή σφίγγα. Ο νέος ονομάσθηκε από τους ερευνητές «πρίγκηπας», γιατί θεωρήθηκε ότι αποδίδει το βασιλιά-ιερέα, που ζούσε στο ανάκτορο της Κνωσού.

ΑΥΤΟ το Μινωικό Μενταγιόν που Βρέθηκε στην Αμερική ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΟι απίστευτες ομοιότητες του μενταγιόν στο Κλέβελαντ με την τοιχογραφία του ”Πρίγκηπα των Κρίνων” στην Κνωσό!

Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι τι κάνει ένα Μινωικής προελεύσεως τεχνούργημα στην Β. Αμερική? θα μπορούσαν οι αρχαίοι Μινωίτες Κρήτες να ταξίδευαν μέχρι εκεί κάνοντας εμπόριο ή εξόρυξη χαλκού? Η απάντηση είναι θετική.