Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην πραγματικότητα συνδέουν αγρότες που κάποτε κατοικούσαν στο Αιγαίο Πέλαγος με τη σημερινή Βρετανία. Ειδικότερα, όπως γράφει το δημοσίευμα, οι αγρότες αυτοί, που ζούσαν σε περιοχές που σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα και η Τουρκία, αναμείχθηκαν με τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

 

Οι νεολιθικοί πολιτισμοί εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία γύρω στο 4.000 π.Χ., μια περίπου χιλιετία πριν την εμφάνισή τους σε παρακείμενες περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η διαδικασία αυτής της καθυστερημένης βρετανικής μετάβασης παραμένει ασαφής.

 

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και μελέτησαν δείγμα DNA από αρχαία λείψανα που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και χρονολογούνται το διάστημα 8500-2500 π. Χ. και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σίγουρα υπήρξε γενετική συνάφεια μεταξύ των Μεσολιθικών Βρετανών και των Δυτικοευρωπαίων κυνηγών-συλλεκτών.

 

Οι γενετικές συγγένειες που ανακαλύφθηκαν υποδηλώνουν ότι οι Βρετανοί Νεολιθικοί άνθρωποι προέρχονταν κυρίως από αγρότες του Αιγαίου που ακολούθησαν τη μεσογειακή διαδρομή της διασποράς. Ανάμεσα επίσης στα σημαντικά συμπεράσματα που αξίζει να αναφερθούν είναι η διακύμανση των επιπέδων των χρωμάτων των φυλών που πέρασαν από την Ευρώπη γύρω στο 6.000 π.Χ.