Κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψυχικών Ερευνών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1930 και διοργανώθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις από τους συμμετέχοντες σε αυτό.

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο 4ο Διεθνές Συνέδριο ΨυχοφυσιολογίαςΑναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου, η Αυστριακή Κόμισσα Zoe Wassilko von Serecki, αστρολόγος και παραψυχολόγος, αναφέρθηκε στην ενδιαφέρουσα περίπτωση μίας νεαρής κοπέλας, της Sabina de Costa, η οποία ήταν ένα διάμεσο εξαιρετικής διορατικής ικανότητας.

Η de Costa είχε συμβάλλει στην εξιχνίαση της δολοφονίας μίας γυναίκας. Η δολοφονία είχε γίνει το καλοκαίρι του 1928. Έπειτα από έναν περίπου χρόνο, τα ρούχα που φορούσε το άτυχο θύμα της στυγερής δολοφονίας τέθηκαν υπόψιν της Sabina de Costa, η οποία σε κατάσταση ύπνωσης έδωσε πλήρη περιγραφή της νεκρής, του μέρους στο οποίο βρέθηκε το πτώμα της και τις συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε.

Κόμισσα Zoe Wassilko von Serecki (11/07/1897 - 26/11/1978)Κόμισσα Zoe Wassilko von Serecki (11/07/1897 – 26/11/1978)

Έξι εβδομάδες αργότερα, η Αστυνομία κατόρθωσε να συλλάβει τον δολοφόνο. Οι ανακρίσεις επιβεβαίωσαν πλήρως τις περιγραφές της Sabina de Costa.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δανός Carl Christian Vett, ο οποίος είχε διοργανώσει το 1ο Συνέδριο Ψυχικών Ερευνών στην Κοπεγχάγη, το 1921. Ο Vett ήταν γενικός γραμματέας μίας μόνιμης επιτροπής, που διοργάνωνε Συνέδρια Ψυχικών Ερευνών.

Το θέμα, που παρουσίασε ο Carl Christian Vett στο Συνέδριο της Αθήνας, είχε να κάνει με το φαινόμενο της μεταιώρησης, που παρατηρούνταν σε βουδιστικά και μουσουλμανικά μοναστήρια του Θιβέτ και της Μογγολίας. Σύμφωνα με περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, μοναχοί σε στιγμές θρησκευτικής εξάρσεως ανυψώνονταν από το έδαφος, χωρίς κανένα στήριγμα. Επί του συγκεκριμένου θέματος, προκλήθηκε ζωηρή συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος διάφοροι εκ των συνέδρων.

Carl Christian Vett (1871 - 1956)Carl Christian Vett (1871 – 1956)

Μία άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν ότι η «μικρή μεταιώρηση», δηλαδή η ανύψωση κατά μερικές δεκάδες εκατοστά πάνω από το έδαφος, μπορούσε να εξηγηθεί μέσω της θεωρίας του εκτοπλάσματος. Δημιουργούνται, δηλαδή, κάτω από τα πόδια των μοναχών «εκτοπλασματικά πόδια» ή όπως λέγονται διαφορετικά «ψευδοπόδια». Σύμφωνα με μία άλλη άποψη, το φαινόμενο οφειλόταν σε στιγμιαία κατάργηση της βαρύτητας, η οποία προκαλούνταν από περίεργες δονήσεις των ηλεκτρονίων.

Ο Γερμανός καθηγητής Δρ. Walther Kroner, που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην περίφημη, εκείνη την εποχή, περίπτωση του Αμερικανού διάμεσου George Valiantine. Το διάμεσο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας διάφορων παραψυχικών ερευνητητών της περιόδου, καθώς παρουσίαζε το φαινόμενο της «εκτοπλαστικής φωνής» ή «φωνής από το Υπερπέραν». Τα φαινόμενα, όμως, αυτά, αμφισβητούνταν από πολλούς ψυχοφυσιολόγους.

Ο Δρ. Kroner αναφέρθηκε στα περίφημα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στον Πύργο Millesimo του Ιταλού Μαρκησίου Centurione Scotto και αποτέλεσαν για πολλά χρόνια σημεία τριβής μεταξύ των ερευνητών. O πνευματιστής Μαρκήσιος Centurione Scotto πραγματοποίησε στον πύργο του μία σειρά πνευματιστικών συνεδριών, στις οποίες συμμετείχε ο εξίσου πνευματιστής και παραψυχολόγος Ernesto Bozzano.

Ο Πύργος Millesimo του Ιταλού Μαρκησίου Centurione ScottoΟ Πύργος Millesimo του Ιταλού Μαρκησίου Centurione Scotto

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών αυτών, καταγράφηκαν φαινόμενα εκτοπλαστικής φωνής. Ακούγονταν συνεχώς μυστηριώδεις φωνές, τις οποίες μελέτησε και περιέγραψε ο Bozzano.

Ernesto Bozzano (09/01/1862 - 24/06/1943)Ernesto Bozzano (09/01/1862 – 24/06/1943)

Τα φαινόμενα αυτά μελέτησε αργότερα και ο Theodore Besterman, ένας εκ των συνέδρων του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψυχικών Ερευνών, τα οποία και αμφισβήτησε ως προς την εγκυρότητά τους. Η θέση αυτή του Besterman προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οξείες αντεγκλήσεις μεταξύ των συνέδρων.

Theodore Besterman (22/11/1904 - 10/11/1976)Theodore Besterman (22/11/1904 – 10/11/1976)

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΣΚΡΙΠ», στις 26/04/1930…