Οι πειραματικοί κύκλοι που εργάζονταν στην Αθήνα με μεταψυχικές μεθόδους, κατά τη δεκαετία του 1950, ήταν πάρα πολλοί. Δεν ασχολούνταν μόνο με την εξερεύνηση του “Αιθερικού Κόσμου” ή του “Κόσμου της Πέμπτης Διάστασης”, αλλά και με τη διαφώτιση διάφορων επιστημονικών προβλημάτων, τα οποία ματαίως αγωνίζονταν να επιλύσουν οι Θετικές Επιστήμες.

 

Ένας τέτοιος επιστημονικός κύκλος πειραματιζόταν με ένα γραφολογικό μέντιουμ, τον ιδιωτικό υπάλληλο Κωνσταντίνο, ο οποίος, παρά τις καταπληκτικές του επιτυχίες, αποστρεφόταν τη δημοσιότητα.

 

Ο άνθρωπος αυτός είχε εξομολογηθεί στον δημοσιογράφο της εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, Αλέξανδρο Μπέλλο, τα εξής:

 

-Κατανάλωσα χρόνο και κόπο εργαζόμενος με την αυτόματη γραφή…

 

Ο δημοσιογράφος σχολίαζε επίσης ότι αν και είχε διαφωτιστικότατες ανακοινώσεις για διάφορα επιστημονικά προβλήματα εκείνη την εποχή, τις οποίες μάλιστα τις είχαν διαβάσει πολλοί ειδικοί επιστήμονες, κανείς δεν είχε το θάρρος να τις υιοθετήσει ανοιχτά και να τις εμφανίσει στον επιστημονικό κόσμο, παρά το γεγονός ότι όλοι τους αντιλαμβάνονταν τη σοβαρότητά τους. Τούτο πιθανά συνέβαινε γιατί στην Ελλάδα είχαμε μάθει να εισάγουμε τη γνώση από το εξωτερικό και να αμφισβητούμε την εγχώρια.

 

Το γραφολογικό μέντιουμ Κωνσταντίνος παραπονούνταν ότι στη χώρα μας δε διδόταν μεγάλη σημασία στις υπερκόσμιες αυτές ανακοινώσεις, που “θα άνοιγαν τα μάτια της Επιστήμης”. Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν το 1953, είχε προβεί σε μια σειρά ανακοινώσεων που αφορούσαν στο ηλιακό μας σύστημα.

 

Μεταξύ των άλλων, ο Πνευματιστικός Οδηγός του Κωνσταντίνου του είχε αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα ο Ήλιος ούτε ορατός είναι ούτε φωτεινός, αλλά ούτε και θερμαντικός. Δεν επρόκειτο για μια μάζα που βρίσκεται σε διάπυρη κατάσταση.

 

Κατά την πνευματιστική αυτή ανακοίνωση, λοιπόν, η εκπεμπόμενη ενέργεια του Ήλιου, εισδύοντας στην ατμόσφαιρα της Γης, αποκτά τα μήκη κύματος των φωτεινών και θερμογόνων ακτίνων, ενώ ουσιαστικά ούτε φως, μα ούτε θερμότητα εκπέμπει.

 

Το γραφολογικό μέντιουμ, εν τούτοις, όταν έλαβε τις ανακοινώσεις αυτές σχετικά με την ηλιακή ακτινοβολία, ζήτησε από τον Πνευματιστικό Οδηγό του να του δώσει πειραματική επικύρωση των παράδοξων απόψεών του.

 

Εκείνος, πρόθυμος, του έδωσε οδηγίες για ένα απλούστατο πείραμα:

 

-Θα πάρεις μια κολόνα πάγου, θα της κάνεις στο βάθος ένα εσωτερικό κοίλωμα, θα τοποθετήσεις εκεί ένα θερμόμετρο κι έπειτα θα την εκθέσεις στις ηλιακές ακτίνες. Με το πείραμα αυτό θα αντιληφθείς ότι η θερμοκρασία εντός του κοιλώματος του πάγου θα είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

 

Πράγματι, το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε στον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας ενώπιον Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θερμόμετρο, πριν εισαχθεί στο κοίλωμα του πάγου, έδειχνε 37 βαθμούς, ήτοι θερμοκρασία καλοκαιρινής μεσημβρίας.

 

Όταν τοποθετήθηκε στο κοίλωμα του πάγου και παρέμεινε εκεί μέσα, κάτω από την επίδραση των ηλιακών ακτίνων, αντί να κατέλθει ή έστω να σταθεί στο ίδιο σημείο, έδειξε άνοδο της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό.

 

Έτσι, έδειχνε 38 βαθμούς μέσα στο εσωτερικό της παγοκολόνας, ενώ η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας δεν υπερέβαινε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

 

Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι η θερμότητα παράγεται κατά τη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας δια μέσου ορισμένων ουσιών και ότι ο Ήλιος εκπέμπει μόνο τις αθέατες και όχι τις θερμογόνες ακτίνες, οι οποίες, εισδύοντας στο περιβάλλον της Γης, μεταβάλλουν τα μήκη τους κι έτσι, αποκτούν νέες ιδιότητες.

 

Εκείνη την εποχή, υπήρξαν πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι διατράνωναν ότι, αντιθέτως, ο Ήλιος είναι ένα σκοτεινό και παγερό ουράνιο σώμα.

 

Οι επιστήμονες αυτοί βασίζονταν στα πειράματα που έγιναν με τους πυραύλους V2, με τους οποίους φωτογράφισαν τον Ήλιο από πολλές διαφορετικές αποστάσεις.

 

Οι φωτογραφίες αυτές απέδειξαν ότι όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα, όσο δηλαδή πλησιάζουμε τον Ήλιο, τόσο ασθενέστερη φαίνεται η λάμψη του πάνω στη φωτογραφική πλάκα.

 

Τούτο, βέβαια, δεν εξηγείται παρά μόνο αν δεχθούμε ότι το λαμπρό αυτό άστρο της ημέρας είναι ένα σκοτεινό σώμα. Μάλιστα, φωτογραφίες που ελήφθησαν στα 220 χιλιόμετρα, παρουσίαζαν τον Ήλιο με χρώμα μολυβί.

 

Ώστε, λοιπόν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η ανακοίνωση που δόθηκε από τον Πνευματιστικό Κύκλο, ότι δηλαδή ο Ήλιος ούτε φωτεινός ούτε θερμογόνος είναι, στηρίζεται και σε καθαρώς επιστημονική βάση, πράγμα που είχε κινήσει το ενδιαφέρον ορισμένων επιστημόνων και που θα έπρεπε να αποτελέσει το αντικείμενο περαιτέρω ερευνών, για να διαλευκάνει τα μυστήρια του Σύμπαντος.

 

Το αποκαλυπτικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας ενώπιον Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στους επιστημονικούς κύκλους.

 

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 26/02/1953…