Υπάρχει στη νησί της Αμοργού ενεργό μαντείο υψηλής τάξης μέσα στην εκκλησία το οποίο εξυπηρετείτε από ιερέα. Ο Άγιος υπό την επίβλεψη του οποιου λειτουργεί και ανθεί αυτό το αρχαίο ίδρυμα είναι ο Αγ. Γεώργιος που εδώ στο νησί ονομάζεται Βαρσαμίτης. Στα δεξιά μπαίνοντας στο ναό βρίσκεται ένα μεγάλο τετραγωνισμένο και ιδιαίτερα γυαλισμένο μάρμαρο το οποίο έχει σκαφτεί εσωτερικά ώστε να έχει τη μορφή υδρίας. Στέκεται πάνω από τον φυσικό βράχο και σκεπάζεται από ένα κωνοειδές καπάκι το οποίο μπορεί να κλειδώνει. Σήμερα το στόμιο της υδρίας καλυπτεται επίσης από μία μαρμάρινη πλάκα με μια τρύπα που την διαπερνά και εφαρμοσμένη με μία σφήνα, αλλά αυτή η πλάκα δεν έχει περιγραφεί από άλλους περιηγητές και είναι προφανώς μία σύγχρονη προσθήκη. Υπάρχει επίσης μία διάσταση στις γνώμες για την λειτουργία του μαντείου. Οι παλιοί λένε ότι τις απαντήσεις τις έδινε η άνοδος και η πτώση του νερού στο δοχείο ενώ οι σύχρονοι ερμηνεύουν τα σημεία από τα σωματίδια της σκόνης, τα έντομα, τις τρίχες, τα κομμάτια από ξερά φύλλα και άλλα τέτοια παρόμοια τα οποία επιπλεουν στο νερό το οποίο τραβιέται σε μία κούπα από την υδρία.

Η περιγραφή που δίνεται από τον Ιησουίτη ιερέα της Σαντορίνης κατά κόσμον Robert Sanger κρίνεται αληθής αφού υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας στα τέλη του 17ου αιώνος.

"Η κοιλότητα γεμίζει και αδειάζει με νερό από μόνη της και είναι αδύνατο να φανταστούμε τι δίνει αυτή την κίνηση στο νερό όπως επίσης και από που έρχεται, γιατί εκτός από το μάρμαρο που είναι πολύ χοντρό, είναι τόσο γυαλισμένο και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ράγισμα στην επιφάνειά του, εκτός βέβαια από το άνοιγμα στην κορυφή που είναι πάντα κλειδωμένο. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι σε διάστημα μιας ώρας η υδρία γεμίζει και αδειιάζει από μόνη της αρκετές φορές και αυτό φαίνεται. Τη μια στιγμή βλέπεις την υδρία να ξεχειλίζει από νερό και την άλλη να είναι τόσο στεγνή σαν να μην είχε καθόλου νερό.

Η δεισιδαινομία είναι γνωστή. Όποιος Έλληνας βρίσκεται σε αυτά τα μέρη δεν παραλείπει να έρθει και να συμβουλευθεί την Υδρία. Αν το νερό είναι ψηλά φεύγουν χαρούμενοι γιατί θα έχουν ένα καλό ταξίδι, όμως αν το νερό είναι χαμηλά αυτό είναι κακός οιωνός για την εξέλιιξη του ταξιδιού ή για τις υποθέσεις που αφορά το συγκεκριμένο ταξίδι.

Αυτό το υποτιθέμενο θαύμα είναι τόσο φημισμένο στην Ελλάδα που αποτελεί μεγάλο πόρο εισοδήματος στον ιερά της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου γιατί η επισκεψιμότητα είναι ακατάπαυστη. Άνθρωποι έρχονται από πολύ μακριά άλλοι για να συμβουλευθούν το μαντείο, άλλοι για να το δουν με τα μάτια τους και πολλοί για να σπάσουν πλάκα όπως έχω δει αρκετές φορές"


Δείτε και εδώ : http://aegiali.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CF%84%CE%B7/