Από τις 12 Ιουνίου που υπεγράφη στους Ψαράδες των Πρεσπών η επαίσχυντη Συμφωνία Ελλάδος – Σκοπίων έχουν περάσει πλέον των οκτώ μηνών. Αλλά όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα στο γραφικό ψαροχώρι όπως και στην ευρύτερη περιοχή όπου τα ΜΑΤ ξυλοκόπησαν ανηλεώς Έλληνες πολίτες που συνεκεντρώθησαν στην Βίγλα και το Πισοδέρι για να διαμαρτυρηθούν, έχουν μείνει βαθειά χαραγμένα στην μνήμη των κατοίκων.Όλα ξεκίνησαν από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο. Έναν ιεράρχη πράο στο πρόσωπο, καμμία σχέση με τον αψίκορο προκάτοχό του Αυγουστίνο Καντιώτη, αλλά αποφασιστικό όσο δεν «παίρνει». Ο Θεόκλητος απεφάσισε εκείνη την ημέρα να δώσει εντολή στον ιερέα των Πρεσπών Ειρηναίο να κτυπά συνεχώς τις καμπάνες της εκκλησίας πένθιμα, για όσο θα διαρκούσε η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ στην περίφημη τέντα. Ταυτοχρόνως ο Θεόκλητος του έδωσε εντολή να τελέσει τρισάγιο στην μνήμη των σφαγιασθέντων κληρικών του Μακεδονικού Αγώνος. Επειδή όμως τα πνεύματα ήταν τεταμένα «επιστράτευσε» δύο ακόμη μπαρουτοκαπνισμένους και ψύχραιμους ιερείς της Μητροπόλεώς του, τον πατέρα Αναστάσιο και τον πατέρα Κωνσταντίνο. Τους κάλεσε να σπεύσουν στις Πρέσπες για να στηρίξουν τον Ειρηναίο καθώς ορθά προέβλεψε ότι θα του ασκείτο αφόρητη πίεσις από τις Αρχές να σταματήσει την πένθιμη κωδωνοκρουσία.

Ο Διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης συνήντησε κατά την επίσκεψή του στις Πρέσπες τον ένα εκ των τριών ψυχωμένων ιερέων, τον Αναστάσιο Γκερτσάκη, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μετά την πρωτοβουλία του να ζητήσει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Σέλτσα να μετανοήσει δημοσίως για την «προδοσία της Μακεδονίας». Ο πατήρ Αναστάσιος μας απεκάλυψε ότι τρεις φορές τους έστειλε η Κυβέρνησις αξιωματικούς της Αστυνομίας για να σταματήσουν να κτυπούν πένθιμα τις καμπάνες, διότι αυτό ενοχλούσε τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Την πρώτη φορά τους πήραν με το καλό: «Υποθέτουμε ότι μόλις τελειώσετε το τρισάγιο θα σταματήσετε να κτυπάτε!» τους είπαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ. «Και να τελειώσει το τρισάγιο εμείς θα… συνεχίσουμε!» απήντησαν ήρεμοι και χαμογελαστοί, όπως μας είπε ο πατήρ Αναστάσιος.

Την δεύτερη φορά που πήγε απαυδισμένος αξιωματικός στην Εκκλησία να τους ζητήσει να σταματήσουν τους μετέφερε τελεσίγραφο: «Σταματήστε γιατί αυτοί εκεί κάτω ενοχλούνται! Ειδάλλως θα σας κόψουμε το ρεύμα!» τους δήλωσε απειλητικά. Η απάντησις που έλαβε και πάλι με το χαμόγελο ήταν γεμάτη αυτοπεποίθηση. «Και να μας κόψετε το ρεύμα θα ανέβουμε και οι τρεις στο καμπαναριό και θα την κτυπάμε μόνοι!».

Στο τέλος οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ αφού είδαν και απόειδαν τους έστειλαν έναν αξιωματικό που γνώριζαν ότι έχει τις αυτές απόψεις με τους ιδίους για το Σκοπιανό μήπως τους πάρει με το φιλότιμο! Αλλά οι παπάδες δεν καταλάβαιναν τίποτε. Τηρώντας την εντολή του Θεοκλήτου «έσπασαν» τα νεύρα του Πρωθυπουργού και των υπουργών του με τα πένθιμα «ντιν νταν». Ο σκοπός τους δεν ήταν όμως αυτός. Η πράξις τους ήταν γνησία και αυθόρμητος. Ο λαός της περιοχής είχε πένθος. Έπρεπε να εκφρασθεί.

Λίγες ώρες μετά το τέλος της τελετής και αφού είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους οι τρεις ιερείς, κάθισαν στο καφενείο του χωριού. Όπως θυμάται ο πατήρ Αναστάσιος τους πλησίασαν κάποιοι άνδρες του Λιμενικού, καθώς και της Ομάδος Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) που είχαν μεταφερθεί από την Αθήνα. «Και εμείς μαζί σας είμαστε!» τους εξομολογήθηκαν και προσέθεσαν: «Σε όλη την διάρκεια της τελετής κλαίγαμε από μέσα μας. Είχαμε σφιγμένη την γροθιά μας. Το μόνο που μας κρατούσε και παίρναμε θάρρος από αυτό ήταν οι καμπάνες που κτυπούσατε!». Οι άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας «έβραζαν» για έναν ακόμη λόγο: τους εζητήθη από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να υψώσουν την σημαία των Σκοπίων στα φουσκωτά του Λιμενικού δίπλα στην ελληνική! Ηρνήθησαν! Το επιχείρημά τους ήταν απλό: «Έχουν υψώσει οι Σκοπιανοί την ελληνική Σημαία στις βάρκες τους για να κάνουμε εμείς κάτι ανάλογο; Όχι!».

Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στην Βίγλα, όπου οι ντόπιοι είχαν οργανώσει εκκλησιασμό και συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών, παίχθηκε ένα άλλο επεισόδιο που καταδεικνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί ακροδεξιούς θυλάκους –αυτούς που υποτίθεται ότι πολεμά– για να διαλύσει τον κόσμο. Γνωστές ακραίες φιγούρες χαρακτήριζαν προβοκατόρικα «κυβερνητικούς» τους Φλωρινιώτες που έκαναν την συγκέντρωση στην Βίγλα και παρέσυραν τον ανύποπτο κόσμο στο Πισοδέρι όπου έγινε η συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις. Όλοι ξέρουν σήμερα από ποιο στρατόπεδο έφυγε η πρώτη πέτρα που προεκάλεσε τα επεισόδια. Δεν ήταν από τους φιλήσυχους πολίτες. Το αυτό συνέβη και στο Σύνταγμα τον Ιανουάριο για να διαλυθεί το συλλαλητήριο με επίκληση των ακροδεξιών δυνάμεων…

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον που μαρτυρεί τι μπορεί να δούμε στο μέλλον στην περιοχή: ο Πρόεδρος του «Αριστοτέλη» Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος-Χατζηστεφάνου διαμαρτυρόμενος για την Συμφωνία σε επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εκλήθη από ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ ο οποίος τον κάλεσε να διαλύσει την συγκέντρωση «για να γλυτώσει το ποινικό αδίκημα της κατάληψης δρόμου». Και όταν εκείνος απήντησε πως στέκεται στο πεζοδρόμιο, ο αξιωματικός του απεκάλυψε ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για την κατάληψη επειδή… τα περισσότερα mails για την συγκέντρωση εφέροντο ότι εστάλησαν από μέλη του συλλόγου «Αριστοτέλης». Φακέλωμα ανώτερο του Facebook η υποκλοπή των mails.