Συνεχίζοντας ακάθεκτα την κατεδαφιστική του πολιτική το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε – σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας – για το σχολικό έτος 2018-19 πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων Δημοτικού, με το οποίο τα εξοικειώνει με πρακτικές βουδιστικού διαλογισμού.

 

 

 

Το πρόγραμμα εντάσσεται σε έναν γενικό­τερο θεματικό άξονα με τίτλο «Προαγωγή Ψυ­χικής Υγείας παιδιού και εφήβου» και το ίδιο ονομάζεται: «Η πυξίδα του εαυτού μου» – Mindfulness. Το Mindfulness είναι ένα είδος διαλογισμού που σκοπό έχει – σύμφωνα με τους υποστηρικτές του – να βοηθήσει τον άνθρωπο με πολλαπλούς τρόπους ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας.

 

Το υλικό του είναι βασισμένο σε βουδιστικά κείμενα, τεχνικές και διδασκαλίες. Όμως – και εδώ είναι το φρικώδες του πράγματος, καθότι τα Υπουργεία δεν είναι δυνατόν να αγνοούν – πολλές δημοσιευ­μένες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συγκεκριμένη αυτή τεχνική διαλογι­σμού προκαλεί πολλές παρενέργειες σε ο­ποιον την ακολουθεί, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική σφαίρα. Συγκεκριμένα ως προς τον ψυχικό τομέα έχουν αναφερθεί τα εξής: αδυναμία συγκέντρωσης, αποσύνδεση από το περιβάλλον, παράνοια, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις· επιπλέον συναισθηματική αστάθεια, κατάθλιψη, μανία, ψύχωση και αυτοκτονικός ιδεασμός.

 

Στο σωματικό: αϋπνία, εφιάλτες, μείωση της όρεξης και άρνηση πρόσληψης τροφής, αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων. Δύο δημοσιεύσεις με μαρτυρίες ασκουμένων στο Mindfulness αναφέρουν αρνητικές εκ μέρους τους εμπειρίες, που έβλαψαν την καθημερινή τους ζωή, με ένα ποσοστό εξ αυτών να αναφέρει βαριές ανεπιθύμητες ενέργειες, μέχρι και αυτοκτονία.

 

Για όλα τα παραπάνω η Πανελλήνια Ένωση Γονέων (ΠΕΓ) ήδη έχει προβεί σε οξύ διά­βημα, με το οποίο ζητεί να αποσυρθεί αμέσως από το Δημοτικό Σχολείο το συγκεκριμένο αυτό πρόγραμμα «και όποια άλλη παρέμβαση σχετίζεται με διαλογισμό, διαλογισμό Mindfulness η οποιαδήποτε άλλη βουδιστικής προέλευσης τεχνική. Αρνούμαστε να γίνουν τα παιδιά μας πειραματόζωα βουδιστικών τεχνικών, επειδή αυτές προωθούνται και χρηματοδοτούνται. Δεν δεχόμαστε να γίνουν τα παιδιά μας χειραγωγήσιμα όντα μιάς τάχα “μοντέρνας κοινωνίας”. (…)

 

Οι τεχνικές αυτές, τεχνικές πλύσεως εγκεφάλου στην ουσία, είναι τελείως έξω από την ελληνική παράδοση, φιλοσοφία, κουλτούρα και θρησκεία. Το σχολείο έχει πολλά να διδάξει από την πλούσια ελληνική μας παράδοση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ανατολικής προέλευσης φιλοσοφίες και θρησκείες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα το σχολείο να στρέψει τα παιδιά μας στη βουδιστική φιλοσοφία και θρησκεία ερήμην μας, και μάλιστα όταν υπάρχουν τόσες διεθνείς αρνητικές αναφορές».

 

Έπειτα δηλαδή από την αποδόμηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, την απαξίω­ση των μαθημάτων ανθρωπιστικής κατευθύν­σεως, την αφαίρεση από τα εξεταζόμενα μαθήματα των μαθημάτων θετικής κατευθύνσεως, τώρα έχουμε την εισαγωγή μαθημάτων βου­διστικής φιλοσοφίας, με τέτοιες μάλιστα φρικτές συνέπειες, που οφείλονται σε καθαρά δαιμονική επήρεια. Λοιπόν, ακόμα καθόμαστε και ανεχόμαστε;

 

Ορθόδοξο Περιοδικό “Ο ΣΩΤΗΡ”