Τέσσερις ομογενείς από τη Γερμανία επισκέφθηκαν το 1988 τη Β. Εύβοια με τη γνωστή δικαιολογία του ταξιδιού αναψυχής.

 

Ο πραγματικός σκοπός της επιστροφής τους στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια απουσίας ήταν ένας χάρτης που τους κληροδότησε ο παππούς τους μετά το θάνατό του, ο οποίος έδινε το στίγμα ενός θησαυρού αμύθητης αξίας. Οι ράβδοι χρυσού που είχαν κρύψει πειρατές κατά την Τουρκοκρατία κοντά στη τοποθεσία Πολύλοφο, στις παρυφές του όρου Τέλεθρο, αποτελούσαν πρόκληση στην οποία οι τέσσερις τους δε μπορούσαν ν’ αντισταθούν.

 

Αφού επισκέφθηκαν αρκετές φορές το σημείο για να δουν αν πράγματι τα σημάδια του χάρτη ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, πήραν την απόφαση να ξεθάψουν επιτέλους το θησαυρό. Την νύχτα όμως που θα πραγματοποιούσαν τα σχέδια τους βρήκαν στο σημείο ένα μαύρο τράγο, που ήταν ο φύλακας του θησαυρού, ο οποίος για να τους τον παραχωρήσει ζητούσε ανταλλάγματα. Οι χρυσοθήρες γνώριζαν τους μύθους και τις κατάρες των θησαυρών και φρόντισαν να εξευμενίσουν τον τράγο, διαβάζοντάς του αποσπάσματα από μία σπάνια έκδοση Σολομωνικής που είχαν στη διάθεση τους. Πράγματι, ο τράγος μετά από τα ξόρκια εξαφανίστηκε, κάτι που χαροποίησε τους χρυσοθήρες, κάνοντάς τους να πιστεύουν πως πέτυχαν το σκοπό τους και έτσι απέκτησαν το θησαυρό.

 

Πόσο λάθος όμως έκαναν! Έξι περίπου μήνες μετά την επιστροφή τους στη Γερμανία και εφόσον είχαν μετατρέψει σε χρήματα το θησαυρό, η μοίρα άρχισε να τους παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο χορός της κακοτυχίας άρχισε με μία ιατρική διάγνωση στον πρώτο εκ’ των τεσσάρων, η οποία έλεγε πως έχει καρκίνο και ελάχιστο χρόνο ζωής μπροστά του. Πράγματι, λίγο καιρό μετά πέθανε, αλλά σύντομα θα τον ακολουθούσαν και οι φίλοι του.

 

Το πάθος του δεύτερου για την ορειβασία του στοίχισε τη ζωή του. Ο τρίτος ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο με τη μηχανή του. Όλα αυτά ήταν αρκετά για να πανικοβάλλουν τον τέταρτο της παρέας. Προσπαθώντας να αποφύγει το μοιραίο επέστρεψε στην Ελλάδα, με σκοπό να πάει στο σημείο του θησαυρού  και να προσπαθήσει να εξορκίσει την κατάρα που τους καταδίωκε. Δυστυχώς δεν πρόλαβε. Κάποια οικογενειακά προβλήματα τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη Γερμανία: Ο 16χρονος γιος του παρουσίασε πρόβλημα στη καρδιά του. Διέθεσε όλα τα χρήματα που κέρδισε από τον θησαυρό για να τον σώσει, αλλά δεν κατάφερε να τον κρατήσει στη ζωή. Μετά και από αυτό το θάνατο έπεσε σε βαριά μελαγχολία. Ένα χρόνο μετά κλείστηκε σε ίδρυμα για καταθλιπτικούς. Από τότε κανείς ποτέ δεν έμαθε τι απέγινε…