Μαρώνεια, Ροδόπη. Η Σαμοθράκη ήταν ο τόπος καταγωγής του γνωστού κουρσάρου Γάντζου ή Σούσουρα. Το πρώτο παρατσούκλι το πήρε εξαιτίας του γάντζου που είχε στη θέση του κομμένου αριστερού χεριού του. Το δεύτερο παρατσούκλι του το έδωσαν εξαιτίας της ακατάσχετης φλυαρίας που τον χαρακτήριζε. Περιοχή δράσης του Γάντζου ήταν το Βόρειο Αιγαίο. Ο λόγος που έγινε κουρσάρος ήταν ο όρκος που έδωσε για να εκδικηθεί το βιασμό και θάνατο της μητέρας του από τους Τούρκους. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων και τους είχε προξενήσει μεγάλες απώλειες.

 

Σε κάποια ναυμαχία με τους Τούρκους, μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου ο Γάντζος σκοτώθηκε. Το ημερολόγιο του καραβιού είχε προλάβει να το δώσει σε κάποιον καλόγερο του Αγίου Όρους, τον οποίο είχε πνευματικό πατέρα. Μέσα στο ημερολόγιο ανέφερε τις θέσεις που είχε κρύψει τους θησαυρούς του, οι οποίες βρίσκονται στηΣαμοθράκη, στη Μαρώνεια, στη Σητεία, στη Σκιάθο και σε κάποια ξερονήσια του βορείου Αιγαίου. Οι αναφορές μιλάνε για χιλιάδες χρυσά νομίσματα, κοσμήματα, πολύτιμα σκεύη και πολύτιμες πέτρες.

 

Κάπου στη Μαρμαρίτσα της Μαρώνειας, ξεκινάει μια σπηλιά που καταλήγει στη θάλασσα κοντά στην περιοχή Σύναξη και ονομάζεται πειρατολίμανο ή φρεγαδοκρύπτη. Αν και η κατάληξη του σπηλαίου είναι γνωστή, δεν ισχύει το ίδιο για την είσοδό του. Λένε ότι την είχε φράξει ο Γάντζος και όποιος την βρει, θα εντοπίσει και τους θησαυρούς που υπάρχουν κρυμμένοι εκεί. Βεβαίως και σ’ αυτή την ιστορία υπάρχουν φήμες για δαίμονες και στοιχειά. Έτσι όποιος φτάσει στο θησαυρό θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα χρυσό στοιχειωμένο φίδι που τα λέπια του είναι από φλουριά και τα μάτια του από σμαράγδια που λάμπουν στο σκοτάδι.