Είναι αναντίρρητο ότι η ίδρυση της ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών έδωσε ώθηση στο έργο της έρευνας των διάφορων σχετικών φαινομένων, τα οποία στην Ελλάδα περνούσαν μέχρι τότε απαρατήρητα ή αποτελούσαν ένα ευτράπελο θέμα των κοινωνικών συγκεντρώσεων.
Όμως, με τον Πρόεδρο της εταιρείας αυτής, τον Άγγελο Τανάγρα και τα υπόλοιπα μέλη, τα ψυχικά φαινόμενα άρχισαν να αποκτούν επιστημονική βαρύτητα και έγιναν αντικείμενο ενδελεχών μελετών και έρευνας.
Στις 9 Ιανουαρίου του 1926, ήταν η δεύτερη φορά κατά την οποία οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν, αλλά και να ελέγξουν, πειράματα υπνωτισμού και μεταβίβασης της σκέψης στα γραφεία της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, επί της οδού Αριστοτέλους.
Ιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι απάρτιζαν το κοινό, το οποίο ήταν προφανώς δύσπιστο και αμφιταλαντευόμενο. Οι περισσότεροι από αυτούς υποπτεύονταν ότι θα έβλεπαν τα γνωστά τρικ ταχυδακτυλουργών ή επιτήδειων.
Τα πειράματα ξεκίνησαν με τη μεταβίβαση σκέψης εκ μέρους δύο μελών της Εταιρείας, του Απ. Ράπη, δικηγόρου και του Ν. Βρούτου.
Και οι δυο τους αποδείχτηκαν εξαιρετικά μέντιουμ. Τους χρησιμοποίησαν κατά σειρά οι παριστάμενοι. Ακόμη και ο μόνιμα δύσπιστος δημοσιογράφος Σπύρος Μελάς αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι ο Ράπης μπορούσε να εμβαθύνει μυστηριωδώς στις σκέψεις των άλλων και να εκτελεί τα ενδόμυχα πειράματά του.
Κρατώντας το χέρι του Ράπη, λοιπόν, τον διέταξε νοερά να μεταφέρει ένα ογκώδες βάζο από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Και το μέντιουμ, μετά από μερικές ταλαντεύσεις, το κατάφερε!
Αλλά και ο μικροβιολόγος Σωτηριάδης συμμετείχε σε πειράματα μαζί με το μέντιουμ Βρούτο, ο οποίος, μόνο με την επαφή των χεριών τους και δίχως καμία απολύτως ανταλλαγή λέξεων, κατόρθωσε να εκτελέσει δυσκολότατες εντολές.
Έτσι έληξε το πρώτο μέρος αυτής της συγκλονιστικής συνεδρίασης, για να αρχίσει το ακόμη πιο ενδιαφέρον, το δεύτερο του υπνωτισμού.
Αυτή τη φορά, μέντιουμ ήταν η περίφημη Κωνσταντία Νικολαΐδου από τη Σμύρνη, με την οποία είχε ασχοληθεί και άλλες φορές η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών. Αφού αυτοϋπνωτίστηκε, έλαβε εντολή από τον Άγγελο Τανάγρα να υλοποιήσει κάποια πειράματα. Της είπε, λοιπόν:
“Θα ξυπνήσεις και θα φανταστείς ότι το μαντήλι αυτό είναι μια πεταλούδα. Θα την προσφέρεις στην κυρία εδώ και κατόπιν, θα φανταστείς ότι η πεταλούδα είναι ποντικός”.
Η Κωνσταντία τότε αφυπνίστηκε και προσήλωσε το βλέμμα της πάνω στο μαντήλι. Με επιφωνήματα χαράς και θαυμασμού για τα όμορφα χρώματα της πεταλούδας, έπιασε με προσοχή το μαντήλι και αφού περιέγραψε λεπτομερέστατα τα χρώματα των φτερών της και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της, την πρόσφερε στην κυρία που καθόταν κοντά της και της είπε να την προσέχει να μην της φύγει.
Μα, αμέσως μετά η Κωνσταντία πανικοβλήθηκε. Εξέβαλε κραυγή και πήδησε μακριά, λέγοντας:
“Αχ! Ένας ποντικός! Αφήστε τον, κυρία, γιατί θα σας δαγκώσει!”
Ήταν τόσο φυσικές οι αντιδράσεις της, που θεωρήθηκε αδύνατον να ήταν προσποιητές. Με τον ίδιο τρόπο εκτέλεσε και άλλο πείραμα υπνωτικής υποβολής, όπου η Κωνσταντία, φανταζόμενη ότι πλημμύρισε το δωμάτιο από νερά, προσπάθησε να κολυμπήσει για να σωθεί.
Και εν τέλει ακολούθησε το πείραμα του υπνωτισμού. Το μέντιουμ κλήθηκε να αναγνώσει μια επιστολή, η οποία βρισκόταν κλεισμένη μέσα στον χαρτοφύλακα του μικροβιολόγου Σωτηριάδη.
“Δεν μπορώ να τη διαβάσω. Είναι γραμμένη στα γαλλικά”, είπε το μέντιουμ.
Μα, περιέγραψε την επιστολή με κάθε λεπτομέρεια, ανέφερε ότι είχε πολύ παλιά ημερομηνία και ότι προερχόταν από το Παρίσι και ότι απευθυνόταν προς κάποια εταιρεία ή σωματείο.
Πράγματι, επρόκειτο για μια επιστολή του γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ απευθυνόμενη προς το αντίστοιχο ελληνικό. Τότε, διετάχθη να μεταβεί νοερά στο ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
-Έφτασα, είπε το υπνωτισμένο μέντιουμ.
-Να μας περιγράψεις τι βλέπεις εκεί μέσα.
Και το μέντιουμ ξεκίνησε να περιγράφει με καταπληκτική διαύγεια την είσοδο του κτιρίου, τα έπιπλα των χώρων και τον εξοπλισμό του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Ανέφερε, επίσης, τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων και με τι ασχολούνταν ο καθένας ξεχωριστά.
Στη συνέχεια, έλαβε την εντολή να βγει από το εργαστήριο και να διαβάσει την επιγραφή που βρισκόταν απ’ έξω, πράγμα το οποίο επιτεύχθηκε με επιτυχία.
Ο Σπύρος Μελάς, συμμετέχοντας κι αυτός με τη σειρά του σε άλλο πείραμα, ζήτησε από το υπνωτισμένο μέντιουμ να περιγράψει στο κοινό τι είχε στην τσέπη του. Το μέντιουμ απάντησε ότι έβλεπε ένα σημειωματάριο, το περιέγραψε με ακρίβεια και μπόρεσε να διαβάσει λέξεις και αριθμούς από το εσωτερικό του.
Οι παριστάμενοι, όταν έληξε αυτή η διαφωτιστική συνεδρία, έφυγαν κατάπληκτοι και πεπεισμένοι.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 10/01/1926…
0 Σχόλια: