Καταγραφή φασματικών μορφών (Flying Rods) στον Ταΰγετο

Ταΰγετος, ένα από τα απομεινάρια του αρχαίου ένδοξου παρελθόντος, κόντρα στη λησμονιά των χαλεπών καιρών.

Εκεί μπορεί κάποιος να έρθει κοντά στην Μητέρα Φύση και να τη βιώσει σε όλο της το μεγαλείο. Υπήρχε καλύτερο μέρος λοιπόν για την έρευνά μας περί φασματικών οντοτήτων?

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε έρευνα φασματικών μορφών καταγράψαμε ένα παράξενο φαινόμενο, αυτό των Flying Rods. Με τον όρο Flying Rod/skyfish, εννοούμε τις λεπτές σαν ράβδοι, αγνώστου ταυτότητος οργανικές(;) μορφές ζωής που πετάνε στον αέρα. Έχουν μήκος από 10 πόντους έως 30 μέτρα, μερικά έχουν μικρού μήκους αποφύσεις σύμφωνα με την ξένη βιβλιογραφία.


Έπειτα από αρκετές έρευνες επί του θέματος αλλά και σημαντικές καταγραφές, καταλήξαμε σε κάποια κοινά στοιχεία, ένα μοτίβο, ως προς την εμφάνιση του φαινομένου. Υπάρχει μια παράξενη σύνδεση εμφάνισης αυτών των πλασμάτων σε μέρη που είναι αρκετά απομακρυσμένα από την ανθρώπινη παρέμβαση και δραστηριότητα, δηλαδή κυρίως σε μεγάλα υψόμετρα και σε έντονα δασικές περιοχές.


Πετάνε αστραπιαία και είναι σχεδόν αδύνατον να τα δεις χωρίς την χρήση ψηφιακών μέσων και συνήθως καταγράφονται την νύχτα. Υπάρχουν τρεις σαφείς τύποι: Τύπου σαρανταποδαρούσας, λευκά rods, και σε σχήμα λόγχης. Έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ τον Καναδά, την Κίνα και παγκόσμια, είναι δε ορατά όλες τις εποχές. Στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Afterdark Project, είχαμε αναδείξει πρώτοι το φαινόμενο από το 2015, με την εντυπωσιακή καταγραφή σε απομονωμένο σημείο της δυτικής Πάρνηθας.


Λίγο κάτω από την κορυφή του Ταΰγετου αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την έρευνα μας με την έλευση της νύχτας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκε widespectrum camera με την βοήθεια υπέρυθρου φωτισμού(IR leds) για τον εντοπισμό φαινομένων και οντοτήτων πέρα από το ορατό φάσμα της ανθρώπινης όρασης. Δηλαδή έχοντας τροποποιήσει κατάλληλα την κάμερα, για την κινηματογράφηση σε συνθήκες απόλυτου σκότους για τον άνθρωπο, του υπερύθρου και υπεριώδους φάσματος.


Φτάνοντας σε ένα μεγάλο δέντρο, με ένα παράξενο πλάτωμα σαν αλώνι μας προξένησε την περιέργεια και αποφασίσαμε να το ερευνήσουμε. Μπορούσαμε να δούμε δεκάδες Flying Rods κυριολεκτικά να χορεύουν μεταξύ μας, ορατά μόνο μέσω της κάμερας.

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται στην Ελλάδα παραπάνω από δύο ταυτόχρονα, εδώ φαίνεται να είναι δεκάδες!

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS

Μετά από λίγα λεπτά παρουσίας μας άρχισαν να απομακρύνονται...

ΤΑΥΓΕΤΟΣ, WIDESPECTRUM CAMERA+IR LEDS


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ FLYING RODS ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ