- «Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα παιδί μου» μας εκμυστηρεύθηκε λίγα 24ωρα μετά τον σεισμό σεβαστή γερόντισσα

Ας δούμε τι έγινε εκείνες τις στιγμές πρώτα:

«Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές εξαιτίας της εγγύτητάς του στην Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και του μικρού εστιακού βάθους, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Στην επιφάνεια του εδάφους υπήρξαν ελάχιστες ρηγματώσεις και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά πως ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξετάζουν την παραμόρφωση καθ' ύψος του εδάφους που επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη, και έγινε το 2008 αποδεκτή και από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρέθηκε ότι έγιναν δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 ρίχτερ, σε διαφορετικά ρήγματα και με διαφορά 3,5 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο.» https://el.wikipedia.org/wiki/

Μετρούσαμε θύματα και καταστροφές πολλές ,αλλά μπορεί η ΑΘΗΝΑ να ζούσε χειρότερες καταστάσεις αν δεν επαγρυπνούσε ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ που την προστάτευε εκείνες τις ώρες.

Η ίδια η γερόντισσα είπε τότε τα εξής:

- Επειδή ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ γνώριζε πόσο μεγάλο κακό θα γινόταν στην ΑΘΗΝΑ ζήτησε την βοήθεια του ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και του ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ που βρισκόταν στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ που την στήριζαν μετά τον φονικό σεισμό που έγινε εκεί, λίγο χρονικό διάστημα πριν τον σεισμό που θα γινόταν στην Αθήνα.

Μάλιστα η γερόντισσα είδε ξημερώματα της 7 Σεπτεμβρίου του 1999 τον Ιερό Χρυσόστομο να καλεί τους δύο άλλους Ιεράρχες και να τους λέει:
- «γρήγορα ελάτε στην Πόλη που σπουδάσατε να την σώσουμε γιατί κινδυνεύει»
- «κινδυνεύουν να πέσουν οι εκκλησίες της και οι πιστοί δεν θα μπορούν να εκκλησιάζονται»

Και όπως μας είπε η γερόντισσα εξιστορώντας τα παραπάνω, είδε μαζί τους ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ να κρατούν την ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ των ΑΘΗΝΩΝ και να την γλυτώνουν από το σώριασμα της σε ερείπια αν συνεχιζόταν ο σεισμός λίγο παραπάνω σε χρονική διάρκεια.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και μεταφέραμε τα παραπάνω με δέος γιατί αυτά δεν ξεγράφηκαν από την μνήμη μας. (Σημ. Aragorn : Επειδή όμως δεν ήταν και ιδιαίτερα ισχυροί είχαμε 143 θανάτους...)