Τον Ρακοπόταμο τον γνωρίζουμε όλοι σαν έναν οικισμό του δήμου Αγιάς και φυσικά για την απίστευτη όμορφη αμμώδης χρυσαφί χρώματος και με λίγο βότσαλο παραλία του που  βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από τον Αγιόκαμπο, πηγαίνοντας από τον δρόμο για Πολυδένρι. Το όνομά του βασίζεται στην ύπαρξη ενός χειμάρρου, του «Ρακοποτάμου».

 

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι στην περιοχή υπάρχει η παλιά γέφυρα (κάτω από την νεότερη), η τοξοτή  όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι η οποία έχει μια απίστευτη και λίγο …τρομακτική ιστορία;

 

Ο θρύλος λοιπόν αναφέρει ότι η παλιά αυτή γέφυρα που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του onlarissa.gr είναι στοιχειωμένη από μια νεράιδα, Ζιώγα το όνομά της,  η οποία κάποια βράδια του καλοκαιριού που Η περιοχή σφύζει από ζωή, αποφασίζει να κάνει την εμφάνισή της σε όποιους εκείνη επιλέξει.

 

 

Σύμφωνα με τον μύθο η μορφή της είναι πολύ τρομακτική, και ο σκοπός της είναι αυτός ακριβώς, να τρομάξει τον κόσμο. Η μορφή της μόνο την όμορφη νεράιδα του παραμυθιού δεν θυμίζει, καθώς κάποτε βάσει του θρύλου, ήταν πεντάμορφη, όπως όλες οι νεράιδες, άλλωστε, αλλά μετά την τραγική της ιστορία, όλα άλλαξαν…

 

Ο αστικός θρύλος αναφέρει σύμφωνα με διηγήσεις των ντόπιων, ότι ένας κάτοικος της περιοχής πριν από πολλά χρόνια ερωτεύτηκε την συγκεκριμένη νεράιδα, την οποία είδε να λούζεται μια μέρα στον Ρακοπόταμο και θέλησε να την κάνει δική του. Εκείνη όμως τον αρνήθηκε. Ο απελπισμένος άντρας πάνω στην δύνη του έρωτά του για την πεντάμορφη νεράιδα, ένα βράδυ αποφάσισε να την παγιδεύσει, κόβοντας της τα πανέμορφα φτερά της, προκειμένου να την αιχμαλωτίσει και να την κρατήσει μόνο για εκείνον.

 

Από τότε η νεράιδα, μέσα στην στενοχώρια της, εξαφανίστηκε στα νερά του ποταμού και δεν ήθελε να την αντικρίζει κανείς. Αποφάσισε δε, να εκδικηθεί τους ανθρώπους και από τότε έχει στοιχειώσει την συγκεκριμένη γέφυρα.

 

Μερικές φορές εκδρομείς ή και ντόπιοι αποφασίζουν να κατασκηνώσουν στην περιοχή και ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, ισχυρίζονται ότι την έχουν δει. Έχει τρομακτική μορφή και το μόνο που κάνει είναι να τους κοιτάει απειλητικά, σαν να τους προειδοποιεί να φύγουν άμεσα από την περιοχή!

 

Τα συμπεράσματα δικά σας… Ωστόσο σύμφωνα με τους ντόπιους που μας μετέφεραν την ιστορία, καλού κακού αν περάσετε βράδυ από την περιοχή, ας έχετε το νου σας…