Το άρθρο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 1975 στον «Ταχυδρόμο» και περιγράφει δύο περίεργα, έντονα φωτεινά αντικείμενα, τα οποία θεάθηκαν τη νύχτα να περιφέρονται πρώτα πάνω από το νότιο άκρο της Εύβοιας έως το Δασκαλειό Κερατέας, στην Αττική. Πέντε τουλάχιστον Αθηναίοι παραθεριστές παρακολούθησαν την πορεία τους στο Δασκαλειό. Τα δύο απροσδιόριστα ιπτάμενα αντικείμενα διέγραψαν περίεργες και ασυνήθιστες τροχιές.

 

Το ένα Α.Τ.Ι.Α. εντοπίστηκε πρώτα πάνω από το νότιο άκρο της Εύβοιας. Εμφανίστηκε ξαφνικά φωτεινότατο, σε μεγάλο σχετικά ύψος και αφού διένυσε μια απόσταση προς την κατεύθυνση του Σουνίου, σταμάτησε απότομα, έσβησε ο φωτισμός του και χάθηκε για λίγο. Το δεύτερο Α.Τ.Ι.Α. εμφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά, κινούμενο προς την ίδια κατεύθυνση, στο ίδιο περίπου ύψος. Έπειτα, σταμάτησε ξαφνικά, έχοντας προς τα δεξιά του (ως προς τους θεατές που παρακολουθούσαν άφωνοι) το πρώτο Α.Τ.Ι.Α. που επανεμφανίστηκε.

 

Αμέσως μετά την ακινητοποίηση του δεύτερου, το πρώτο άναψε τα φώτα του και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και τα δυο αναβόσβηναν τα φώτα τους, δίνοντας την εντύπωση πως ανταλλάσσουν σήματα επικοινωνίας μεταξύ τους.

 

Μετά απ’ αυτό, τα δύο Α.Τ.Ι.Α. άρχισαν να κινούνται χαμηλώνοντας και πλησιάζοντας τη θέση των παρατηρητών τους, ενώ στο λευκό φως τους προστέθηκε κι ένα αμυδρό κόκκινο. Καθώς δυο αεροπλάνα πέταξαν κοντά στο σημείο, τα δύο άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα έσβησαν τα φώτα τους, τα οποία άναψαν και πάλι μετά την απομάκρυνση των αεροσκαφών.

 

Τα δυο ταυτόχρονα κινούμενα Α.Τ.Ι.Α. σταμάτησαν πάλι και μετά από λίγο, ενώ το πρώτο κινήθηκε προς το Σούνιο και προσωρινά σταμάτησε. Το δεύτερο όμως ακινητοποιήθηκε στον ουρανό σε σχετικά χαμηλό ύψος.

 

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, το αρχικό Α.Τ.Ι.Α. φάνηκε πάνω απ’ το Δασκαλειό, αλλά αυτή τη φορά με κόκκινο φωτισμό. Τότε, χαμήλωσε πάρα πολύ, πάνω απ’ την κορυφή του λόφου, στο Λιμανάκι του Δασκαλειού, σε απόσταση 600-700 μέτρων περίπου απ’ τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν.

 

Ύστερα από λίγο, ανυψώθηκε και πάλι και χάθηκε στον σκοτεινό ουρανό, ενώ το δεύτερο παρέμεινε ακίνητο και φωτεινό για περισσότερη ώρα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραθεριστών.