Η διάσημη χειρονομία ύψωσης του μεσαίου δακτύλου («κωλοδάκτυλο») προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Συμβόλιζε τον φαλλό (το ανδρικό πέος) και ήταν μια προσβλητική χειρονομία, όπως και σήμερα.

 

 

 

 

 

 

Η επίδραση της Ελλάδος στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι καταλυτική. Για πολλούς όλα προέρχονται από αυτή την μικρή φαινομενικά γωνία του πλανήτη, που κατοικούμε εμείς τώρα. Εκτός από τις ιδέες όμως και πολλές χειρονομίες προέρχονται από τους αρχαίους Έλληνες, όπως το διάσημο σε όλους πλέον ...κωλοδάκτυλο.

 

 

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη Wikipedia το κωλοδάχτυλο για τους Αρχαίους Έλληνες ήταν το σύμβολο του φαλλού και της σεξουαλικής συνεύρεσης και το έδειχναν φυσικά όταν ήθελαν να προσβάλουν κάποιον.

 

Το μεσαίο δάχτυλο συμβόλιζε το πέος ενώ τα υπόλοιπα τους όρχεις. Το κωλόδαχτυλο στην Αρχαία Ελλάδα το ονόμαζαν «κατάπυγον» από τις λέξεις κατά (=κάτω) και πυγή (=κώλος) και υπονοούσαν ότι κάποιος ή κάποια τον παίρνει από πίσω.

 

Τη χειρονομία την αναφέρει φυσικά και ο Αριστοφάνης στην κωμωδία του «Νεφέλες», ως «δάχτυλον», σε έναν διάλογο ανάμεσα στο Σωκράτη και στο μαθητή του Στρεψιάδη. Επίσης ο Αριστοφάνης αναφέρει τη χειρονομία και στην κωμωδία του «Ειρηνη».

 

Επιπλέον ο βιογράφος Διογένης Λαέρτιος γράφει σε έργο του οτι ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης είχε κάνει κωλοδάχτυλο στον γνωστό ρήτορα Δημοσθένη τον 4ο αιώνα π.Χ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Διογένης επίσης έδειξε κάποιον από τους σοφιστές τεντώνοντας το μεσαίο δάκτυλο, και όταν αυτός εξεμάνη είπε: ''Αυτός είναι, ο τάδε σας τον έδειξα'', όπως μας πληροφορεί ο Επίκτητος στην Γ' Διατριβή του.

 

Και ο Δημόκριτος ''...αφού την απειλητική Τύχη έστελνε στην κρεμάλα και της έδειχνε το μεσαίο του δάκτυλο'' λέει για τον Αβδηρίτη ατομικό φιλόσοφο το Iuneval. X, 52.

 

Αργότερα κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ οι λαοί της Μεσογείου σήκωναν το κωλοδάχτυλο σε κάποιον για να ξορκίσουν το κακό μάτι. Η χειρονομία... επέζησε και στο Μεσαίωνα και ύστερα από αιώνες στα τέλη του 19ου αιώνα «μεταφέρθηκε» στις ΗΠΑ, πιθανότατα από τους Ιταλούς μετανάστες.

 

Με την εξάπλωση της αμερικάνικης κουλτούρας διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι το σηκώνουν για να του «ευχηθούν»...

 

Ηλίας Σιατούνης

 

Πηγές: magazzino.gr, Wikipedia και από τα βιβλία Επίκτητος "Διατριβή Γ'", Δημόκρητος "Η ζωή και το έργο του - Τα θεμέλια της ατομικής θεωρίας" εκδόσεις Ζήτρος